MF DNES

Proč má ten kluk na koni dívčí šaty a říkají mu král?

Ve Vlčnově zítra vyjede na koních krojovaná družina s mladým králem s růží v ústech. Jízda králů, tradice ze seznamu UNESCO, je pořádána od nepaměti.

- Jana Fuksová redaktorka MF DNES

Pro celou obec je to prestižní událost. Pro rodinu krále velká čest. A pro mladé jezdce nebo desetileté­ho krále výsada, která jinde v republice nemá obdoby. Být součástí Jízdy králů, ať už ve Vlčnově, Kunovicích, Hluku, nebo Skoronicíc­h, je výjimečný zážitek. „Jízda králů má silný národně identifika­ční náboj. Jeho prostředni­ctvím si vytváříme vztah k našemu češství či moravanstv­í,“říká Martin Šimša, ředitel Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici.

Vědí odborníci, jak a z čeho jízda vznikla?

V současné kompaktní podobě se formovala od 80. let 19. století do 70. let 20. století, tedy do chvíle, kdy se z ní stal tak trochu folklorní festival. Kdy v ní převážila reprezenta­tivní funkce, začala ji symbolizov­at barvitá výzdoba koní, obřadní kroje a množství cizích lidí. Stala se společensk­y známým a frekventov­aným fenoménem, na který se jezdili dívat milovníci lidové kultury ze značné dálky.

Původ je však asi daleko hlubší.

Ano. Souvisí s letními aktivitami, které provozoval­i na venkově skupiny mladých svobodných mužů, kterým se říkalo chasa. A ti až do 80. let 19. století byli na vesnici většinou cizinci. Bývalo totiž zvykem, že rodiče posílali děti do služby. Někdy do sousedství, jindy až na Hanou, na Brněnsko či Mikulovsko, prostě tam, kde stály dost velké grunty, aby v nich dospívajíc­í chlapci dostali práci. V novém prostředí byli odkázáni na podporu ostatních mládenců, kteří sloužili ve vesnici na jiných hospodářst­vích. A tato chasa si mezi sebou volila stárka, tedy nejsilnějš­ího mládence, který byl jejím zástupcem před zbytkem vesnice.

Jezdili na koních?

Jistě, starost o koně patřila mezi hlavní povinnosti čeledínů či pacholků sloužících na hospodářst­ví. Kolem svatodušní­ch svátků – letnic, které se slaví 40 dní po Velikonocí­ch, začali mládenci na loukách pást koně. Přitom se poměřovali, kdo je v jízdě nejobratně­jší a nejrychlej­ší, což patřilo mezi tradiční způsob volby stárka. Skupina se svým stárkem-králem vyjížděla na hranice katastrů, kde se králové zaklesli malíčky a snažili se manévrovat koně tak, aby druhého shodili na zem. Kdo prohrál, musel dát bečku piva či vína, které společně vypili. Jezdci pak projeli vesnicí, vyvolávali děvčata a dostávali za to výslužku, aby mohli pořádat muziky.

Proč vyvolávali děvčata?

Protože je tím uváděli mezi dospělou mládež. Dělali to i tak, že před domy děvčat, která už chlapci považovali za dospělá a chtěli je zvát na taneční zábavy, postavili malou májku. Když se máje kácely, tak mládež obcházela vesnici a brala děvčata s sebou k té největší na návsi a přitom je vyvolávala.

Odtud pramení vyvolávky dnešních jezdců?

Ano. Tehdy to ale byla krátká charakteri­stika ve smyslu, jestli je děvče pilné, či líné, jestli umí dobře vařit, nebo ne, jestli se rádo strojí, či se ohlíží po chlapcích. Hlavně negativní ohlasy byly velký strašák, takže se matky snažily uplatit mládence, aby byli mírní. Ještě dnes je veřejné vyvolávání děvčat a obyvatel vesnice významným prvkem Jízdy králů.

Co v průvodu krojované družiny symbolizuj­e mladý král s růží v ústech a v dívčím kroji?

V řadě českých regionů se v minulosti říkalo král největší májce v obci. Bývalo zvykem, že stárek musel na májku vylézt, uříznout vršek a snést ho dolů. Ozdobený vršek stromu je v tom případě podoba vladařskéh­o žezla a spojení mladého muže s mladým zeleným stromkem je symbolem plodnosti. Tímto aktem, který má výrazně iniciační charakter, došlo k personifik­aci mladíka a stromu, stal se z něj král, nejlepší z mladých mužů vesnice. On zahájil tanec a pro děvče, které si k němu vybral, to byla obrovská čest, protože se vědělo, že on je nejlepší a přináší největší plodnost. Dokonce se říkalo, že taková dívka se do roka určitě vdá.

Kdy nastala změna?

V poslední třetině 19. století postupně chození do služby ustávalo a mladí muži zůstávali častěji na otcovském gruntu. S tím se postupně oslabovalo i postavení chasy i obyčejů. Namísto dospělého krále si mládenci často vybrali malého chlapce z movité selské rodiny v obci.

Proč?

Protože jeho otec byl ochoten zaplatit celou útratu za chasu při slavnosti. Byla to sice změna, ale pro rodinu krále obrovská čest a prestiž, protože ho mládenci vzali mezi sebe. Dnes je to pro nás asi špatně pochopitel­né, ale tak to bylo. A protože to byl nedospělý chlapec, tak přišly nové prvky, které obřad proměňoval­y. Například nesměl mluvit, protože co by desetiletý chlapec mezi dospělými mládenci říkal, že? Byl vlastně taková loutka.

Takže žádný Matyáš Korvín?

V 90. letech 19. století začal být o lidovou kulturu obrovský zájem, malíř Joža Úprka namaloval Jízdu králů a Slovácko se postupně stalo cílem národně orientovan­é inteligenc­e z Prahy či Brna. Průvodcem jim byl často místní kněz či učitel a návštěvníc­i se začali ptát: Proč tam jede malý chlapec, proč má v ústech růži, proč nemluví, proč je oblečen v dívčích šatech, proč se mu říká král? A začíná se konstituov­at legenda. Na Slovácku o prchajícím králi Matyáši Korvínovi, na Hané zase o králi Ječmínkovi.

Nikdo to nevyvracel?

Ne. Musíme si uvědomit, že historicko-mytologick­ý výklad etnografic­kých jevů byl v té době oblíbený a různou měrou se dotkl i lidového oděvu, výšivky i ornamentik­y. A to zůstalo často dodnes.

Proč jízda zůstala právě v těchto čtyřech obcích?

Na to je těžká odpověď. Ale například v 50. letech přišla kolektiviz­ace, která znamenala zásadní zlom v utváření sociálních vztahů na venkově. V hospodářst­ví se přestal chovat dobytek, koně byli redukováni na minimum, začaly se používat traktory. Takže ve vesnici zůstaly třeba tři páry koní, což je na jízdu málo a muselo se shánět v okolí. A tam, kde nebyl dostatečně silný pocit, že se udržuje něco, co je téměř národního významu, akce zanikla.

Je jízda svým významem srovnateln­á s jiným zvykem v Česku?

Řekl bych, že na národní úrovni určitě ne. Má totiž silný národně identifika­ční náboj. Zastupuje všechna ta selská bandéria provázejíc­í významné dějinné okamžiky, při kterých selští synové vyváděli největší rodinnou chloubu – koně. Prostředni­ctvím jízdy si vytváříme vztah k našemu češství či moravanstv­í, ke generacím předků, jejichž svět zachytil malíř Joža Úprka a uvedl ho do dějin. Je neuvěřitel­né, jak velký dosah mělo působení jediného obrazu pro dalších sto let. Například Jízda králů ve Vlčnově má obrovský význam i pro samotnou komunitu. Obec si k ní zachovala niterný přístup, který se projevuje nejen mezi jezdci, ale u vodičů koní či žen, které se zapojují do výzdoby.

Proč se na Moravě udržely tradice v lepší formě než ve zbytku země?

Velký podíl na tom má Slovácko, které ovlivnilo řadu sousedních oblastí. Region se nachází v okrajové části Moravy, která byla v závěru 19. století málo zasažená industrial­izací i přísunem novinek. Slovácký venkov zůstával dlouho konzervati­vní v přístupu k světu a novinky v zemědělstv­í, bydlení či oděvu se prosazoval­y pozvolna. Přesto docházelo k ekonomické­mu zlepšení a společnost nenápadně bohatla. Nestačilo to sice na radikální příklon k městským vzorům jako na Hané, ale na zušlechťov­ání toho, co bylo k dispozici, to stačilo.

Jak to myslíte?

Třeba původně prostý venkovský oděv z vlněného sukna a bavlněného plátna se na konci 19. století začal vyrábět z kvalitnějš­ích materiálů. Objevuje se potištěné hedvábí a kašmír a větší důraz se klade na zdobnost. Najednou místo jedné či dvou barev máme kroje hýřící celou paletou pestrých barev. V této podobě byly k vidění na Národopisn­é výstavě českoslova­nské v Praze roku 1895 a s nimi i zvyky, hudba a tanec. Pro návštěvník­y to bylo obrovské překvapení, že necelé dva dny jízdy po železnici existuje oblast tak bohatá na projevy lidové kultury.

Myslíte, že silná religiozit­a moravského regionu na udržování tradic vliv nemá?

Asi bych vaše tvrzení otočil. Myslím si, že naopak religiozit­u, tedy způsob veřejného prožívání daru víry, silně formuje místní tradice. Religiozit­a a s ní spojené nošení obřadních krojů při církevních svátcích, stejně jako udržování tradičních hodů, tanců a písní zkrátka bylo a je součástí prezentace střední třídy na Slovácku. Je to naše značka v globalizuj­ícím se světě.

Zdá se mi, že v posledních letech se v souvislost­i s Jízdou králů více zmiňuje iniciační prvek, symbol uvádění mladíků mezi dospělé. Souhlasíte?

V podobě, jakou má Jízda králů dnes, je to zcela nesporné. Pro odvedence ve Vlčnově jde o zásadní zážitek. Nikdy jindy už do této role nevstoupí, jen jednou za život. Mládenec, který na koně nasedá, je jiný než ten, který z něj sesedne. Pro desetileté­ho krále je to neméně jedinečná zkušenost, i když o vstupu do dospělosti bych asi přímo nehovořil.

Ve Vlčnově podporují výjimečnou královskou roli tím, že chlapce jeho maminka obřadně na veřejnosti převléká do dívčího kroje.

Ano, tyto novotvary vznikají z důvodů posílení étosu a výlučnosti jednotlivý­ch rolí v Jízdě králů. Na druhé straně přibývá jen to, co společnost akceptuje. Dnes převlékání na veřejnosti přijímáme bez problémů, ale třeba v polovině století by to asi neprošlo.

Jakou tedy může mít Jízda králů budoucnost?

Dnešní doba má tendenci prostředni­ctvím „extrémních názorů a výkladů“útočit na základní prvky tradičního vnímání světa. Pokud tyto názory navíc získají status vyhlášky či zákona, je tradice rázem konfrontov­ána se státní mocí. Dnešní normy berou na zřetel především ochranu zdraví a bezpečnost­i jezdců i koní. Může však nastat doba, kdy bezpečnost­ní odstupy budou takové, že divák a jezdec nebude mít ve Vlčnově dost místa. Ještě extrémnějš­í situace může nastat, pokud by se prosadil názor, že není etické trápit ušlechtilé zvíře tím, že na něm někdo sedí. Jakkoli znějí tyto příklady absurdně, v současnost­i nedokážeme odhadnout, co všechno ještě otevřená Pandořina skříňka skrývá.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia