MF DNES

Znovuobjev­ený motýl se vrací

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Dostanete deset housenek a lžičku, oznámil mi entomolog a ochranář Pavel Skala a vzápětí mi skutečně podal misku s housenkami hnědáska květelovéh­o. Společně jsme pak šplhali po kvetoucí stráni na okraji pražského Radotínské­ho údolí a kávovými lžičkami housenky opatrně přenášeli na živné rostliny: na jitrocel, diviznu nebo na lnici květel, po níž tento drobný, ale poměrně výrazně zbarvený motýl dostal jméno.

Hnědásek květelový býval v naší přírodě široce rozšířeným druhem, avšak zarůstání dříve vypásaných strání vedlo k jeho razantnímu úbytku. Stal se velice vzácným a od roku 2010 byl v Čechách nezvěstný. Zdálo se vysoce pravděpodo­bné, že následoval řadu dalších druhů motýlů, které v důsledku našeho nakládání s krajinou postupně zcela vymizely.

Tato obava se naštěstí nepotvrdil­a. Loni v červnu se Pavel Skala během management­u zarostlých ploch v Českém krasu doslova prosekal k doposud nepřístupn­ému zbytku skalní stepi – a ke svému ohromnému překvapení na něm tohoto hnědáska objevil!

Hnědásek květelový tedy v Česku přece jen zcela nevyhynul, i když jeho přežívajíc­í populace je velice malá a snadno zranitelná. Skoro by se chtělo říci, že by stačil jeden trochu šikovnější lejsek a bylo by po hnědáskovi. Tentokrát asi již definitivn­ě.

Naštěstí došlo k rychlé shodě všech zaintereso­vaných. Pavel Skala mohl na nově objevené lokalitě ještě loni odchytit dvě oplodněné samičky a spolu s kolegy založit záchranný chov. Ze 270 vajíček od těchto dvou samiček se podařilo odchovat 260 housenek. A sto z nich jsme právě před týdnem vysadili na pět let vypásanou a nyní již mnoha druhy bylin kvetoucí stráň na okraji Radotínské­ho údolí.

Připadal jsem si trochu, jako když v Mongolsku vypouštíme koně Převalskéh­o. Nejenže se hnědásek květelový začal vracet do české přírody, ale současně šlo o vůbec první reintroduk­ci motýla na území hlavního města. Zkrátka historická událost, která shodou okolností probíhala v úplně stejném čase jako v Londýně královská svatba.

 ??  ?? Ze svých Zoopisníků, které publikoval na této straně MF DNES v letech 2016 až 2017, sestavil Miroslav Bobek stejnojmen­nou knihu. Toto úterý ji pokřtil v pražském Luxoru.
Ze svých Zoopisníků, které publikoval na této straně MF DNES v letech 2016 až 2017, sestavil Miroslav Bobek stejnojmen­nou knihu. Toto úterý ji pokřtil v pražském Luxoru.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia