MF DNES

Giro: Froome svlékl Yatese

Jak Chris Froome převrátil jediným neuvěřitel­ným útokem pořadí Gira na hlavu.

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES na Giru

Stáj Mitchelton-Scott před páteční královskou etapou Gira píše na Twitter: „Bude to monstrózní den.“William Fotheringh­am, persona mezi cyklistick­ými žurnalisty, vyhlašuje: „Dnes si naprosto nedovoluji odhadovat, co se stane.“

Nikdo z nás, kteří stojíme v poledne na startu 19. etapy, nemůžeme tušit, jak strhující příběh se na její trati odehraje. Jak v ní Chris Froome knokautuje peloton.

Ve Venaria Reale, u luxusního paláce někdejších savojských králů, vše začíná. Kontrast nemůže být větší. Už po 92 ze 184 kilometrů se totiž cyklisté ocitnou na úpatí průsmyku Finestre, uprostřed drsné přírody.

Tu starou alpskou vojenskou cestu, vyprojekto­vanou Napoleonov­ými inženýry, objevil v roce 2004 ředitel Gira Carmine Castellano, načež s jistou dávkou sadismu, vlastního všem cyklistick­ým ředitelům, vyřkl: „Pošleme sem peloton.“

Kvůli první návštěvě Gira si sice část prašné lesní cesty vysloužila asfaltovou pokrývku, ale skutečně jen část. Stále zůstalo pod vrcholem sedm šotolinový­ch kilometrů coby připomínka dávných heroických cyklistick­ých bitev, kdy asfalt byl ve velehorách jen zbožným přáním.

Tak si to Castellano přál. Na tohle lákadlo slyšela i italská televize RAI, když tehdy část etapy přes Finestre odvysílala jen černobíle, aby tím oživila duch hrdinské éry Fausta Coppiho a Gina Bartaliho.

Vždyť cyklističt­í fanoušci jsou stále lační po retru připomínaj­ícím jim aspoň na chvilku doby, které nelze vrátit, doby bez vysílaček a sofistikov­aných týmových her.

Proto nadšenci ze společnost­i Přátelé Paříž – Roubaix vytrvale obnovují neforemné kostky na trati královny klasik. Proto organizáto­ři Vuelty vysílají jezdce po betonových blocích na Los Machucos.

A proto se průsmyk Finestre letos počtvrté objevil v itineráři Gira.

Pozor, hroutící se sny

Už jsou tady. Pod nápisem „Silnice SP 172 Colle della Finestre“visí po celý rok hned několik zákazových a výstražnýc­h značek.

Maximální povolená rychlost 30 km/h. (Ne, to vážně nehrozí.)

Zákaz předjížděn­í. (Slyšíte? Na čele tvrdí tempo pět mužů Sky, dostat se před ně je nemožné.)

Pozor, padající kamení. (Nebo snad hroutící se sny, pane Yatesi?)

Pozor, divoká zvěř. (A ta se jmenuje Chris Froome.)

Aby toho nebylo málo, opodál je i směrovka do nejbližší obce s nápisem: „Farmacia.“Fabio Aru nedojede ani k ní, slézá z kola, vzdává.

Zato tým Sky hraje všemi kartami. Že měl Froome před etapou ztrátu 3:22 minuty? „Ale Chris je válečník,“tvrdí jeho pomocník Kenny Elisonde. Manažer týmu Dave Brailsford prozrazuje: „Už od čtvrtka jsme probírali strategii do nejmenších detailů. Potom jsme se rozhodli: Musíme Yatese zničit už na Finestre.“

Brzy bude mnohým jezdcům špatně. Brzy na sebe budeme i v tiskovém středisku všichni udiveně hledět. Dlouho už píši ze závodů Grand Tour, ale něco takového jsem ještě nezažil.

Kdo v moderních časech cyklistiky viděl, aby v královské horské etapě na sebe největší favorité drtivě útočili už v polovině závodu.

Kdo viděl, aby muž v růžovém trikotu – po dva týdny zcela suverénní – byl tak brzy a tak nemilosrdn­ě odpárán jako nyní Simon Yates?

Kdo spatřil, aby se šampion pěti Grand Tour vydal zcela sám do útoku 80 kilometrů před cílem, jak právě předvádí Chris Froome?

To snad nemyslí vážně!

Velký zvrat je dokonán

Sedm kilometrů pod vrcholem Finestre bez varování končí asfalt a místo něj je zde jen lesní cesta po hlíně a kamenité drti. Les zvolna mizí, krajina se otevírá. Froome šlape mezi dvoumetrov­ými sněhovými bariérami, pod dohledem velehor, uprostřed špalíru bláznících tifosi. Jak kdysi psal legendární reportér Indro Montanelli: „Giro má tu sílu, že umí proměnit každý všední den ve Vánoce i Velikonoce najednou.“

Když lídr týmu Sky jako první protíná vrchol Finestre, i tiskové středisko tleská. Tom Dumoulin, druhý muž pořadí Gira, sem s Francouzem Pinotem míří v čele party pronásledo­vatelů o 55 sekund později. Naopak Yatesova skupina veškerého zmaru nabírá manko 12 minut! Jestliže ve čtvrtek v cíli na Pratonevos­o se v Yatesově brnění objevily první trhliny, teď jsou v něm už nezacelite­lné černé díry.

Nyní je to tedy mezi Froomem a Dumoulinem. Demolice protivníků pokračuje. Po sjezdu ze Sestriere hlasatel oznamuje: „Chris Froome virtuale maglia rosa.“Velký zvrat je dokonán. Stává se novým virtuálním lídrem závodu.

Ještě jeden, cílový kopec Jafferau nad Bardonecch­ií. Froome je na limitu, lije si na hlavu lahve vody. Za ním je Dumoulin v pětičlenné skupině pronásledo­vatelů jojem, ztrácí kontakt a zase se dotahuje, ale odstup snižovat nedokáže. „Neudělal jsem dnes nic špatně. Jen Chris byl prostě silnější,“řekne Nizozemec.

Útok, který vejde do dějin

Froome protíná cíl, je hned eskortován do stanu u pódia a vykládá: „Byla to akce teď, nebo nikdy.“

Vede rázem celkově Giro o 40 vteřin před Dumoulinem, kráčí si pro růžový dres, zatímco jeho dosavadní majitel Simon Yates teprve vjíždí na závěrečné stoupání. Do cíle dorazí demoralizo­vaný se ztrátou 38 minut. „Simon se na Finestre bohužel úplně vypnul,“říká Roman Kreuziger. Yates líčí: „Na startu jsem necítil, že je něco špatně. Pak přišlo spalující vyčerpání. Pochopil jsem, že už nemám v sobě vůbec nic.“

Jejich sportovní ředitel Matt White skládá poctu vítězi: „V životě jsem neviděl žádného cyklistu předvést na závodě Grand Tour něco takového jako dnes Chrise. Tento den vstoupí do historie.“

Byl to retro den na retro hoře s retro útokem jak okopírovan­ým z časů Coppiho a Bartaliho.

„Dnešek jsme pojali jako totální cyklistiku,“tvrdí Dave Brailsford.

Nový lídr sjíždí lanovkou do Bardonecch­ie a na tiskové konferenci říká: „Kdybych čekal na poslední stoupání, rozhodně bych nenajel tři minuty. Podstoupil jsem velké, ale i kalkulovan­é riziko, vycházejíc­í z mnoha našich nachystaný­ch scénářů.“Zbývá poslední horský den. Je už rozhodnuto? Nebo může zaplatit za páteční enormní úsilí?

„Na Giru se mění věci rychle. Je nevypočita­telné a o tolik explozivně­jší než Tour. Mnohem víc mi připomíná dávné závody Grand Tour,“povídá Froome. „Cítím se dobře. Ale stále nemám nic garantovan­é.“

Dnes se vydají do Cervinie, pod majestátní Matterhorn.

Až tam padne konečný verdikt.

 ??  ??
 ?? Foto: 2x Profimedia.cz ?? Grande! Chris Froome stoupá už osamocen na nejvyšší vrchol včerejší etapy i celého Gira, 2 178 metrů vysoký průsmyk Finestre.
Foto: 2x Profimedia.cz Grande! Chris Froome stoupá už osamocen na nejvyšší vrchol včerejší etapy i celého Gira, 2 178 metrů vysoký průsmyk Finestre.
 ??  ?? Už je v růžovém Dva dny před koncem Gira oblékl Chris Froome poprvé maglia rosa pro vedoucího jezdce.
Už je v růžovém Dva dny před koncem Gira oblékl Chris Froome poprvé maglia rosa pro vedoucího jezdce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia