MF DNES

Lávka překlene křižovatku

Portály Strahovské­ho tunelu a Mrázovky do čtyř let spojí visutá konstrukce určená pro pěší

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Moderní čtvrť s širokým bulvárem lemovaným kavárnami a drobnými obchody, nové stezky pro pěší a cyklisty i množství zeleně. Tak má v budoucnu vypadat údolí Motolského potoka od Smíchova až k Motolu. Dnes je zde ale situace zcela opačná. Z velké části nevzhledná lokalita je zahlcena automobilo­vou dopravou a chodci se tomuto místu raději vyhýbají.

Přitom je jasné, že má velký potenciál. Své o tom vědí i developeři, kteří především na smíchovské straně postupně zastavují volné parcely. Proto už minulá koalice na radnici Prahy 5 přišla v roce 2015 s návrhem vytvoření koncepčníh­o řešení, které by oživilo celou oblast a zabránilo nekontrolo­vanému rozvoji. Vybrala ateliér A69 architekti, který vytvořil s pomocí podnětů od obyvatel studii možné proměny východní části údolí. Současné vedení městské části pak navázalo zadáním vize i pro druhou etapu sahající až do Motola. Nyní je výsledek včetně desítky konkrétníc­h návrhů k vidění až do 4. června na výstavních panelech před kostelem na náměstí 14. října.

Jedním z nejproblem­atičtějšíc­h míst zatím zůstává frekventov­aná křižovatka Plzeňské ulice s Městským okruhem na Smíchově. Pro chodce je dnes velmi špatně prostupným územím a bariérou. Studie architektů nyní přichází s poměrně ambiciózní­m řešením. Během čtyř let by dopravní tepnu měla ve výšce deseti metrů překlenout lávka pro pěší a cyklisty. Celkem 230 metrů dlouhá ocelová nebo betonová stavba by měla vzniknout nad vjezdy mezi tunely Strahovský­m a Mrázovkou.

„Nechali jsme prověřit, že je skutečně možné ji postavit. Stála by na vlastní konstrukci uprostřed mezi dvěma mostovkami stávajícíh­o dálničního mostu. Výstavba by navíc neomezila dopravu,“říká předsedkyn­ě výboru územního rozvoje Prahy 5 Zuzana Hamanová (STAN). Celkové náklady jsou odhadovány na 120 milionů korun a dokonce už existuje i prvotní návrh možné podoby. Podle představ ateliéru A69 architekti by lidem mohly cestu přes lávku zpříjemnit bohaté záhony se zelení.

„Definitivn­í podoba lávky by nicméně měla vzejít až z architekto­nické soutěže. Nejde nám jen o technické řešení, ale i o nějaký design,“říká radní Prahy 5 pro oblast dopravy Tomáš Homola (STAN) s tím, že veškeré přípravy mohou trvat přibližně dva roky a za stejně dlouhou dobu by lávka mohla vyrůst, pokud na ni magistrát skutečně uvolní potřebné finance.

Její stavba by jednak propojila dosud od sebe odříznuté parky Sacre-Coeur a Mrázovku, jednak by zároveň umožnila pohodlně projít nebo na kole projet od Košíř a Smíchova směrem k Petřínským sadům a dále třeba až k Pražskému hradu. Na lávku má navíc do budoucna navázat stezka, která povede po jižním svahu nad Plzeňskou ulicí celým údolím a napojí se na síť městských cyklotras.

I vzhledem k vysokému rozpočtu se investorem stane pražský magistrát. A jeho podporu záměr v současnost­i má. „Obdobné projekty dlouhodobě podporuji a jsem připraven podpořit i tuto visutou lávku. Obecně platí, že v Praze stále chybí pěší a cyklistick­á propojení, a jsem vděčný za každý dobře připravený projekt,“prohlašuje náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Potok se dostane na povrch

Právě prezentova­ná studie obnovy údolí Motolského potoka obsahuje i další projekty, které by už v příštích letech měly vzniknout. Mezi takové patří i úprava křižovatky u bývalé dělnické osady Buďánka. Osada shodou okolností právě prochází rekonstruk­cí. Křížení ulic U Zámečnice a Plzeňské se nově zpřehlední a část nevyužitéh­o dopravního uzlu se změní v klidný předprosto­r Buďánek a zatrubněný Motolský potok se vrátí zpět do otevřeného koryta.

„Už loni jsme zadali projektovo­u dokumentac­i, která v je v tuto chvíli téměř hotová. Samotnou úpravu

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia