MF DNES

Češi v akci Roland Garros 2018

- Reportér MF DNES na Roland Garros

Vtipů a narážek už slyšela hodně, až moc. Některé ovšem pobavily: „Když mi tady kluci řekli, že bychom mohli dostat sponzora na židle. Já zničila tu umpirovou a Michal tam taky nějaké rozkopal.“

Karolína Plíšková se připravuje na druhý grandslam sezony, v níž zatím její výkony rostou. Po delší pauze vyhrála turnaj (ve Stuttgartu) a v Madridu zválcovala světovou jedničku Simonu Halepovou. Nad to vše ale ční chvíle, kdy ji na následné akci v Římě tak „zařízla“sudí, že to nevydržela a bušila raketou do soudcovský­ch schůdků.

Vážně to tahle obvykle skvěle kontrolova­ná, chvílemi až roboticky disciplino­vaná slečna udělala?

„Reakcí bylo hodně, nikdo mě takhle nikdy neviděl. Spousta lidí, asi celý národ, byla v šoku, co jsem předvedla. Nějak jsem to úplně nezvládla. Ale už to jinak nešlo,“říká s odstupem. Situaci veřejně komentoval­a poprvé a prý i naposledy.

Ona i její manažer a snoubenec Michal Hrdlička se dožadují toho, aby sudí z Polska byla potrestána podobně jako sama tenistka. Hned se jí zastala také sestra Kristýna.

„Bylo to od ní hezké. Hodně mě potěšila,“poví slavnější z dvojčat Plíškových. „Ale to udělala spousta lidí, v podstatě jsem neměla špatnou reakci. A i kdybych měla, nic bych si z toho nedělala. I ségra s ní měla problém. Ta rozhodčí je na nás asi zasedlá,“usmála se.

Plíšková skončila s pokutou zhruba sta tisíc korun, stejně peněz pošle i na charitu. Stalo se – proto ono zlehčování. Ale zároveň je znát, že by tohle téma nechtěla jen tak zahodit.

Jde totiž o něco jiného než o (ne) sympatie k ní či sestře Kristýně.

„Spíš ta rozhodčí nezvládá těžké momenty v zápasech, pořádně se nedívá na hru. Prostě je trošku vedle. Myslím, že by tresty měly být i pro sudí, když už dali zaplatit mně. A nevím, jestli dostala pokutu ona – pochybuju. My jsme trestaní za všechno: za každé slovo, hození raketou, koučing, čas. Rozhodčí dokáže tak strašně ovlivnit zápas a ještě za takového skóre, že by tam mělo být něco i pro ně.“ ● STRÝCOVÁ (26) - Naraová (Jap.) 1:6, 6:3, 6:4 ● KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6) - KREJČÍKOVÁ KVITOVÁ (8) - Cepedeová (Par.) SINIAKOVÁ - Azarenková (Běl.) ŠAFÁŘOVÁ - Ponchetová (Fr.) PAVLÁSEK - Bašič (Bosna) VESELÝ - Lajovič (Srb.)

Sledujte každý den on line zpravodajs­tví na Program na kurtech Roland Garros v Paříži začíná v 11.00.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia