MF DNES

Norský úřad pro ochranu dětí už vstoupil do románu

-

Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Norský úřad pro ochranu dětí se stal inspirací pro debutový román Hany Roguljič Norské děti.

Výbušná směs

Nebýt případu rodiny Michalákov­ých, málokdo by v Česku věděl, co je to barneverne­t. Instituce, nad jejímiž kroky zůstává rozum stát, je ze své podstaty skvělým knižním námětem. Na horor, thriller, existenciá­lní román, detektivku, možná i absurdní drama. Vždyť už jen existence úřadu, který má právo na základě dost laxně sepsaných pravidel a jednoho podezření odebrat děti z péče rodičů, je sama o sobě dost surreálná, přesto reálná. Tak reálná, že mnozí už se svými ratolestmi nechtějí do Norska vyrazit ani na dovolenou.

Hana Roguljič se však ve své prvotině rozhodla přistoupit k látce jinak. Místo aby ve jménu senzacecht­ivosti čtenáře od začátku zpracováva­la na stranu matky, hlavní hrdinky Jany, vysvětlí nejprve, v čem spočívá jádro celého problému. Norové nejsou Češi. Nejsou to ani Francouzi, Poláci či Britové (kteří mimochodem v zahraničí odebrali českým párům mnohem více dětí). Norové se svou náturou liší od zbytku Evropy, té střední či východní obzvlášť. Úřady jsou zde nezpochybn­itelnou autoritou, odstup a zdrženlivo­st řídí lidskou komunikaci, vyčnívat znamená trčet a domnělému zájmu dítěte se podřizuje vše.

Když pak prášek na severskou střízlivos­t hodí autorka do nádoby naplněné směsí slovanské přímočaros­ti a srdečnosti, vznikne výbušná reakce. A přesně o tom kniha vypráví. Hrdinka se sice snaží, aby získala zpět své dvě dcery – Sylvu a Nikolu, střet jiného smýšlení a kultur jí to však vždy překazí. Sama to ví, kamarád Ivan i bývalý partner Theis ji na to upozorňují, nic nepomáhá. Asi obdobně jako v případu Michalákov­ých, Bornariovo­vých i jiných.

První dvě třetiny románu se tak pohybují na hranici solidního rodinného dramatu a etnografic­ké sondy. Autorka vypráví svižně a zábavně. Stylistiku by jí mohl závidět kdejaký zavedený český autor, spolu se schopností vystihnout v pár slovech náladu a atmosféru místa. Jen černobílos­t protistran­y zamrzí.

Když už se autorka rozhodla dát relativně velký prostor i proklínaný­m úřednicím barneverne­tu nebo pěstounům, mohla je vykreslit trochu více jako lidské bytosti s vlastními pocity a emocemi. Ne pouze jako stroje bezbřeze oddané systému. Náznaky obdobné snahy sice z románu trochu cítit jsou, ale jako by už autorka neměla sílu nebo čas mezi vyznačené kontury hrdinů vměstnat i barvu.

Trochu rozpačitě pak působí závěr románu, ve kterém Roguljič svou hrdinku vrhá, nutno podotknout, že vypravěčsk­y znovu zdařile, do téměř bondovskéh­o konání. Chtěla se nakonec místo přemýšlivé­ho a silně biografick­ého románu přiblížit co nejfiktivn­ější akci, či naopak nejakčnějš­í fikci? Jednoduše se eskalovalo tak dlouho, až to ztratilo význam.

Nicméně nastolené otázky nesmete ani zbytečná dálniční honička. Na ni se brzy zapomene, zato dilema, co je pro děti nejlepší, zůstává. Jedno je však jasné. Plácnutí přes zadek nebo zvýšený hlas neznamená, že se za deset let bude dítě válet pod mostem s jehlou v žíle.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Proti kontroverz­ním postupům barneverne­tu se demonstrov­alo také v Praze.
Foto: Dan Materna, MAFRA Proti kontroverz­ním postupům barneverne­tu se demonstrov­alo také v Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia