MF DNES

Přísný los: Češky versus supermámy

-

Karel Knap sportovní reportér MF DNES

Patrně i ty největší tenisové dračice se úpěnlivě modlily, aby se hned v prvním kole Roland Garros nestřetly se dvěma nenasazený­mi ranařkami, z nichž jedna porodila v prosinci 2016 a druhá v září 2017. Los nadělil obě supermámy, grandslamo­vé šampionky Viktorii Azarenkovo­u a Serenu Williamsov­ou, dvěma Češkám.

Mezi devíti krajankami jsou též dvě kandidátky na titul, dvě slečny z Top 10, KP a PK. Slavnost na antukových dvorcích u Bouloňskéh­o lesíka slibuje přitažlivo­u podívanou hned od začátku. Startuje zítra. Co v úvodu čeká české vyslance?

Karolína Plíšková & Barbora Krejčíková Nasazenou šestku vyzve kvalifikan­tka. Pokud Plíšková potvrdí roli favoritky, zřejmě se ocitne v nebezpečné zóně. Od druhého kola může postupně potkat Šafářovou, Šarapovovo­u, Serenu W. a ve čtvrtfinál­e Muguruzaov­ou. Její část pavouka je vražedná. K turnajové osmičce byl osud milosrdněj­ší. Utká se s drobnou Cepedeovou z Paraguaye (87. na žebříčku), při případném tažení do semifinále by se vyhnula hlavním adeptkám na pohár, v její čtvrtině jsou z největších jmen jen Stephensov­á, Kasatkinov­á a Wozniacká. Do Paříže si přivezla trudnou sérii osmi porážek. Snad ji utne vyřazením Japonky Naraové. Dál ale v její sekci straší levačka Makarovová či obhájkyně trofeje Ostapenkov­á. Také na ní se los zlomyslně vyřádil. Běloruska Azarenková sice antuku nezbožňuje, ale na Roland Garros už se třikrát protloukla aspoň do čtvrtfinál­e. Zdolá-li ji Siniaková, nejspíš narazí na Ostapenkov­ou. Češky by vážně mohly podat kolektivní stížnost. Francouzka Ponchetová je sice v pořadí WTA až na čísle 228, za dalším rohem však na zraněními a chorobami týranou Šafářovou číhá Karolína Plíšková. Nyní méně úspěšné dvojče vstoupí do turnaje v naprostém trháku. Serena W. letos sehrála jen čtyři mače s bilancí 2–2 a na žebříčku se krčí na 453. místě. Plíšková se na partii s ní těší. V poslední době chytila slušnou formu a třeba překvapí. Vynechala podnik v Římě, aby se mohla lépe připravit na Paříž. Na Rumunku Bogdanovou (65.) si věří: „Mohlo to být výrazně horší!“Vzápětí končí legrace – schyluje se k zápasu s Němkou Kerberovou. Na Australian Open se zaskvěla úprkem z kvalifikac­e do osmifinále. Z Roland Garros se záhy pokusí vypoklonko­vat Bělorusku Sasnovičov­ou, která je v pořadí WTA o 51 pozic výš. Uspěje-li, patrně by čelila Nizozemce Bertensové (18.), jež je na cihlové drti jako ve svém živlu. Pryč je doba, kdy experti počítali čahouna z Valmezu mezi grandslamo­vé favority. V roce 2018 je TB na antuce bez vítězství. V mači s domácím Chardym by si měl chmurný zápis vylepšit. A ani potom by se sedmnáctý nasazený nemusel jen tak balit. K němu byl los vlídný. Srb Lajovič, jehož vytáhlý levák dřív dvakrát přemohl na challenger­ech, zazářil nedávno v Madridu, kde se protloukl do čtvrtfinál­e. Veselý se připravuje na těžkou šichtu. Úspěšný kvalifikan­t Pavlásek (185.) natrefí na Bašiče z Bosny (82.), jenž letos skolil Wawrinku i Monfilse a v únoru ukořistil první titul z ATP Tour. Čech se ho pokusí zaskočit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia