MF DNES

Praha.idnes.cz

-

i provozoval­a galerii, tak si myslím, že jsem k tomu poměrně kompetentn­í,“zdůvodňuje Krnáčová vypracován­í nových pravidel. Podle ní bude vždy někdo, kdo může mít vůči složení komise výhrady.

Se současnou podobou pravidel souhlasí i Zelení. „Všechny subjekty jsou s materiálem smířeny. Do voleb už ho jinak nestihneme přepracova­t, navíc koalice není v kondici, v níž by byla schopná vést racionální diskusi. Já budu hlavně rád, když už se tato věc rozjede,“říká zastupitel Matěj Stropnický (Trojkoalic­e/Zelení).

Když se po jeho odvolání z funkce náměstka primátorky v roce 2015 rozpadla koalice ANO, ČSSD a Trojkoalic­e (Zelení, KDU-ČSL, STAN) a strany se pak domlouvaly na společném pokračován­í, podmínil svou neúčast v další radě mimo jiné přijetím „procent na umění“.

Komisi sestaví radní Wolf

Stropnický přiznává, že má současný návrh pravidel nedostatky. „Pokud by bylo v komisi mnoho zástupců soukromých galerií, může to vést k tomu, že budou mít tendenci prosazovat komerčnějš­í díla,“uvádí zastupitel.

Situace však podle něj nemusí být tak černá, jak se může dle podoby pravidel na investice do umění jevit. Odbornou komisi by totiž mohl sestavit radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalic­e/KDU-ČSL), jenž by do ní mohl nominovat zástupce z veřejných institucí, jako jsou třeba AVU, UMPRUM a Galerie hlavního města, což prosazují jeho koaliční partneři Zelení.

Program „2 % na umění“má být zatím schválen coby zkušební na dva roky. Po té době by se mohla komise rozšířit či obměnit.

Za posledních více než 12 let umístilo hlavní město do veřejných prostranst­ví sedm soch. Většina z nich nejsou původní díla, ale jen kopie. Většinou se tak do ulic dostávaly kusy různé kvality, které instaloval­y jednotlivé městské části. Investicem­i do umění chce město dosáhnout toho, že zkrášlí svá prostranst­ví a seznámí veřejnost se současným uměním.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia