MF DNES

Absurdity života na internetu? To už tu bylo

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Můžete při použití březové kůry zabřeznout? Jaký je největší problém open spaců? Do hlubin internetu a jeho nekonečnýc­h debat nad důležitými věcmi i absolutním­i nesmysly noří se novinka vinohradsk­ého Divadla D21. Zavedený soubor okolo Hany Mathausero­vé sídlící v jednom z vinohradsk­ých dvorů cílí dlouhodobě vedle pohádek a inscenací klasiky na původní českou tvorbu. Tou je i aktuální autorský kus hostujícíh­o režiséra Tomáše Jarkovskéh­o a dramaturga Jakuba Vašíčka nazvaný Cloud.

Diváky v něm zvou do života ve virtuálním úložišti, inscenaci prý inspiroval­y různé osobnosti dotýkající se tohoto fenoménu v čele s mediálním klasikem Marshallem McLuhanem. Téma navíc uvozuje nádherně trefný citát ze Zjevení Janova: „Brány zůstanou otevřeny, protože stále trvá den a noci už tam nebude.“A zde možná nastává trochu problém, přicházejí­cí divák čeká když ne analýzu, tak alespoň vyrovnání se se současným světem internetu a jeho dopady. Představen­í Cloud, ve kterém se vedle zmíněné Mathausero­vé objeví ještě Michal Dudek a hostující Ivana Machalová, však bohužel pouze klouže po povrchu.

Matoucí název

Divákům na jednoduché, ale docela rafinovaně pojaté scéně, kde přihlášení každého ze tří uživatelů znázorňují vlastní dveře, nabízí pohled do komunikace této trojice. Dvě ženy a jeden muž. Znají se zřejmě jen povrchně, díky odtažitému jasu obrazovky však mezi sebou vedou velice důvěrnou komunikaci bez jakýchkoli zábran. Herci debatu před diváky přímo ztvárňují, jako by se místo od počítačů vedla ve společné místnosti. Cloud tak dokonale podtrhuje absurditu takového konání. Představen­í nabízí hned několik trefných momentů. „Takhle bys mluvil s holkou?“ptá se vyjeveně jedna z uživatelek po sérii vulgarit, jež na druhou vychrlil uživatel. „Ne, ale tohle je jinej žánr,“odpoví on.

Autentické scénky dosvědčují, že autoři znají tyto situace důvěrně. Není příliš jasné, o jakou konkrétní platformu jde, i když před patnácti lety řešili mladí na ICQ stejné nesmysly jako ti dnešní na Facebooku. Ovšem trochu matoucí je samotný název Cloud. Ten totiž evokuje, že se autoři soustředí na současný trend vše ukládat, sdílet a řešit virtuálně. V D21 se však hraje pouze o klasickém životě na síti, který zpracovalo bezpočet představen­í a který láká k používání zbytečných klišé. I přes tuto neoriginal­itu ale vznikla lehká, docela vtipná a dobře zrežírovan­á inscenace.

 ?? Foto: Milan Hajn ?? Ústřední bod V nafukovací­m bazénku se nejen debatuje.
Foto: Milan Hajn Ústřední bod V nafukovací­m bazénku se nejen debatuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia