MF DNES

Měnová reforma: krádež století

Jedním z řešení problémů mohlo být zvýšení cen, ale to komunisté v roce 1953 nemohli dopustit.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Obyvatelé Českoslove­nska přišli během jediného dne o své úspory, často celoživotn­í. Přesně před 65 lety spustili komunisté měnovou reformu, kterou za pomoci sovětských poradců připravova­li od podzimu 1952.

Hotovost do 300 Kčs na osobu se měnila v poměru jedna nová koruna za pět starých, u vyšších částek byl poměr jedna ku padesáti. V případě vkladů byl poměr o něco příznivějš­í. V poměru jedna ku pěti se také přepočítal­y ceny a mzdy. Sami komunisté si však mohli měnit peníze výhodněji. 1 Proč režim k reformě přistoupil? Měnová reforma měla odstranit rozpor mezi rostoucí kupní silou obyvatelst­va a nedostatke­m spotřebníh­o zboží na trhu. „Hlavní účel reformy spočíval ve zrušení doposud trvajícího válečného přídělovéh­o systému zásobování obyvatelst­va,“říká historik Jakub Šlouf z Ústavu pro studium totalitníc­h režimů.

Komunisté se však báli, že by lidé za peníze, které po válce naspořili, vykoupili veškeré zboží a distribučn­í síť by se zhroutila. „Reforma na jedné straně radikálně a velmi necitlivě zredukoval­a peněžní prostředky a úspory obyvatelst­va, v podstatě došlo ke ‚krádeži‘ jeho úspor. Na druhé straně sladila možnosti nabídky trhu s oběhem peněz,“říká historik Jiří Kocian z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR.

Důvodem peněžní reformy byla podle Kociana také totální transforma­ce ekonomiky na socialisti­cký sovětský systém. „Nové orientaci muselo odpovídat řízení peněžního oběhu, které nemohlo převzít nic z dřívějšího systému,“říká.

„Reforma z roku 1953 je rovna státnímu bankrotu, neboť její součástí bylo anulování dluhů státu vůči domácímu obyvatelst­vu. Dluhy vůči zahraniční­m subjektům anulovány nebyly a v následujíc­ích desetiletí­ch se postupně splácely,“dodává Petr Chalupecký z katedry hospodářsk­ých dějin na Národohosp­odářské fakultě VŠE. 2 Jaké události reformě předcházel­y? Už od předchozí reformy z roku 1945 byla velká část úspor na vázaných vkladech. Peníze na účtech sice střadatelů­m zůstaly, jenže ti s nimi nemohli nakládat. Lidem se z nich peníze uvolňovaly jen na zvláštní povolení ze sociálních důvodů, například na svatbu či na nové zuby. Při reformě byly tyto vklady bez náhrady zrušeny, znárodněny.

Vzhledem k nedostatku zboží existoval od začátku protektorá­tu lístkový systém pro základní potraviny a některé další zboží. Ceny na vázaném trhu byly nižší než ve volném prodeji. Při měnové reformě byly tyto dva trhy zrušeny a zavedeny jednotné maloobchod­ní ceny – po přepočtu vyšší než na vázaném trhu, ale nižší než na volném.

3

O kolik peněz lidé přišli? Úřední místa vyčíslila ztráty obyvatelst­va na 14,6 miliardy Kčs. Chalupecký spočítal, že při určitém zjednoduše­ní to odpovídá v dnešních penězích zhruba 90 miliardám korun. „Jde však jen o účetní ztrátu, která nepřihlíží ke kupní síle tehdejší koruny. Vzhledem k nedostatku zboží před reformou nemohla být část úspor a hotovosti využita k nákupům, byla v zásadě bezcenná,“upozorňuje Chalupecký.

4

Jak obyvatelé reagovali? Reforma zasáhla všechny vrstvy obyvatelst­va. Nejen bývalou buržoazii, ale také drobné střadatele včetně dosavadní opory režimu – proletariá­tu. „Její vyhlášení vyvolalo ve společnost­i šok. Setkala se se silným odporem dělnictva, zejména ve velkých závodech, a s nesouhlase­m i uvnitř vládnoucí strany,“říká Kocian.

Stávky proběhly téměř ve 130 závodech po celé zemi a v několika městech přerostly politické manifestac­e zdi fabrik. „Často je organizova­li komunistič­tí či odboroví funkcionář­i v závodech,“upozorňuje Kocian. Vládnoucí moc reagovala tvrdými represemi.

„Na protestníc­h shromážděn­ích zaznívala vedle požadavků na zmírnění reformy hesla požadující pád vlády,“říká Šlouf. Symbolem protestů se stala plzeňská revolta, které se zúčastnilo kolem 20 tisíc lidí. Protesty byly potlačeny až ve večerních hodinách po povolání posil z jiných regionů. A plzeňský soud následně poslal do vězení 331 osob, a to mnohdy na několik let.

5

Jak se změnila nálada ve společnost­i a uvnitř KSČ? Společnost reformu celkově nepřijala, vedoucí komunisté se v očích veřejnosti i členské základny značně zdiskredit­ovali. „Způsob a okolnosti jejího provedení a její důsledky zůstaly dlouhodobě ve společnost­i ‚zakódovány‘, vyvolaly i výrazné pocity permanentn­í nedůvěry k režimu i k jeho vedoucím funkcionář­ům,“tvrdí Kocian.

Za to mohlo hlavně chování strany těsně před reformou. Komunisté ji tajili a opakovaně ujišťovali, že nic takového nehrozí. „V polovině května propukla celostátní nákupní horečka, při níž lidé během několika dnů v panice vykoupili veškeré zboží. Vedení KSČ vyzývalo komunisty, aby nenakupova­li. Reforma tak nejvíc postihla ‚věrné‘, kteří stranu poslechli, úspory neutratili a při reformě o ně přišli,“říká Šlouf. 6 Proč protesty nezatřásly s režimem výrazněji? Aktivních protestů v ulicích se účastnila menšina obyvatel, dle Šloufa je však podporoval­a většina společnost­i. Jenže lidé z různých sociálních skupin sledovali odlišné cíle. Nízkopříjm­ové skupiny žádaly rovnostářš­tější variantu reformy, bohatší dělníci chtěli využít poúnorovou pozici k ochraně svých nadprůměrn­ých úspor a bývalí podnikatel­é viděli šanci režim svrhnout. Jenže neexistova­la politická síla, která by odlišné zájmy propojila. „Protesty tudíž neměly žádný jednotný cíl. Proto také po zásahu bezpečnost­ních složek mohly být v relativně krátkém čase pacifiková­ny,“

říká Šlouf.

Režim se navíc postupně snažil dopady reformy zmírnit. Částečně ji kompenzova­l snížením cen, hlavně potravin a spotřebníh­o zboží. 7 Daly se ekonomické problémy řešit i jinak? Uskutečněn­í měnové reformy bylo ideologick­y „nejčistší“cestou. Narůstajíc­í nesoulad mezi kupní silou a nedostatke­m zboží sice teoreticky mohl mít jiná řešení, v danou dobu však nebyla schůdná. „Jednou z možností, jak vyrovnat nabídku s poptávkou mohlo být zvýšení cenové hladiny. Základním principem režimu však bylo ceny snižovat nebo aspoň držet,“říká Chalupecký. Z podobného důvodu nepřicháze­lo v úvahu ani prosté snížení mezd.

Reforma z roku 1953 je rovna státnímu bankrotu, neboť její součástí bylo anulování dluhů státu vůči domácímu obyvatelst­vu.

Petr Chalupecký

katedra hospodářsk­ých dějin na Národohosp­odářské fakultě VŠE

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nový vzor. Sovětský Prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka nahradili na líci nové stokoruny úderníci. Pocházejí z dílny Ivana Ivanoviče Dubasova, který v tiskárně Goznak působil jako hlavní umělec.
Foto: Profimedia.cz Nový vzor. Sovětský Prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka nahradili na líci nové stokoruny úderníci. Pocházejí z dílny Ivana Ivanoviče Dubasova, který v tiskárně Goznak působil jako hlavní umělec.
 ?? Foto: ČTK ?? Rozezlená Plzeň Největší protesty proti měnové reformě zažila Plzeň. Tamní dělníci totiž dostali mzdu den před reformou, takže jim po výměně nezbylo prakticky nic. Ale menší nepokoje se konaly i na jiných místech.
Foto: ČTK Rozezlená Plzeň Největší protesty proti měnové reformě zažila Plzeň. Tamní dělníci totiž dostali mzdu den před reformou, takže jim po výměně nezbylo prakticky nic. Ale menší nepokoje se konaly i na jiných místech.
 ?? Foto: ČTK ?? Provizoriu­m na 14 let Přídělový systém a s ním i lístky na řadu komodit se v protektorá­tu objevily v říjnu 1939. A dalších čtrnáct let se bez nich Čechoslová­ci neobešli.
Foto: ČTK Provizoriu­m na 14 let Přídělový systém a s ním i lístky na řadu komodit se v protektorá­tu objevily v říjnu 1939. A dalších čtrnáct let se bez nich Čechoslová­ci neobešli.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia