MF DNES

Evropská hranice má nové díry

Polygamie je v Německu sice nezákonnou, ale stále častěji tiše tolerovano­u praxí.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Polygamní sňatek uzavřený mimo Německo neodporuje udělení německého občanství, rozhodl Nejvyšší správní soud v Lipsku. A to i přesto, že v Německu je manželství muže s více než jednou ženou protizákon­né.

V tomto případě jde o 36letého Syřana, který v Německu žije od roku 1999. Jeho jméno zdroje neuvádějí, jen to, že jde o stavebního technika žijícího v Karlsruhe, třísettisí­covém městě nedaleko francouzsk­ých hranic.

V dubnu 2008 se tento Syřan oženil s Němkou a následně požádal o německé občanství. Úřady mu vyhověly, po sňatku na ně získal nárok. Jednu věc tehdy ale Syřan úřadům zatajil: jen dva měsíce po svém prvním sňatku v Německu uzavřel ještě jeden se svou sestřenicí v Damašku. S ní udržoval intimní poměr, z něhož vzešla dcera.

Syřan prý neměl jinou možnost, než si svou sestřenici vzít, a tím ji jako svobodnou matku zachránit před veřejným opovržením.

Úřady tuto skutečnost zjistily v roce 2012 a nařídily Syřanovi německé občanství odebrat. Podmínkou jeho udělení je totiž také respektová­ní svobodných a demokratic­kých základů země, k nimž patří i instituce manželství jako svazku dvou osob, a ne více.

Syřan se proti tomu odvolal a tím začal několik let trvající proces, který nyní skončil u Nejvyššího správního soudu v Lipsku. Ten naopak rozhodl, že manželství výlučně dvou osob nedílnou součástí demokratic­kých základů země není. Celý případ půjde ještě na přezkum k soudnímu dvoru v Mannheimu.

Není jediný

Otázka polygamie se v Německu v posledních letech objevuje stále častěji. Velkou diskusi vyvolal začátkem letošního roku další podobný případ. Ačkoli zákon o sestěhován­í rodin jednoznačn­ě určuje, že na status manželky má nárok jen jedna žena, úřady v okrese Pinneberg ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko jej přiznaly dvěma ženám ze Sýrie a umožnily jim přesun do Německa.

„Neposuzova­ly jsme je jako manželky, ale jako matky. Nemůžeme přece těm dětem upřít, aby byly s matkou,“zdůvodnil rozhodnutí mluvčí krajského úřadu Oliver Carstens. O bigamii podle něj v tomto případě „rozhodně nešlo“.

Zpravodajs­ký portál Der Spiegel následně tuto rodinu, již popisuje slovem „miniharém“, s kamerou navštívil. Muž, jeho dvě manželky a šest dětí žijí v obecním domě v malém městě nedaleko Hamburku.

„Vždy jsem chtěl do Německa. Podporují nás, máme sociální dávky, dali nám tu dům,“říká na kameru Ahmad, hlava rodiny. Na otázku, jak vysokou podporu dostává, říká: „To nevím, peníze prostě přijdou do banky a já si je tam vyzvednu.“

Podle německých médií, která o tomto případu obsáhle informoval­a, 32letý Ahmad nemá žádné formální vzdělání a je analfabet. Ačkoli v rámci svého povolení k pobytu může v Německu pracovat, říká, že „radši bude doma s dětmi“. Časem by prý chtěl mít celkem čtyři ženy a deset dětí.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? „Miniharém“Syřan Ahmad žije se svými dvěma manželkami a šesti dětmi nedaleko Hamburku. Obě do Německa přijely legálně.
Foto: Reuters „Miniharém“Syřan Ahmad žije se svými dvěma manželkami a šesti dětmi nedaleko Hamburku. Obě do Německa přijely legálně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia