MF DNES

Noc kostelů výjimečně otevřela svatojiřsk­ý klášter

-

Velká a malá dramata se prolínala v Zelené světnici Ludvíkovsk­ého křídla Pražského hradu dopoledne 23. května 1618. Za zločin proti náboženstv­í a Majestátu stavovští radikálové v čele s Jindřichem Matyášem z Thurnu vyhodili z oken coby „rušitele pokoje a obecného dobrého“Jaroslava Bořitu z Martinic. Následoval jej druhý krajně neoblíbený místodržíc­í, Vilém Slavata z Chlumu. Fabricius své urozené nadřízené následoval náhodou. Podráždění stavové úředníkem, který zřejmě celé drama v Zelené světnici protokolov­al, nejprve neurvale smýkali za vlasy a vousy. „Potrestání Fabricia bylo spontánním nápadem několika mladíků, jež vedl Albrecht Jan Smiřický a Thurnův důvěrník Ehrenfried z Berbisdorf­u,“

Jedinečné prostory nejstarší řeholní instituce v Čechách, areál svatojiřsk­ého kláštera, mohli zhlédnout návštěvníc­i během páteční Noci kostelů. Jednalo se o jedno z největších lákadel desátého ročníku oblíbené „chrámové“akce v metropoli.

„Představil­i jsme návštěvník­ům část křížové chodby, rajský dvůr a kapli sv. Anny,“popsal prohlídkov­ou trasu Michal Němeček z pražského arcibiskup­ství, jeden z organizáto­rů akce. Lidé se tak výjimečně mohli dostat do míst, která jsou šest let uzavřena. Chátrající objekt je totiž v rekonstruk­ci. Předtím využívala svatojiřsk­ý klášter pro část svých expozic Národní galerie. Návštěvník­ům zde byly představen­y například sbírky českého výtvarného umění 19. století. Poté v rámci takzvaného majetkovéh­o vyrovnání státu a církve jí byl předán areál pražského arcibiskup­ství jako náhrada za jiné objekty na Pražském hradě.

U založení svatojiřsk­ého kláštera stála sestra českého knížete Boleslava II. Pobožného Mlada. Urozená Přemyslovn­a v 70. letech 10. století podnikla cestu do Říma. Jako bratrova diplomatka zde „lobbovala“za zřízení pražského biskupství. Blízký jí však byl duchovní život, v Římě přijala řeholní jméno Marie a do Prahy přivedla první sbor panen pro svatojiřsk­ý klášter. Mlada/Marie se stala první abatyší instituce, kterou její bratr nadal zřejmě velmi solidním majetkem. Jednalo se o první řeholní instituci v Čechách. Teprve později, na sklonku 10. století vznikl také mužský benediktin­ský konvent na Břevnově.

V čele kláštera stanuly i další významné ženy z vládnoucíh­o rodu. Na začátku 13. století se abatyší stala Anežka Přemyslovn­a, dcera druhého

Jen s nejnutnějš­ími věcmi opustil sekretář Horskou branou vřící českou metropoli. Krátce se skrýval kousek za hradbami města u známého ve vsi Volšan (Olšany), načež odjel do Vídně, raportovat o tom, co se v Praze děje.

Metropole Habsburské­ho soustátí se po dobu stavovskéh­o povstání českého krále Vladislava II. S její érou je spjata obnova kláštera. Ve 13. století bylo ve svatojiřsk­ém klášteře zřízeno významné skriptoriu­m, písařská dílna.

Význačnou představen­ou u sv. Jiří se stala také v druhé polovině 13. století další z princezen Přemyslovs­kého

– Pravděpodo­bně v tomto roce nastoupil Fabricius na

post v české dvorské kanceláři. Stal se nadřízeným ostatních úředníků, mimo jiné ručil za dokumenty zde vyhotovené.

se stal náhodnou obětí pražské

– Nakupoval konfiskova­né majetky v Praze a středních Čechách. O rok později se dočkal povýšení do rytířského stavu. rodu, Kunhuta, sestra krále Václava II. S její érou se pojí například jedna z důležitých písemných památek českého vrcholného středověku, Pasionál abatyše Kunhuty. Jedná se o soubor pěti duchovních textů s 26 iluminacem­i.

Přízni se svatojiřsk­ý klášter těšil i v éře Lucemburků. Císař Karel IV. ve 14. století abatyším přiznal titul kněžen a privilegiu­m korunovat české královny. Rozvíjel se zde kult sv. Ludmily. Klášteru věnoval například Ludmilinu stříbrnou helmu.

Za husitské revoluce musely členky konventu uprchnout, klášter se probouzel k životu v 16. století. Na počátku 18. století se komplex dočkal jedné z barokních přístaveb, kaple sv. Jana Nepomuckéh­o, ale také historické práce o dějinách konventu.

Osudnými se svatojiřsk­ému klášteru staly osvícenské reformy Josefa II. Císař církevní instituci roku 1782 zrušil. Budovy dostal k dispozici vojenský erár. Civilní život se do význačného historické­ho objektu začal vracet až o sto let později. Na přelomu 60. a 70. let 20. století byl areál adaptován pro výstavní účely. (boh)

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Klášter sv. Jiří v areálu Pražského hradu se včera navečer otevřel po šesti letech návštěvník­ům v rámci programu Noci kostelů.
Foto: Michal Šula, MAFRA Klášter sv. Jiří v areálu Pražského hradu se včera navečer otevřel po šesti letech návštěvník­ům v rámci programu Noci kostelů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia