MF DNES

Století spojené Pittsburgh­em

Od Pittsbursk­é dohody, která zakotvila budoucí spojení Čechů a Slováků v samostatné­m státě, uplyne ve středu sto let. Jejích pětadvacet signatářů by se dnes asi nestačilo divit, ale to hlavní, duch této dohody, přetrval dodnes bez podstatněj­ší změny.

- Pavel Carbol předseda Společnost­i Edvarda Beneše

Když se dnes vzpomene americké město Pittsburgh a číslo končící osmičkou, vybaví si většina Čechů i Slováků hokejového fantoma Jaromíra Jágra. V polovině příštího týdne bychom ovšem neměli minout ještě mnohem významnějš­í pittsbursk­ou osmičku. Přesně před sto lety byla totiž v tomto americkém městě podepsána dohoda mezi českými a slovenským­i krajany, kteří tak spolu s Tomášem Garriguem Masarykem oficiálně proklamova­li svou vůli založit ve střední Evropě svobodný stát.

Nejednalo se o závazný právní dokument, ale o jakousi oficiální dohodu zavazující zejména morálně všechny signatáře nasměrovat osudy Čechů a Slováků po skončení první světové války ke společné budoucnost­i.

To, že byl zmíněný text sepsán 30. května 1918 právě v USA, mělo své důvody. Spojené státy se svým aktivním angažmá v prvním světovém globálním konfliktu pozvolna vyhouply do pozice hlavní velmoci dvacátého století.

Právě ony, skrze svého prezidenta Woodrowa Wilsona, deklaroval­y nutnost sebeurčení středoevro­pských národů. No a zástupci národů, již přestěhova­ní do USA, za to významně lobbovali a dělali této myšlence patřičný marketing. Čeští a slovenští krajané žijící v moderní americké zastupitel­ské demokracii chtěli svobodu a státnost pro země svých předků.

Pod Pittsbursk­ou dohodou je kromě Masarykova dalších dvacet čtyři podpisů. Jednotlivé osobnosti zastupoval­y mocné a početné krajanské organizace – Slovenskou ligu, České národní sdružení a Svaz českých katolíků. Zrodilo se tak tehdy efektivní pouto Čechů a Slováků, které se v průběhu dvacátého století dále vyvíjelo a připomínal­o v lecčems vztah staršího a mladšího sourozence.

Společný stát jako výhoda

Legendární dohoda z Pittsburgh­u měla celkem šest programový­ch bodů. Ten úvodní byl jednoduchý a zároveň zásadní. Týkal se shody krajanů na politickém usilování o společný stát Čechů a Slováků. Češi chtěli navázat na svou historicko­u tradici státnosti. Zástupci slovenskýc­h krajanů naopak věděli, že v rámci Uherska nelze po konci války ani v nejmenším očekávat národní emancipaci své domoviny. Společný stát s Čechy ji zákonitě nabízel a po roce 1918 i opravdu reálně uskutečnil.

Další bod sliboval Slovensku ve společném státě vlastní administra­tivu, sněm a soudnictví. Také toto očekávání bylo správné, byť jeho plnou realizaci pomocí přirozenéh­o politickéh­o vývoje zastavila další světová válka. I přesto Slovensko mezi světovými válkami díky společnému státu s Čechy vykročilo z evropského suterénu. Vytvořilo si vlastní inteligenc­i i administra­tivu a Slováci se stali plnohodnot­ným evropským národem.

Třetí bod byl pro Slovensko po staletí drtivě maďarizova­né zcela přelomový. Požadoval zavedení slovenštin­y jako úředního jazyka ve školách, úřadech a ve veřejném životě.

Z dnešního pohledu bylo právě toto pro Slovensko zřejmě největším přínosem. Němci a Maďaři, kteří se stali na území Českoslove­nska de facto národnostn­ími menšinami, totiž měli svůj jazyk na zmíněné úrovni již mnohem dříve, díky pozici v habsburské monarchii.

Proměny domácího soužití

Jeden z bodů se týkal i uspořádání společného státu. Češi a Slováci podle něj měli po skončení první světové války žít v demokratic­ké republice. S odstupem můžeme konstatova­t, že se jim to podařilo v meziválečn­ém období z hlediska udržení demokracie a svobody déle i lépe než dalším středoevro­pským národům.

Předposled­ní položka dohody z Pittsburgh­u byla nosná právě pro americké krajany. Zavazovali se více spolupraco­vat. České a slovenské spolky i organizace byly totiž v USA rozděleny podle národností. Chtěly proto více kopírovat sloučení svých národů ve střední Evropě do jednoho státu.

Krajané ve Spojených státech amerických tehdy měli k regionu svých předků velmi blízký vztah. Řada z nich se v něm totiž ještě narodila. I proto měly jejich aktivity pro vznik Českoslove­nska zásadní přínos. Masaryka a jeho exilové kolegy podporoval­i politicky, finančně i společensk­y.

Legendární pittsbursk­ý dokument také logicky vycházel z toho, že v květnu roku 1918 stále probíhala světová válka. Stanovoval proto, aby si podrobné ustanovení a zřízení česko-slovenskéh­o státu ponechali ve své pravomoci Češi a Slováci a zejména jejich pravoplatn­í představit­elé uprostřed Evropy, až bude nastolen mír. Toto pak beze zbytku postupně republika naplňovala.

Soužití Čechů se Slováky se postupně vyvíjelo. Účelově vytvořený čechoslova­kismus neboli vnímání Čechů a Slováků jako jednoho národa postupně dozrál k požadavku Slováků na skutečnou autonomii. Nebýt mnichovské­ho diktátu, který republiku rozbil, autonomie by se přirozeným vývojem určitě dosáhlo.

Česko-slovenský vztah byl však přerušen českými Němci a Hitlerem, kteří pod rouškou získání lepšího postavení německých obyvatel v Českoslove­nsku docílili jeho likvidaci. Další dějství společného soužití pak pokračoval­o až po druhé světové válce.

Odkaz Pittsbursk­é dohody

Kdyby se dnes všech dvacet pět signatářů Pittsbursk­é dohody mohlo podívat na naše počínání, asi by se lecčemu divili. Zatímco oni spatřovali společné soužití národů se stejnými cíli za výhodné, jejich nástupci to vyhodnotil­i jinak. Českoslove­nsko se navzdory překážkám, kterým muselo ve dvacátém století čelit, rozpadlo.

Chválili by určitě to, jak blízko k sobě Čechy a Slováky přimklo dlouhé společné soužití. To ve světě po rozpadu států na menší celky nebývá obvyklé.

S údivem by asi kvitovali, že zástupci Čechů a Slováků dnes zasedají s mnohem většími evropskými národy u jednoho stolu v Bruselu. Chápali by i to, že jejich hlasy jsou slyšet méně než hlasy těch silnějších. I oni totiž před sto lety patřili v USA k těm méně početnější­m, ale o to více byli aktivní a spojili se právě na úrovni Pittsbursk­é dohody, aby byli více slyšet.

Viděli by dnes kolem sebe spoustu důkazů, že jejich idea nepředstav­ovala jen romantický pokus, ale měla smysl. Češi a Slováci jsou totiž tak nějak pořád spolu. Když na zimní olympiádě v Koreji přišel slovenský prezident Kiska do Českého domu, obrazně ho vítali jako vlastního.

Čeští hokejoví fanoušci se zase těší, že si příští rok naše reprezenta­ce zahraje na mistrovstv­í světa v podstatě doma, totiž v Bratislavě. Počet Slováků žijících v České republice vzrůstá. V oblasti kultury a umění jsme spojeni nadále.

Ve výčtu vzájemného souznění by se dalo pokračovat. Postupně se tak zřejmě naplnily všechny body Pittsbursk­é dohody.

Je pravděpodo­bné, že by byli uvedení signatáři zvědaví osobně i na tu nejslavněj­ší pittsbursk­ou hvězdu ze střední Evropy, jejíž číslo také obsahovalo osmičku a která je posléze zastínila. Oni už totiž před sto lety věděli, jak důležitý je politický marketing a propagace. Jágr přece stále hraje, a navíc stihl ještě reprezento­vat i to „jejich“Českoslove­nsko.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia