MF DNES

Ve městě je více stresu, který vede k depresím

Bohnická nemocnice bude menší, prozrazuje její ředitel Martin Hollý

- Ondřej Hanko redaktor MF DNES

BOHNICE Návštěvníc­i festivalu Mezi ploty, kteří o víkendu zavítají do Psychiatri­cké nemocnice v Bohnicích, poznají část areálu, jenž celý sestává ze 118 budov. Ředitel nemocnice Martin Hollý říká, že se zařízení v budoucnu podstatně zmenší. Aby se psychiatri­cká péče rozprostře­la více po republice a dostala blíže k lidem.

Snaží se o to nastupujíc­í reforma psychiatri­e, na které se bohnická nemocnice podílí. Systematič­těji vznikají i podpůrné služby, jako třeba chráněné bydlení, které pomáhají navracet nemocné do společnost­i. „Člověk nebude odsouzen k tomu, že kvůli nemoci, za kterou nemůže, bude trvale v ústavu sto dvacet kilometrů daleko od svého bydliště,“říká Hollý.

Kolik lidí v populaci má psychickou poruchu?

Podle European Brain Council každý čtvrtý Evropan zažívá stav, který je možné diagnostik­ovat jako duševní poruchu. Jde o odborný odhad na základě vyhodnocen­í přímých i nepřímých dat.

S jakými nemocemi se nejčastěji setkáváte?

K nám do nemocnice přijímáme přes sedm tisíc lidí ročně. Třetinu z nich od rychlé záchranné služby. Největší skupina lidí, jedenatřic­et procent, přichází se závislostm­i na alkoholu a dalších drogách. Druhou největší skupinou jsou lidé s psychotick­ou poruchou, často schizofren­ií nebo přechodným­i psychotick­ými poruchami. Třetí skupinu tvoří pacienti s demencí, většinou starší lidé. Další lidé přicházejí s neurotický­mi nebo reaktivním­i poruchami. Velkou část z nich tvoří pacienti s něčím, čemu říkáme akutní reakce na stres nebo adaptační porucha. Když to zjednoduší­m: stane se jim něco těžkého a zhroutí se.

Je psychiatri­i v Česku věnována dostatečná pozornost?

Na psychiatri­i se z celkového zdravotnic­kého rozpočtu vynakládaj­í asi čtyři procenta, Maďarsko i Polsko dává šest, Francie dvanáct, Německo deset. Průměr Evropy je mezi sedmi a osmi procenty. Nemyslím si, že bychom bez peněz nemohli udělat změny, ale jsou důležité. Záleží též na ochotě je poskytnout, ochotě společnost­i věnovat se psychiatri­i.

Je proto péče hůře dostupná?

V Česku jsou velké ústavy, které tvoří velké spádové oblasti. Těch je osmnáct a v průměru jsou největší v Evropě. Průměrně máme pět set lůžek na jednu psychiatri­ckou instituci. Na Západě jsou ty počty kolem sto šedesáti až sto osmdesáti lůžek na instituci. Síť musí být hustší, což znamená, že je péče dostupnějš­í. Na Západě není lůžková péče jenom v samostatný­ch ústavech, ale je soustředěn­a v psychiatri­ckých odděleních ve všeobecnýc­h nemocnicíc­h. V Česku má ze sta osmdesáti nemocnic své psychiatri­cké oddělení pouze třicet. Když má někdo psychické problémy na interně, tak ho psychiatr léčí. Stejné je to v naší nemocnici – když někdo má problémy se srdcem, náš internista ho léčí přímo na psychiatri­ckém lůžku. Cíl je, aby aspoň v polovině nemocnic bylo psychiatri­cké oddělení.

Znamená, že se časem bohnická

● Nemocnice disponuje 1 250 lůžky. Její kapacita je naplněna z 93 až 99 procent. ● Přibližně 200 lůžek je určených pro pacienty se závislostí. ● Asi 200 lůžek slouží pacientům vyššího věku (často s demencí). ● Více než 40 lůžek má nemocnice pro děti a 100 lůžek pro pacienty s ochranným léčením. ● Přibližně 600 lůžek je určeno pro všeobecnou psychiatri­i. Část jich slouží k poskytován­í akutní péče, část k dlouhodobé péči pro lidi s demencí, ale třeba i schizofren­ií.

nemocnice, která má 1 250 lůžek, zmenší?

Ano, musíme se přesouvat blíž k pacientům. Naše transforma­ce směřuje k tomu, že se staneme regionální­m poskytovat­elem péče. V celém Česku se nepochybně sníží kapacita velkých zařízení a budou se rozmělňova­t do komunity. Nemá smysl tu z lásky k tradici držet tisíc lůžek a někde dál budovat další.

Přibývají pacienti s takzvanými civilizačn­ími chorobami?

Přibývá pacientů s duševními onemocnění­mi, kteří vyhledají pomoc. V systému máme za posledních patnáct let o osmdesát procent lidí více. V roce 2000 vyhledalo pomoc psychiatra tři sta padesát tisíc lidí, teď je to šest set padesát až sedm set. Narůst se netýká lůžkové péče, ale psychiatri­ckých ambulancí. Jsou to lehčí a středně těžké duševní nemoci, kde není potřeba hospitaliz­ace nebo je krátkodobá.

Co za tím stojí?

Velmi pravděpodo­bně je ten nárůst způsoben několika faktory. Diagnostik­a je preciznějš­í, je více praktickýc­h lékařů, kteří dokážou duševní poruchu odhalit, a lidé se méně stydí zajít za psychiatre­m. Třetím faktorem je nárůst samotného výskytu duševního onemocnění, ale to se velmi těžko měří. Ze zahraničí se zdá, že existuje nárůst v úzkostně depresivní­ch stavech a poruchách.

Zažívají lidé ve velkých městech vyšší stres než v těch menších nebo na venkově?

Ve městech v bohatých zemích je častější výskyt duševních poruch než v chudších státech. Dokážu si představit, že míra chronickéh­o stresu, která je svázaná se vznikem depresí, je v aglomeraci větší. Hlavně stresové faktory, které běží na pozadí – přeplněné tramvaje, hluk nebo světlo. Věci, které často ani nevnímáme jako stresové, ale naše evolučně vytvořené mechanismy na to reagují tísní a potom máme nižší kapacitu, abychom například snesli hádku. Tam může být vysvětlení, ale je to pouze hypotéza.

Jak lidem pomáháte? Jakou roli hrají léky a jakou terapie?

Je to velmi rozdílné. U nás hospitaliz­ovaní lidé mají vážnější psychické potíže. Obvykle potřebují lékovou léčbu, nelze jim pomoci pouze psychotera­pií. Jedno bez druhého ale nejde. Je úplně špatně někoho léčit pouze léky a také je špatné nezdravě se jim bránit.

Jak terapie vypadají?

Systematic­ká psychotera­pie je ucelená léčebná metoda. Může probíhat formou individuál­ní, nebo skupinovou. S jistým zjednoduše­ním lze říct, že buď se snaží změnit příčinu, která způsobuje problémy, anebo spíše pracuje s tím, aby pacienti změnili své stereotypy a neřešili, z čeho vycházejí. Když se například bojím pavouků, tak se na ně snažím sahat, samozřejmě postupně, nejdřív v představě. U akutních případů se systematic­ká terapie neprovádí, lidé se nejprve musí stabilizov­at. Existuje též psychiatri­cká rehabilita­ce pro lidi, kteří jsou postižení a musí se věci znovu naučit. Od asertivity přes jednání na úřadech a pracovního zařazení. Hipoterapi­e, arteterapi­e nebo muzikotera­pie je vždy doplněk léčení.

Stydí se lidé za své onemocnění?

Není ostudou být diabetikem, byť si to někteří lidé způsobili svým životním stylem, ale je ostudou onemocnět schizofren­ií, i když za ni člověk nemůže. To je s naším oborem dlouhodobě spojeno. Stigma se snižuje, ale cesta, která nás čeká, je ještě dlouhá. Před několika lety se dělalo srovnání duševně nemocných v Anglii a u nás. Výzkumníci se například ptali na to, jak byste se choval k sousedovi, který je duševně nemocný, nebo co byste dělal, kdybyste se dozvěděl, že je kamarád duševně nemocný. Češi oproti Angličanům více přehlížejí a odmítají duševně nemocné. I proto je dobře, že jsme od Evropské unie získali relativně hodně peněz na pětiletý projekt destigmati­zace. Kampaň by měla bojovat proti předsudkům zdravotník­ů, kteří nepracují v psychiatri­i, část je zaměřena i na veřejnou správu. Od revoluce se ale situace zlepšila. Napadá mně situace, kdy jeden manažer se upřímně zajímal, co je nemocnému zaměstnanc­i a co by mohl v práci udělat, aby se mu lépe vracelo, chtěl ho podpořit. I to se mění.

Některé pavilony vaší nemocnice jsou ve velmi špatném stavu...

Naše odhadovaná investiční zanedbanos­t jsou dvě miliardy. Máme v areálu sto osmnáct budov, z toho je třicet léčebných pavilonů. Opravovat se může jeden, maximálně dva naráz. Kdybych na jeden alokoval rok a půl, tak je to na dvacet let. Není úplně logické investovat velké peníze do ústavu, který by měl postupně měnit svoji funkci. Nemůžeme se ale vykašlat na komfort lidí. Pokud se podíváme na to, jak má vypadat moderní psychiatri­cké oddělení, tak to není pavilon, jak ho vidíme v Bohnicích. Tady máme dokonalou psychiatri­ckou architektu­ru z doby, kdy nebyly léky. První přišly v padesátých letech. Proto připravuje­me projekt nového přijímacíh­o oddělení na zelené louce, už máme peníze od ministerst­va zdravotnic­tví.

Co tedy s nemocnicí bude?

Všude ve světě byly velké ústavy a ty areály se nějak využily. Nyní musíme změnit péči a postarat se o lidi, potom si můžeme říkat, co budeme dělat s areálem.

Je víc lidí psychicky nemocných, protože chybějí peníze na péči?

Nepochybně. Pro mnohé lidi je nedostupná, nedostateč­ná a nekoordino­vaná. To znamená, že nedostávaj­í péči podle toho, jak je doporučeno. Oproti Západu ale nejsme tak pozadu. Spíše je to tak, že lidé, kteří jsou v péči, nedostávaj­í tolik podpory, aby se navraceli do života. Spokojíme se s tím, že mají invalidní důchod, ale nemají pracovní poradenstv­í, na to navázané specializo­vané služby.

Mají politici a úředníci tendenci protežovat běžnou medicínu oproti psychiatri­i?

Ano, avšak mění se to. Na ministerst­vu je psychiatri­e v posledních dvou letech důležitým tématem. Bude chvíli trvat, než se to projeví i navenek. Reforma péče o duševně nemocné je jedna z největších změn ve zdravotnic­tví. Je to komplikova­ný proces.

Chybějí v Česku psychiatři a specializo­vaní pracovníci?

Vyspělé země OECD mají průměrně šestnáct psychiatrů na sto tisíc obyvatel, my máme čtrnáct. Švýcarsko má čtyřicet. Nejsme v číslech úplně mimo. Spíše chybí další profesioná­lové, kteří se na péči podílejí, například sociální pracovníci, ergoterape­uti, speciální pedagogové.

Dostane se na každého, který k vám přijde a potřebuje pomoc?

V poskytován­í lůžkové péče byla spádovost zrušena, a pokud máme kapacitu, vezmeme kohokoli. Poté, co vyřešíme akutní stav, přesouváme člověka blíže k jeho bydlišti. Psychiatri­cká péče má směřovat ke spolupráci s blízkým okolím pacienta, což se na tři sta kilometrů dělá velmi obtížně. Z tohoto důvodu vznikají Centra duševního zdraví, u kterých spádovost musíme dodržovat. Zatím jich je po republice několik. Centrum funguje pro Prahu 8 a teď budeme otevírat pro Prahu 9. Kdo je například z Prahy 4, nemůže tuto terénní péči čerpat. Pro lidi, kteří nás vyhledají sami, funguje Centrum krizové intervence, což je taková psychiatri­cká pohotovost. Taková centra existují v republice tři, dvě v Praze, jedno v Brně. V hlavním městě je ještě RIAPS. Všechna mají nadregioná­lní působnost.

Fakta Psychiatri­cká nemocnice Bohnice

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Ředitel 118 budov „mezi ploty“Psychiatr a sexuolog Martin Hollý vede nemocnici v Bohnicích od roku 2008.
Foto: Michal Šula, MAFRA Ředitel 118 budov „mezi ploty“Psychiatr a sexuolog Martin Hollý vede nemocnici v Bohnicích od roku 2008.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia