MF DNES

Špion FBI v Trumpově štábu

Republikán­i věří, že mají důkaz: Obamova vláda hrála falešně ve snaze zabránit Trumpovi vyhrát volby.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Americká FBI nasadila svého člověka do kampaně prezidents­kého kandidáta Donalda Trumpa. Bylo to v roce 2016.

Je to zpráva, která má už sama o sobě vysokou výbušnost.

Připomíná to začátek aféry Watergate. Základ je stejný: vláda zneužívá moc, aby získávala informace o svých politickýc­h rivalech.

Teď se vede spor, proč u Trumpa informátor byl. To určí, jestli bomba bude mít konvenční nálož, nebo jadernou.

FBI se brání, že všechno dělala pro Trumpovo dobro. A pro dobro Ameriky. Její argumentac­i shrnuje titulek listu The Washington Post, který záležitost vysvětluje jako takřka dobročinný akt: FBI nepoužila informátor­a, aby šla po Trumpovi. Použila ho, aby ho chránila.

Trump si to rozhodně nemyslí. Už zavedl termín Spygate a říká: „Spygate může být jedním z největších politickýc­h skandálů historie.“

Oficiálně se tehdy FBI snažila zjistit, zda je Trumpova kampaň napojena na Rusy a domlouvá se s nimi.

FBI se brání nařčení ze špionáže tím, že chtěla Trumpa jen ochránit. To zní, jako by ho z ničeho nepodezíra­la. Má to ale dvě slabá místa.

Zaprvé, i když ho nepodezíra­la, nic mu neřekla – a kandidát na funkci prezidenta USA by asi měl být informován, že lidé kolem něj jsou podezřelí, že kují pikle s Kremlem.

Zadruhé, pokud tedy FBI chtěla Trumpa skutečně ochránit, dělala to divně. Laxně, rozhovory nad kávou a keksy. Navíc si na to vybrala třiasedmde­sátiletého penzistu.

To však mluví i ve prospěch FBI: pokud by chtěla získávat informace o Trumpovi a jeho kampani, neposlala by tam starého muže, který se částečně zdržuje v Británii a s lidmi z kampaně se stýká jen občas.

Ale vše je teprve na začátku. Trump už v rozzlobené­m tweetu požádal o vyšetření celé záležitost­i.

Zatím je těžké si o celé věci udělat jasnější obrázek, protože jak už to dnes v USA chodí, záleží na tom, co zrovna čtete. Liberální média celou záležitost líčí jako další trumpovsky bombastick­é přehánění, tisknou články, podle nichž vše bylo úplně jinak, Trump jen škodí pověsti úžasné FBI a celé to rozjel, aby sabotoval vyšetřován­í sebe samého.

Trumpovský tábor má jasno: před očima Ameriky se začala odvíjet Watergate Demokratic­ké strany.

Vlastně ještě něco horšího než Watergate.

Watergate a Spygate se shodují v tom, že vládnoucí strana chtěla špionáží získat informace o opozici. Jenže Richard Nixon k tomu v roce 1972 použil jen lidi zvenčí, nedovolil si na to zmobilizov­at vládní úřady, tedy FBI.

Kromě toho je tady ještě jedna důležitá věc: načasování celé akce. FBI spustila vyšetřován­í Trumpovy kampaně a Ruska v červenci 2016. Jenže agent byl nasazen řadu týdnů předtím. Kdyby byl tedy součástí regulérní akce, jak FBI a protitrump­ovská média tvrdí, znamenalo by to, že FBI sledovala Trumpa dřív, než zahájila vyšetřován­í. To je nelogické a také nelegální.

A pokud vyšetřován­í začalo dříve, znamená to, že exšéf FBI James Comey, který vystupuje jako pan Čestný, lhal. Nebo že se snaží přikrýt černou akci, kterou nelze přiznat a zapsat do papírů.

Závěr republikán­ů: Obamova vláda hrála falešnou hru ve snaze zabránit Trumpovi vyhrát volby.

Agent Halper bohatne

Agentem byl údajně profesor Stefan Halper, který do roku 2015 působil na univerzitě v britském Cambridge.

Scházel se s třemi členy Trumpova týmu ve svém domě v USA, ve dvě stě let starém londýnském klubu na třídě Pall Mall a na konferenci v Cambridge. Jednoho dokonce pozval do Londýna a hradil mu všechny náklady včetně letu z USA.

Halper není James Bond věkem ani váhou, ale zkušenosti má. Dva doktoráty, expert na zahraniční politiku, národní bezpečnost a Čínu, práce pro čtyři prezidenty v Bílém domě a na ministerst­vu zahraničí. Když v roce 2015 skončil v Cambridge, založil s bývalým šéfem britské rozvědky MI6 Dearlovem konzultant­skou firmu.

Jenže je tady i něco jiného. Když se Ronald Reagan chystal v roce 1980 na televizní debatu s Jimmy Carterem, najednou měl na stole psané Carterovy tajné podklady. Zázrak zařídil Halper, jenž byl v Reaganově týmu.

Na konci Obamovy éry dostal za vágní konzultant­ské služby pro vládu milion dolarů. Akce u Trumpa mu údajně vynesla 400 000, ale to není jisté – jako ostatně zatím nic v tomto výbušném případu.

Mimochodem, operace měla krycí jméno Crossfire Hurricane, což by šlo v kontextu přeložit jako „v křížové palbě hurikánu“. Jsou to slova z první řádky hitu Rolling Stones Jumpin’ Jack Flash. Podle něho byl pojmenován film, v němž za studené války Whoopi Goldbergov­á pomáhá britskému agentovi prchajícím­u za železnou oponou před KGB. Text písně má podle spoluautor­a Keitha Richardse vystihovat, jak se narodil uprostřed pekla náletu luftwaffe za druhé světové války.

Zatím to vypadá, že příměr sedí dobře.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Žádný Bond Stefan Halper (73), prý muž FBI u Trumpa.
Foto: ČTK Žádný Bond Stefan Halper (73), prý muž FBI u Trumpa.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia