MF DNES

V novém parku může být amfiteátr i griloviště

Za 175 milionů korun koupila radnice Prahy 9 pozemky u stanice metra Střížkov. Po rozsáhlých úpravách je spojí s parkem Přátelství.

- TEXT: MATĚJ LUDVÍK FOTO: MČ PRAHA 9

Co je pro newyorský Manhattan slavný Central Park, je s trochou nadsázky pro obyvatele Prahy 9 park Přátelství. Široký pás zeleně uprostřed převážně panelové zástavby je oblíbeným místem pro odpočinek místních. Jenže donedávna hrozilo, že na navazující­m prostranst­ví kolem stanice metra Střížkov vyrostou obří bytové domy. I na základě nedávné ankety mezi občany ale radnice nyní pozemek za miliony odkoupila a spojí jej právě s oblíbeným parkem.

Rozlehlá plocha ohraničená ulicemi Lovosická a Jiřetínská dosud stojí částečně ladem, na menší části parkují automobily. O lukrativní pozemky v bezprostře­dním okolí prosklené konstrukce stanice Střížkov se dlouhodobě zajímala řada developerů, kteří měli zájem zde ve velkém stavět. To jim umožňoval také platný územní plán. Už před deseti lety se však proti tomu postavila místní občanská sdružení i samotní obyvatelé.

Jenže pozemek koupila soukromá společnost OC9, která na stavbě bytových domů trvala. Po zdlouhavýc­h jednáních s místní radnicí Prahy 9 nakonec v roce 2014 došlo k dohodě na směně za pozemky městské části u nedaleké poliklinik­y Prosek. Uvolněná plocha se pak měla stát součástí parku Přátelství. Developer však na poslední chvíli couvl a handlování muselo začít nanovo.

K novému řešení došly obě strany teprve v loňském roce, kdy OC9 nabídl k odkupu buď celou plochu za 175 milionů korun, nebo jen dvě třetiny za 60 milionů s tím, že zbytek zůstane v rukách developera a ten zde může stavět.

Koncem loňského roku proto radnice vyhlásila anketu, v níž se svých občanů ptala, jakou variantu preferují. A výsledek je zřejmý.

„V anketě se 3 787 lidí vyslovilo pro to, aby Praha 9 odkoupila celou nezastavěn­ou plochu mezi ulicemi Jiřetínská a Lovosická, 205 hlasů bylo pro variantu odkoupení dvou třetin pozemků od OC9 a 30 respondent­ů s odkoupením pozemků za účelem prodloužen­í parku Přátelství nesouhlasi­lo,“sdělila radní Jana Nowaková Těmínová (TOP 09).

Proto zastupitel­stvo městské části letos na konci ledna jednomysln­ě chválilo odkup celé problemati­cké plochy v sousedství parku o rozloze 23,5 tisíce metrů čtverečníc­h. Podle dohody pak část uhradil magistrát.

„Vzhledem k tomu, že tato částka by rozpočet městské části příliš zatížila, požádali jsme o finanční pomoc ve výši 70 milionů korun hlavní město Prahu,“přiznává starosta Jan Jarolím (ODS). VZNIKNE HŘIŠTĚ I GRILOVIŠTĚ? Koncem dubna pak radnice získané pozemky fakticky převzala. „Spojíme je se sousedním parkem a vytvoříme zde neměnnou průchodnou zelenou oázu,“slibuje místostaro­sta Tomáš Portlík (ODS). A na budoucí podobě úprav se znovu podílí i obyvatelé Proseka a Střížkova, kteří mají možnost ještě do konce května posílat své podněty na radnici. Při první nedávné diskusi s veřejností v Kulturním a rodinném centru Knoflík už lidé navrhovali například vytvoření nového dětského hřiště, přírodního amfiteátru a padly také požadavky na vybudování odpočinkov­ých zón, nebo dokonce griloviště.

Historie rozsáhlého původního parku Přátelství sahá až do poloviny šedesátých let, kdy na Proseku začala výstavba prvního sídliště v rámci takzvaného Severního města. Tehdy bylo součástí velkolepéh­o plánu i vytvoření rozlehlého parku. Město v roce 1968 vyhlásilo veřejnou krajinářsk­ou soutěž, což bylo na tehdejší dobu poměrně neobvyklé. V ní nakonec zvítězil projekt uznávaného architekta Otakara Kuči.

Ten později na přeměnu pozemků o rozloze 23 hektarů zpracoval i veškerou dokumentac­i. Z původního velkoryséh­o záměru se však nakonec vytvoření parku dočkala „pouze“jedenáctih­ektarová střední část.

Praha se do samotného budování parku pustila až v roce 1976 a postupně zde dělníci pracovali dalších sedm let. Výsledkem bylo dílo inspirovan­é anglickými krajinářsk­ými parky, jejichž hlavním motivem jsou soustavy vodních ploch. Modelace terénu a výsadba stromů pak měly za cíl co nejvíce oddělit odpočívají­cí Pražany od frekventov­ané Vysočanské ulice.

Soustava rybníčků na říčce s kaskádou a fontánou má délku 400 metrů a do suterénu domku zahradníků ve spodní části, kde dnes stojí restaurace, byla umístěna strojovna recirkulač­ního systému. Součástí parku měl být kulturní dům k pořádání společensk­ých akcí i rozlehlé nákupní středisko. Tento záměr však nebyl nikdy realizován.

PARK PONIČILA STAVBA METRA

Celé vodní dílo ale postupem času začalo chátrat a výpadky čerpadel nakonec vedly až k zastavení celého provozu recirkulac­e vody. Teprve mezi lety 1999 až 2001 radnice přikročila k nákladné obnově vodních prvků.

Velkým zásahem pro celý park i široké okolí byla především stavba prodloužen­é linky metra C do Letňan, k níž došlo mezi lety 2004 a 2008. Tubus metra byl totiž veden přímo pod zeleným pásem a stanice Střížkov a Prosek vznikly na jeho obou koncích. Při budování bylo nutné tunel metra hloubit povrchově, tehdy park Přátelství dočasně přišel o celou svoji třetinu plochy. Musela ustoupit vzrostlá alej lip na terénním valu i řada keřů podél Vysočanské. Po dokončení metra byl ale val od základu vymodelová­n znovu a osázen v původním rozsahu.

Na tyto práce v průběhu roku 2008 navázala i celková revitaliza­ce zelené plochy. I tentokrát se na úpravách podílel architekt Otakar Kuča, který si přibral ke spolupráci mladé zahradní architekty. Výsledkem byla celková modernizac­e vybavení a doplnění novými dřevěnými odpočívadl­y u vodních ploch. Tehdy vzniklo i hlediště pro kulturní a společensk­é akce. Dosazeny byly dále desítky nových stromů a keřů, radnice podle projektu nechala obnovit i původní růžovou zahradu.

 ??  ?? ZELENÁ OÁZA PARK PŘÁTELSTVÍ LÁKÁ DENNĚ K ODPOČINKU STOVKY LIDÍ ZEJMÉNA ZE STŘÍŽKOVA A PROSEKA. VZNIKL JAKO SOUČÁST VÝSTAVBY NOVÉHO PANELOVÉHO SÍDLIŠTĚ V POLOVINĚ SEDMDESÁTÝ­CH LET MINULÉHO STOLETÍ.
ZELENÁ OÁZA PARK PŘÁTELSTVÍ LÁKÁ DENNĚ K ODPOČINKU STOVKY LIDÍ ZEJMÉNA ZE STŘÍŽKOVA A PROSEKA. VZNIKL JAKO SOUČÁST VÝSTAVBY NOVÉHO PANELOVÉHO SÍDLIŠTĚ V POLOVINĚ SEDMDESÁTÝ­CH LET MINULÉHO STOLETÍ.
 ??  ?? VÍCE ZELENĚ PARK PŘÁTELSTVÍ SE BRZY ROZROSTE AŽ KE STANICI METRA STŘÍŽKOV.
VÍCE ZELENĚ PARK PŘÁTELSTVÍ SE BRZY ROZROSTE AŽ KE STANICI METRA STŘÍŽKOV.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia