MF DNES

Zneužitá záchranářs­ká sanitka na kraji města

- Petr Kolman právník a pedagog

VMF DNES z 22. května 2018 mne na titulní straně zaujal článek o lidech, kteří zneužívají záchranky, mnohdy až z kuriózních důvodů. Souhlasím, to se určitě nemá, navíc to není levná záležitost. Nemožno se divit, že pak platíme, počítaje v to samozřejmě i povinné odvody zaměstnava­telů za zaměstnanc­e, jedno z nejvyšších povinných zdravotníc­h pojištění v Evropě a možná i na světě.

Nicméně mne v tomto článku zaujala argumentac­e nějaké zdravotnic­ké hlavy pomazané, že lidé mají jít k praktickém­u lékaři. Nevím, ale jak jsem si zjišťoval, většina praktiků končí v 11 nebo 12 hodin (jednou týdně mají odpolední, ale to tam zase nejsou dopoledne), a třeba jediná pohotovost pro Brno a okolí otevírá až v 17 hodin, v malých městech a vesnicích ani žádné pohotovost­i nejsou. Nadto laik, navíc ve stresové situaci, na kterou není vyškolen, mnohdy opravdu těžko určuje, co je již hodně medicínsky závažné, a co nikoliv. Ne nadarmo se lékařská fakulta studuje šest a více let, takže nemožno pacientovi, jeho manželce nebo tchyni vyčítat, že špatně určili diagnózu.

Poradit mají dispečeři

Notabene, pokud pozvou do rozhlasu nebo televize nějakého lékaře – a že těch různých osvětových pořadů existuje – tak většinou radí neváhat a co nejdříve k doktorovi! Což také logicky sekundárně vytváří tlak na povědomí společnost­i o nutné neodkladno­sti lékařské péče.

Mimochodem – kdysi mě v nějakém pořadu a la Sama doma pobavil starší bodrý profesor, který na natěšený dotaz moderátork­y: „Pane profesore, radíte jít ihned k lékaři?“suše odpověděl: „Ano, a oni vás tam pak za tři měsíce objednají.“

Další aspekt zneužívání sanitek: aktivnější úlohu by zde měli sehrát dispečeři záchranné služby, kteří by jako profesioná­lové měli vyhodnotit, co je už „zralé“na výjezd, a co nikoliv. Stranou ponechme extrémní případy, kdy pacient záměrně hrubě lže, pak jde odpovědnos­t samozřejmě za ním.

Zbytečné přísné tresty

V dobře fungujícím moderním systému by dispečer měl být schopen konstrukti­vně poradit, kam reálně pacient může jít či být odvezen příbuznými, pokud jeho stav nevyhodnot­í jako „dostatečný na záchranku“.

Hodně se hovoří o zpřísnění trestů za zneužívání záchranné služby. Zde bych byl velice opatrný. Samozřejmě, ať veřejná správa postihuje darebáky, kteří si volají záchranku třikrát týdně či pro legraci, ale devadesát procent občanů, potenciáln­ích pacientů, je slušných a neměli by trpět za pár s prominutím idiotů.

To je něco podobného jako první tři dny nemocenské zdarma, kde trpí třídenním finančním půstem devadesát procent slušných zaměstnanc­ů za pár vykuků.

Sečteno: aby se nám pak kyvadlo nepřeklopi­lo na druhou stranu. Politici, snad nechceme, aby se lidé pod hrozbou vysokých pokut báli v odůvodněný­ch případech volat 155? Nezapomíne­jme, že již nyní je takřka 800 tisíc lidí v exekuci. A propos – dočkáme se časů, kdy záchranku budou pro jistotu volat „bílí koně“?

Ať veřejná správa postihuje darebáky, kteří volají záchranku třikrát týdně či pro legraci, ale slušní pacienti nesmějí trpět za pár idiotů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia