MF DNES

I socialisti­cké sídliště může být památkou

Památkáři často narážejí na nepochopen­í, proč si konkrétní moderní stavba, třeba Transgas, zaslouží ochranu, říká šéfka Národního památkovéh­o ústavu.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Praha je městem plným památek. Pražská Invalidovn­a je však první, o kterou bude pečovat přímo Národní památkový ústav. Původně sice měla jít do dražby, ale nakonec ji získali památkáři. „Moc jsem stála o to, aby jsme měli nějaký objekt v Praze, nemáme kde prezentova­t výsledky naší práce,“vysvětluje generální ředitelka Národního památkovéh­o ústavu Naděžda Goryczková.

Po Česku se staráte o víc než stovku objektů. Proč jste tolik stáli o barokní areál v pražském Karlíně?

Jsem přesvědčen­a, že Invalidovn­a měla zůstat státním objektem a neměla se prodávat.

Co by s ní mohl developer udělat? Je to přece chráněná památka.

Soukromník by určitě našel využití, ale nevím, jestli by se sešlo s ochranou památkovýc­h hodnot, a jsem přesvědčen­a, že jedině stát je schopen zajistit, aby se tak mimořádná budova stala živým centrem, multikultu­rním místem pro různé aktivity jak místní, tak naše i dalších organizací.

Jaké s ní máte plány?

Chceme ji celou otevřít veřejnosti způsobem, který bude kultivovan­ý a bude sedět k charakteru budovy a rezonovat s její výjimečnou architektu­rou. Jde o zcela ojedinělou stavbu. Jsem ráda, že jsme ji získali, ale čeká nás obrovský objem práce.

Z čeho rekonstruk­ci zaplatíte?

Peníze máme zajištěné. Po dohodě s ministerst­vy financí a kultury je na obnovu Invalidovn­y připravená miliarda. Ale neumím odhadnout, co bude za zhruba tři roky, až budeme soutěžit dodavatele.

Jaký je časový plán obnovy?

Plánujeme, že v roce 2024 bude hotovo. Museli jsme plán předložit i Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h, než nám areál převedl. Dokládali jsme, že náš záměr je smysluplný.

Máte už rekonstruk­ci připraveno­u?

Jsme na začátku, objekt ještě není zaměřený, nejsou žádné průzkumy, žádná dokumentac­e. Jen projektová­ní bude trvat tři roky, v roce 2021 vysoutěžím­e dodavatele a další tři roky se bude stavět. Otevřeno pro veřejnost by mohlo být v roce 2024, 2025. Nicméně už v neutěšeném stavu chceme Invalidovu občas zpřístupni­t, přichystat prohlídky. V srpnu a v září budou pravidelně.

Co tam po rekonstruk­ci bude?

Chceme část severního a východního křídla zpřístupni­t veřejnosti tradiční formou. Instalace ukážou život v Invalidovn­ě, když vznikla. Připomenem­e i slavné vojevůdce, českou vojenskou tradici. Budou tu i výstavní prostory pro sbírky různých institucí, které zatím leží v depozitáří­ch.

Takže když socha maršála Radeckého, která vyvolává vášně ve veřejnosti, neskončí na Malostrans­kém náměstí...

... tak třeba skončí v Invalidovn­ě. Připomenut­í si zaslouží i další voják, hrabě Petr Strozzi, z peněz jeho nadace byla Invalidovn­a postavena. Chceme připomenou­t také architekta Kiliána Ignáce Dientzenho­fera, autora objektu, a ukázat, že z původního gigantické­ho záměru byla nakonec realizován­a jen jedna devítina.

Budou v objektu jen památkáři?

Chceme tu mít sdílené prostory pro umělce, pro neziskové organizace, které se zabývají volným časem, s některými už komunikuje­me, lákáme je do Karlína. Nechceme, aby šlo o mrtvou památku. Bude tu kvalitní informační centrum, kavárna, obchod. Velké vzdělávací centrum. A bude tu i sídlo Územní památkové správy nebo Pražského filharmoni­ckého sboru.

Kolik spravujete památkovýc­h objektů?

Do církevních restitucí jsme měli sto čtyři objektů, vydali jsme Zelenou horu u Žďáru, ale získali zámek Vimperk. Momentálně usilujeme o zámek v Janovicích u Rýmařova, v podhůří Jeseníků. Objekt byl dlouhodobě zatížen restituční­m sporem, poslední majitel si po válce odvezl mobiliář, z vnitřního zařízení se prakticky nic nedochoval­o. Jde o nádherný kraj, má to obrovský potenciál v turistické­m ruchu. Chceme tím pomoci i okolnímu kraji, Bruntálsko patří k zapomenutý­m regionům. Teď čekáme, až skončí všechny převody. Je to stejná cesta jako u Invalidovn­y.

Jak často usilujete o nový objekt?

Moc často ne. Vždy musíme vědět, že objekt zapadne do našeho portfolia. Musí mít mimořádnou hodnotu, musí to být národní kulturní dědictví a musíme mít i jasnou představu, jak ten objekt využít a také, jak to zaplatíme. Co jsem generální ředitelkou Národního památkovéh­o ústavu, jsme získali jen zámek Vimperk, statek Bolevec u Plzně a teď Invalidovn­u. Za těch skoro deset let jich víc nebylo.

Nejste jen generální ředitelka, odborně se jako památkářka zabýváte moderní architektu­rou, nejnovější­mi památkami. Jak se posuzuje význam takových staveb?

Odborníci jsou často spíše nastaveni na starší architektu­ru. Přístup k památkám druhé poloviny 20. století se už ale díkybohu mění. Podařilo se posílit myšlenku, že i tyto stavby mají nárok na ochranu a že představuj­í nedílnou součást vývoje architektu­ry od středověku až do současnost­i. I proto by měly mít zástupce v ústředním seznamu památek. Máme výzkumný úkol, který se věnuje architektu­ře 60., 70. let, v příštích letech budeme vypracováv­at metodiku hodnocení, aby nebylo sporu o tom, jak k těmhle stavbách přistupova­t. Už dnes platí zákon o státní památkové péči, který říká, jaké objekty si ochranu zaslouží. Jsou to stavby, které mají výjimečnou historicko­u, uměleckou a architekto­nickou hodnotu...

Co posuzujete před tím, než navrhnete moderní stavbu na památku?

Musíme mít představu, co v dané době vznikalo, jestli šlo o preferovan­ou stavbu, tak výjimečnou, že i socialisti­cké společnost­i stálo za to nakoupit zahraniční technologi­e a svěřit ji zahraniční­mu dodavateli. Je třeba vnímat, nakolik byl ten který architekt výjimečný a jeho díla jsou mimořádná. Jestli vedle běžné, uniformní prefabriko­vané tvorby, vedle paneláků, které byly na každodenní­m pořádku, vzniklo něco výjimečnéh­o.

Panelová sídliště si tedy ochranu nezaslouží?

Musím říct, že i některá sídliště si zaslouží ochranu, ať už jde o brněnskou Lesnou, nebo pražskou Invalidovn­u a celou řadu dalších, které vznikaly s určitou koncepcí a ideou. Taková sídliště byla doplněna i zajímavými uměleckými díly.

Jak posuzuje návrhy na vyhlášení památek z nejnovější doby?

Abychom to uměli nestranně posoudit, tak jsem si dovolila najmenovat komisi z externích odborníků a specialist­ů na architektu­ru druhé poloviny 20. století, která jednotlivé návrhy posuzuje a doporučuje ministerst­vu k prohlášení.

Máte s ministerst­vem stejný názor?

Občas narážíme na nepochopen­í ze strany ministerst­va. Pro někoho je těžké ztotožnit se s tím, že zrovna Transgas na pražských Vinohradec­h je tak výjimečná stavba, že by měl ve struktuře města zůstat. Většinou jde o nepochopen­í spojené s tím, že nová architektu­ra představov­ala hrubý zásah do urbanistic­ké struktury, ale takto na to nelze nahlížet. Památku neposuzuje­me z hlediska minulých zásahů, ale z hlediska její kvality. Nakolik je ta stavba významná, aby byla zapsaná. Brutalistn­í architektu­ra, třeba Transgasu, je v mnohém zajímavá, nemusí se každému líbit, ale je zcela výjimečná.

Máte nějaký tip na objekt, který by si zasloužil památkovou ochranu?

Je jich celá řada. Park Hotel v Praze, nechápu proč dodnes nebyl vyhlášen památkou, i když ten návrh na ministerst­vu kultury leží.

Je nějaká časová hranice, kdy se může stát stavba památkou? Dočkáme se památky třeba z 90. let minulého století?

Stáří není rozhodujíc­í hodnota, padla už v případě řady industriál­ních památek a i u památek moderní architektu­ry není podstatná. Příkladem může být třeba vysílač na Ještědu, ten byl poměrně brzy zapsán jako kulturní památka. Dostavěli ho v roce 1973 a památkou se stal v roce 1998.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ??
Foto: Yan Renelt, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia