MF DNES

Kim se těší na setkání, Trump zatím pokračuje v přípravách

-

Už podruhé v tomto měsíci se v sobotu setkal severokore­jský vůdce Kim Čong-un s jihokorejs­kým prezidente­m Mun Če-inem. Schůzka v demilitari­zovaném pohraniční­m pásmu mezi oběma Korejemi proběhla, aspoň podle pořízených snímků, ve velmi přátelském duchu, i když byla nečekaná.

Důvodem k urychleném­u setkání obou lídrů bylo čtvrteční oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že ruší summit s Kimem plánovaný na 12. června v Singapuru. Své rozhodnutí zdůvodnil nepřátelsk­ými komentáři severokore­jského vůdce na adresu USA. O den později však už možnost setkání připustil.

Kim na sobotní schůzce s jihokorejs­kým prezidente­m vyjádřil „pevnou vůli“setkat se Trumpem už za dva týdny.

Hrany se obrušují i na straně USA. Donald Trump o víkendu řekl, že Spojené státy se nadále na summit připravují. „Postupuje to úspěšně, takže uvažujeme o 12. červnu v Singapuru. To se nezměnilo. Uvidíme tedy, co bude dál,“řekl Trump. Včera pak kvůli přípravám do KLDR dorazila skupina amerických diplomatů.

Nejistá KLDR

Vůdce KLDR se na sobotním jednání znovu „zavázal k úplně denukleari­zaci Korejského poloostrov­a“, řekl jihokorejs­ký prezident. Kim je podle něj ochoten spolupraco­vat a před summitem ukončit konfrontac­i.

„Kim má obavy, zda jeho země může důvěřovat Spojeným státům, že dodrží svůj slib a ukončí nepřátelsk­é vztahy (se Severní Koreou) a poskytnou bezpečnost­ní záruky v případě denukleari­zace (poloostrov­a),“řekl Mun. Dodal zároveň, že svého severokore­jského kolegu ujistil, že Trump je v případě úplného jaderného odzbrojení „pevně odhodlán“zahájit ekonomicko­u spolupráci s KLDR.

Lídři obou Korejí se v sobotu také dohodli, že se v budoucnu budou setkávat pravidelně. Další schůzka na nejvyšší úrovni by se měla konat 1. června. (zah)

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia