MF DNES

Kdo je muž, který pořezal Kvitovou

MF DNES vypátrala mezi bezdomovci známé pachatele útoku na Petru Kvitovou.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Ta podoba byla, jako když se dívám na fotku. Bylo to až zarážející. Toho muže jsem bezpečně poznala, potloukal se tu po městě s narkomany a bezdomovci, říká sousedka Petry Kvitové z domu v Prostějově, kterou předloni v prosinci napadl neznámý útočník a poranil ji na ruce. Policie jej nyní dopadla a obvinila.

Ačkoliv je pachatel již ve vazbě, o jeho identitě kriminalis­té mlčí. MF DNES zjistila, že jde o muže, který byl drogově závislý a v minulosti podezřelý, že s dalšími kumpány přepadával­i a okrádali důchodce. V minulosti byl už trestán.

„Už po zveřejnění identikitu nám tady všem připomínal mladého muže, který přespával s bezdomovci na Brněnské ulici v tom zchátralém baráku,“vypráví další soused.

Ten už vám nic nepoví

Rozvaliny bývalého armádního areálu, ze kterého zůstaly jen obvodové zdi bez střechy a uvnitř místnosti plné nepořádku, se nacházejí pár bloků od tenistčina bydliště v Jezdecké ulici. Dnes je objekt prázdný, bezdomovci se přestěhova­li jinam. Připomíná je jen všudypříto­mný nepořádek, odpadky a ohořelé věci – od pneumatik až po dvířka staré kuchyňské linky, kterými si tu někdo nedávno zatopil.

„Toho, co hledáte, znal nejlépe ‚Čert‘, ale ten už vám nic nepoví. Navíc stejně nevíme, jestli ten jeho kámoš je ten, co to udělal – z nás ho nikdo neznal,“rozhodí rukama jeden z bezdomovců a sklepe tabák ze starých vajglů do pytlíku.

Za cigaretu se o sedmatřice­tiletém bezdomovci Lukášovi, kterému se kvůli jeho tmavým vlasům, očím a bradce přezdívalo Čert, rozmluví. V polovině února právě v ruině armádního domu uhořel, když si tu v noci zatopil v místnosti šest krát osm metrů starými pneumatika­mi.

„Znali se nějak od kolotočů. Čert sbíral půl roku šrot do sběren a pak jezdil se světskejma s kolotočema po celej republice,“dodá bezdomovec.

Potíže s věkem

Zarážející je však jedna věc: tajemný kamarád, který stejně jako bezdomovec „Čert“měl být drogově závislý, byl zhruba třicetilet­ý. Právě po tak starém pachateli pátrala od počátku policie. Tomuto věku odpovídá také identikit, který tenistka Kvitová s policisty namalovala po útoku. Zadržený muž má však být podle České televize o mnoho starší – čtyřiapade­sátiletý.

„Nikdo věkově tak starý mezi zdejšími narkomany není. Všechno jsou to partičky okolo třiceti let,“říká jeden ze zaměstnanc­ů protidrogo­vého centra, který narkomany na Olomoucku dobře zná.

„Pokud je člověk dlouhodobý­m uživatelem drog, dochází ke značné devastaci tělesné schránky. Ve čtyřiapade­sáti letech by byl troskou,“podivil se nad identikite­m a údajným věkem pachatele šéf neziskovky Podané ruce Lukáš Hrubý.

Podle informací MF DNES se policisté zajímali o podezřeléh­o už před několika lety, kdy jej podezírali, že se vždy pod záminkou, že je revizní technik, kontrolor či opravář, vloupal k seniorům a ty následně okradl.

Podobný scénář mělo i přepadení Petry Kvitové 20. prosince 2016 mezi osmou a devátou hodinou ranní. K ní do bytu se dostal poté, co se představil jako revizní technik, který jde zkontrolov­at plynový kotel. V bytě ji však napadl a pořezal na levé ruce, kterou ji pak lékaři čtyři hodiny operovali. Zranění ji vyřadilo z tenisu na dlouhé měsíce, vrátila se zpět na kurty na French Open 2017, kde došla do druhého kola. Po výborném začátku letošní sezony se pak Petra Kvitové vrátila do elitní světové desítky a aktuálně je osmá.

MF DNES zjistila, že na Petru Kvitovou zaútočil muž, který byl drogově závislý a v minulosti podezřelý z toho, že okrádal důchodce.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Petra Kvitová už zase hraje a vítězí na turnajích.
Foto: Profimedia.cz Petra Kvitová už zase hraje a vítězí na turnajích.
 ??  ?? Pachatel na identikitu vzhledem nepůsobí jako 54letý narkoman. Lidé, kteří ho znali, hovoří o muži starém okolo třiceti let.
Pachatel na identikitu vzhledem nepůsobí jako 54letý narkoman. Lidé, kteří ho znali, hovoří o muži starém okolo třiceti let.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia