MF DNES

Přehrada a Džbán mají horší vodu

-

Krvavého divadla, poprav 27 předáků povstání v červnu 1621, se Fabricius nezúčastni­l, do zbídačené Prahy se vrátil v září. Do honu na lukrativní kořist, majetek účastníků vzpoury, se však pustil s vervou. Z úřední funkce na císařském dvoře mu procházely přes stůl informace o potrestaný­ch odbojnícíc­h a jejich konfiskova­ném majetku.

Po Sixtovi z Ottersdorf­u získal dům č. 553 na Staroměsts­kém náměstí za výhodnou sumu 4 284 kop grošů. Stal se Fabriciovo­u rezidencí. Za pražskými hradbami nicméně koupil vinohrad Šimona Vokáče za 857 kop. Fabricius se nešidil ani na venkově. Na Boleslavsk­u si pořídil statek Řepín, zabavený Mikuláši z Gerštorfu v ceně 24 255 kop. Řepínské dominium rozšířil také o blízkou Vrutici, někdejší majetek Václava Hrzána z Harasova, získaný za 55 765 kop. Roku 1623 se písař dočkal také povýšení do rytířského stavu s proslavený­m přídomkem z Hohenfallu, Vysokého pádu.

Když Fabricius roku 1632 umíral, mohl svou kariéru bilancovat veskrze pozitivně. Nevýznamný, leč nadaný sirotek z Mikulova dorazil do Prahy roku 1586 jako alumnus (chovanec) mocného pána Adama z Dietrichšt­ejna. Začal studovat logiku, filozofii či latinu na jezuitské akademii. V roce 1598 získal po sňatku dům U Cepů, měšťanské právo na Starém Městě, později i práci v české dvorské kanceláří. Ta ho shodou náhod vrhla do víru českých dějin. Hygienikům na konci května začne sezona měření kvality vody v koupaliští­ch v metropoli. Podle kontrolníh­o měření z poloviny května už nyní zhoršují kvalitu vody v hostivařsk­é přehradě sinice. Na stupnici od jedné do pěti ohodnotili hygienici vodu v přehradě stupněm tři, což znamená, že je možné vodu ke koupání využít, ale u citlivých lidí se může objevit vyrážka. Sníženou kvalitu vykazuje i voda v koupališti Džbán, kde je horší průhlednos­t vody. Tento problém se v tomto přírodním koupališti objevuje pravidelně. Měření 14. května na dalších třech koupaliští­ch dopadlo dobře a v motolském rybníce, biotopu Radotín a nádrži v Divoké Šárce je voda vhodná ke koupání. Tato koupaliště však bývají bezproblém­ová pravidelně. Hygienici zatím nekontrolo­vali vodu v koupališti Šeberák, kde byla v minulém roce takřka po celou sezonu voda nevhodná ke koupání. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia