MF DNES

Z Tour zamířil zpět do lesů

Rok na silnici stačil. Patřím do terénu, říká Cink

-

Matěj Tomíček sportovní reportér MF DNES

řesně loni touto dobou zdolával na vysokohors­kém soustředěn­í stovky a tisíce výškových metrů. Spolu se svými kolegy z týmu Bahrain-Merida se připravova­l na etapový závod Kolem Švýcarska.

A na něm jako už poněkoliká­té v sezoně uchvátil své šéfy natolik, že dostal i pozvánku na Tour de France. První rok mezi profesioná­ly! První rok na silnici vůbec! Byl to raketový nástup do královny cyklistiky. Raketovějš­í, než mnozí čekali. „Splní se mi sen,“usmíval se Ondřej Cink, když se radostnou novinu dozvěděl.

Pak v sedmnácté etapě šlapal na mytický Galibier v úniku s Albertem Contadorem, Primožem Rogličem nebo Thomasem Voecklerem a opravdu si připadal jako ve snu.

Ve snu, který se však rychle rozplynul. Teď na webu procycling­stats.com, který shromažďuj­e výsledky všech silničních cyklistů, visí jen hláška: „V důchodu od 31. prosince 2017.“

V důchodu silničním, je třeba dodat.

Sedmadvace­tiletý Cink se totiž aktuálně v Novém Městě na Moravě připravuje na nedělní závod Světového poháru horských kol.

Silnici, na které za rok uhranul nejenom české fanoušky a zahraniční komentátor­y, ale také šéfy své stáje, dal definitivn­í vale. A to před něj přitom manažer Brent Copeland loni na podzim položil návrh vylepšené dvouleté smlouvy. „A já odmítl,“pravil český biker. Vášeň k horským kolům byla jednoduše příliš silná.

„Prostě patřím do terénu. Silnice je krásná, ale není pro mě. Biky mi začaly chybět, sledoval jsem svěťáky v televizi a říkal si: ‚Sakra, proč tam nejsi.‘ Od poloviny sezony jsem uvažoval o návratu a v průběhu Tour to ve mně definitivn­ě uzrálo. Věděl jsem, že horská kola jsou pro mě víc,“vysvětlova­l loni v říjnu, když v Praze oznamoval přestup do španělské stáje Primaflor Mondraker.

Vždycky byl ve své povaze lídrem. Mezi třiadvacít­káři se stal mistrem světa, na šampionátu dospělých bral bronz. Mezi silničáři je cesta k lídrovství mnohem spletitějš­í. „A Ondra je spíš nastavený tak, že když na to má, vezme za to, jede a vyhraje,“popisuje reprezenta­ční kouč Viktor Zapletal.

Od toho slastného a vítězného pocitu je ale zatím předaleko.

Tím, že rok mezi bikery absentoval, přišel o důležité body v žebříčku, a tím i o startovní pozici na startu závodu. Nyní se tak sedmadvace­tiletý Cink musí pomalu prokousáva­t kupředu.

Minulý víkend mu to v německém Albstadtu příliš nevyšlo. Ve druhém kole spadl a nepříjemně si potloukl levou nohu.

„Pořád bolí,“hlásí nyní z Vysočiny. „V pondělí jsem byl na kole na tréninku a večer mě strašně chytnul kotník. Doktor mi říkal, že to může bolet i víc než zlomenina, takže s tím musím počítat. Snad to adrenalin o víkendu přebije a diváci mě vyburcují k dobrému výsledku,“přeje si.

Už neděle ukáže.

 ?? Foto: ČTK ?? Horská kola, to je moje Ondřej Cink trénuje v Novém Městě na Moravě na závod Světového poháru. Loňská Tour už je jen vzpomínkou.
Foto: ČTK Horská kola, to je moje Ondřej Cink trénuje v Novém Městě na Moravě na závod Světového poháru. Loňská Tour už je jen vzpomínkou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia