MF DNES

CENY BENZINU V ČESKU I EVROPĚ

Benzin a nafta prudce zdražily. Jsou nejdražší za tři roky

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Odvě koruny víc než před měsícem platí řidiči na čerpacích stanicích za litr benzinu i nafty. Pumpaři prudce zdražili hlavně v posledních dvou týdnech.

Rozdíl až 91 korun na nádrži nafty u fabie mohou pocítit ti, kteří se chystají časně z léta na dovolenou. Ceny mají přestat růst v prvních červnových týdnech, výraznější zlevnění však podle ekonomů nepřijde. Průměrná cena benzinu stoupla na 33,25 koruny, stejné množství nafty vyjde na 32,40, uvedla společnost CCS. Na nejfrekven­tovanějšíc­h silnicích však připočítej­te ještě korunu navíc. Některé pumpy na pražské Jižní spojce si účtují za benzin 34,50 Kč, naftu řidiči v Praze nejdráž nakoupí o korunu levněji, vyplývá z dat portálu ceskybenzi­n.cz.

Špatná zpráva je to nejen pro řidiče, ale i pro firmy a především dopravce. „Je to pro nás nepříjemné, pekařský obor je na dopravu velmi náročný. Ti, co mají své prodejny, mohou zvýšit ceny, jenomže v řetězcích si smlouvy dojednávaj­í třeba jednou ročně,“popsal předseda Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.

Podle Sdružení automobilo­vých dopravců ČESMAD si větší dopravci mohou drahou naftu kompenzova­t navýšením palivových příplatků, menší však takové možnosti nemají. Třeba logistická skupina Geis vyšší náklady už v posledním čtvrtroce zohlednila nárůstem palivového příplatku ze 3 na 6 procent. „Doby, kdy mohl dopravce donekonečn­a absorbovat náklady, jsou pryč,“podotkl jednatel Geisu Daniel Knaisl. Prostor pro manévrován­í zúžily zejména prudce rostoucí mzdy, které firma navyšuje dvoucifern­ým tempem. Přesto stále shání nedostatko­vé řidiče. Řada dopravců, například RegioJet, ale i České aerolinie, má však ceny pohonných hmot nasmlouván­y dopředu a současné výkyvy ignoruje.

Ceny pohonných hmot v Evropě se odvíjejí od ropy Brent. Její zdražování odráželo nejistotu ohledně geopolitic­kého vývoje na Blízkém východě, možného uvalení sankcí na Írán a nejistotu ve Venezuele. Obě země jsou významnými producenty ropy. Globální zásoby přitom klesly pod dlouhodobý průměr. Od konce minulého týdne se však spekuluje o tom, že by těžbu mohla zvýšit Saúdská Arábie a Rusko, které není členem kartelu OPEC. Ropa v důsledku zpráv zlevnila o pět na 75 dolarů za barel.

Analytici proto tvrdí, že prudkému zdražování je konec. „Už příští týden očekáváme zastavení růstu cen. O prázdninác­h může stát benzin zhruba 33 korun a nafta kolem 32 korun za litr,“odhaduje ekonom společnost­i Finlord Boris Tomčiak.

Zlevňování pohonných hmot ale může do značné míry bránit oslabování koruny vůči dolaru v důsledku povolebníh­o vývoje v Itálii. Ztrácejí všechny evropské měny.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia