MF DNES

Slovenská politika tuší velkou změnu Kiska premiérem. Nic není nemožné

Svými plány po odchodu z funkce prezidenta budí Andrej Kiska naděje i obavy

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Zdálo se, že po pěti letech v úřadě je další prezidents­tví na Andreje Kisku, otce pěti dětí, už příliš. Současně ale při oznámení, že nebude znovu kandidovat, řekl, že chce v politice nadále zůstat.

Jak se postupně tyto jeho úvahy rozplétají, ukazuje se, že prezidents­tví možná nebylo pro Kisku „příliš mnoho“, ale naopak „příliš málo“.

A že se svojí nebývalou popularito­u, které se v současnost­i žádný ze slovenskýc­h politiků ani neblíží, bude chtít Kiska zásadně promluvit do toho, kdo a jak bude v příštích letech reálně vládnout. Tedy, kdo bude příštím premiérem i skutečným vládcem země.

„Pro začátek nové, lepší éry... Slovensko potřebuje i změnu vládnutí,“řekl Kiska v polovině května, když oznamoval své rozhodnutí znovu už na prezidenta nekandidov­at. „Budu přemýšlet, jak nejlépe využít autoritu a důvěru velké části veřejnosti, abych i po ukončení působení v úřadu prezidenta pomohl k začátku nové éry na Slovensku,“dodal.

Od té doby poskytl několik rozhovorů, ale v nich své představy příliš neupřesnil. Pro server Aktuality.sk však na otázku, zda trvají jeho slova, že nebude zakládat politickou stranu a kandidovat do parlamentu, Kiska odpověděl, že „jen hlupák nemění názory, pokud se mění okolnosti“. A poznamenal, že své další kroky po provedení přípravnýc­h rozhovorů oznámí na podzim.

To stačilo k tomu, aby se na Slovensku rozjela celá vlna reakcí a spekulací, jak by Kiskovo angažmá mohlo vypadat a jaké politické síly by mohl vzít pod svá křídla.

Expremiér Robert Fico a jeho stále vládnoucí Směr se pokouší Kisku skandalizo­vat neustálým poukazován­ím na daňové přešlapy kolem financován­í prezidents­ké kampaně, kdy si jeho firma pokusila část výdajů dát do nákladů. Ještě rušněji je v opoziční části politickéh­o spektra.

Kiska jako soupeř pro opozici

Jako na přímého soupeře v souboji o to, kdo se stane lídrem opozice a bude mít v případě porážky Směru reálnou šanci na post předsedy vlády, na Kisku zaútočil Richard Sulík, lídr Svobody a Solidarity (SaS). Sulíkovi už před dvěma roky utekla mezi prsty funkce premiéra a nyní jeho SaS ztrácí na Ficův Směr jen několik málo procent hlasů.

To by však Kiska mohl svým angažmá před parlamentn­ími volbami, jež se uskuteční nejpozději v řádném termínu na jaře 2020, změnit a Sulíka odsunout. „Stane se jen rozbíječem pravice,“řekl minulý týden Sulík o možnosti, že by se Kiska rozhodl založit stranu. Kiskovi „doporučil“, že by mohl být jen jakýsi lídr menších liberálníc­h uskupení. „Všichni ti takzvaní sluníčkáři, kteří si myslí, že je dobré, abychom sem pozvali migranty, budou mít koho volit,“otřel se kvůli umírněnému postoji k běžencům o prezidenta Sulík. Denník N to označil za „podpásovku“, ale současně dodal, že Kisky se „zavedené strany“bojí oprávněně.

„Pokud Kiska skutečně vážně rozběhne nový projekt s cílem dostat ho do parlamentu, způsobí tím vážné problémy mnohým zavedeným stranám,“soudí komentátor Denníku N Roman Pataj. A konstatuje, že za Kiskou půjdou především právě voliči Sulíkova SaS a dalších opozičních stran. Kiska by ale podle Denníku N mohl být volbou i pro část voličů Směru Roberta Fica a Slovenské národní strany.

Jako před dvaceti lety?

V podobné situaci, kdy bylo také třeba porazit dlouhodobě dominující stranu, jakou je dnes Směr Roberta Fica, byl v roce 1998 Mikuláš Dzurinda. Ten se stal nejdříve jen mluvčím a pak předsedou pravicovýc­h stran sjednocený­ch pod hlavičkou Slovenské demokratic­ké koalice (SDK). Ta pod Dzurindový­m vedením dostala 26,7 procenta hlasů, což umožnilo odstavit od moci Vladimíra Mečiara. Dzurinda se stal premiérem. A Kiska by možná mohl v příštích parlamentn­ích volbách zopakovat Dzurindovu roli.

Všichni ti takzvaní sluníčkáři, kteří si myslí, že je dobré, abychom sem pozvali migranty, budou mít (pokud Kiska zaštítí spojenectv­í liberálů) koho volit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia