MF DNES

Realitní kšeft Dalíkova strýce

Na firmu s tajným vlastníkem dohlíží strýc Marka Dalíka. Dříve v ní skončila část lobbistova majetku. Teď obchoduje s domy za stamiliony.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

BRNO Když před lety Zdeněk Pánek šéfoval brněnskému strojírens­kému podniku Královopol­ská, jako pravá ruka u něj začínal jeho čerstvě plnoletý synovec. Jmenoval se Marek Dalík.

Pozdější mocný lobbista, který Pánka „vyměnil“za premiéra Mirka Topolánka (ODS), dnes sedí ve vězení a oficiálně se zbavil většiny majetku. Jeho strýc však podle zjištění MF DNES dohlíží na rozrůstají­cí se realitní byznys s neznámým vlastníkem. Nejprve firma, v níž figuruje, rozprodala v Brně luxusní byty za čtvrt miliardy. Nyní v Rosicích, půl hodiny od Brna sužovaného nedostatke­m volného bydlení, chystá stavbu dalších až 165 bytů. V areálu, který tajemný investor v únoru koupil za 65 milionů.

Zda tak Pánek kontroluje peníze svého příbuzného Dalíka, který měl v minulosti potíže své vysoké příjmy vysvětlit, nekomentuj­e. „Nebudeme se k tomu vůbec vyjadřovat,“řekl MF DNES Pánek a položil telefon.

Je nám celkem jedno, čí jsou to peníze. Hlavně, že to bude dobré pro Rosice.

Jaroslav Světlík, starosta Rosic

Lobbista Marek Dalík si ve znojemské věznici odpykává trest za to, že žádal při nákupu obrněných transporté­rů stamiliono­vý úplatek. Jeho strýc Zdeněk Pánek, u něhož Dalík kdysi začínal svou kariéru, ovšem podle zjištění MF DNES mezitím rozšiřuje realitní impérium.

V Rosicích u Brna, které trpí kritickým nedostatke­m volných nemovitost­í, nejnověji organizuje výstavbu až 165 bytů. Pod hlavičkou firmy Bramley s neznámým vlastníkem.

Do stejné společnost­i dříve putoval i Dalíkův podíl v tenisovém areálu ve Vestci u Prahy. Podobně se Dalík po tom, co se o něj začala zajímat policie, oficiálně zbavil většiny svého veřejně dohledatel­ného majetku, u nějž roky jen těžko zdůvodňova­l, jak si na něj vydělal. Jeho strýc naopak začal dohlížet na stamiliono­vé toky peněz. „Ano, o realitním projektu za firmu Bramley jednáme s panem Pánkem,“potvrdil starosta Rosic u Brna Jaroslav Světlík.

Realitní agent Dalík

Dalík, někdejší pravá ruka expremiéra Mirka Topolánka (ODS), se sám do nemovitost­í pustil před svým nástupem do vězení. Vloni si lobbista na realitní činnost zřídil živnostňák. „V Brně jsem investoval do stavby třiceti bytů,“uváděl předtím sám Dalík u soudu. Mělo to ale háček. V žádném z veřejných registrů dodnes není dohledatel­né, že by lobbista v nějaké takové developers­ké společnost­i figuroval.

To však neplatí pro Dalíkova strýce. Bramley už vloni rozprodala právě třicítku bytů za čtvrt miliardy v luxusní rezidenci Mezírka v centru Brna. I tehdy brněnskou smetánku s nabídkou bytů obcházel podle několika zdrojů MF DNES právě Pánek.

V Rosicích u Brna Dalíkův příbuzný šéfuje ještě mohutnější­mu projektu. MF DNES získala memorandum, které firma uzavřela s místní radnicí. Podle přiložené studie může v areálu někdejšího učiliště a později ubytovny vzniknout až 165 bytů ve třech budovách.

Rosice navíc neznámému investorov­i vyšly nadmíru vstříc. Nejen že zastupitel­é na pozemcích změnili územní plán, který masivní bydlení umožní, ale ještě slíbili vybudovat příjezdovo­u cestu. Na oplátku Bramley na pozemcích snese školu, školku a tělocvičnu. „Je nám celkem jedno, čí jsou to peníze. Hlavně že to bude dobré pro Rosice,“dodal starosta Světlík.

Dle smlouvy uložené v katastru nemovitost­í Bramley koupila soubor budov od Svazu českých a moravských výrobních družstev. Zaplatila za něj 65 milionů korun. Zda nyní Pánek investuje lobbistovy peníze nebo i areál v Rosicích koupil někdo jiný, odmítá komentovat. „Nebudeme se k tomu vůbec vyjadřovat,“řekl MF DNES Pánek a položil telefon.

Pánek má ale ke svému synovci Dalíkovi dlouhodobě mimořádně blízko. Zachycen je i na jedné z nechvalně proslulých fotek z Toskánska, kde se v letovisku Monte Argentario v roce 2009 rekreovali vrcholní politici s vlivnými lobbisty a podnikatel­i. Pánek na snímku stojí na balkoně luxusní vily s expremiére­m Mirkem Topolánkem.

Před devíti lety však Pánek zůstal nepoznán. MF DNES ho později pomohli identifiko­vat někdejší pracovníci ikonického brněnského strojírens­kého podniku Královopol­ská, kterému Pánek v 90. letech šéfoval. Zaměstnanc­i popsali i to, jak tehdy Dalík v Královopol­ské jako pobočník Pánka začínal. A také Pánkovi řídil kampaň, když v roce 1996 neúspěšně kandidoval do Senátu.

Otazník u Dalíkových příjmů

Nyní Pánek dohlíží na skrumáž firem, od níž i další stopy vedou do okolí Dalíka. Bramley je dceřinou firmou Accordo Brno, jejíž vlastníci se už z registru vyčíst nedají. Právě v Accordo formální funkci Pánek má – šéfuje dozorčí radě.

Posledním dohledatel­ným akcionářem Accordo byl Jan Šťovíček. Vlivný advokát, ale také prodejce luxusního bytu v Praze-Dejvicích expremiéru Topolánkov­i. Transakce se v roce 2015 odehrála tak, že zakryla skutečnou cenu, za kterou Topolánek byt 7+1 převzal. Nepřeváděl­a se totiž nemovitost, ale Šťovíčkem založená firma, která ji vlastnila. A to se obešlo bez obvyklého ukládání smlouvy do katastru.

I přesto, že se podle obchodního rejstříku akcií Accordo už zbavil, firma pořád sídlí na stejné adrese jako advokátní kancelář KŠD Legal, kterou Šťovíček založil.

„Vzhledem k obchodnímu tajemství nemohu sdělit detaily tohoto

obchodu. Snad jen to, že důvod prodeje byl obvyklý jako v obdobných transakcíc­h. A to výhodnost,“řekl už dříve MF DNES Šťovíček.

Šťovíček byl pár měsíců i jednatelem firmy Bramley. Dnes ovšem firmu oficiálně řídí další postava, která má k exlobbisto­vi Dalíkovi blízko. Brněnský architekt David Tasler v minulosti opakovaně pracoval jak pro Topolánka, tak i pro Dalíka. Lobbistovi například projektova­l jeho chalupu v Jeseníkách.

Dalík během let, kdy působil jako nejbližší spolupraco­vník Topolánka, nashromážd­il majetek za desítky milionů korun. Někdejšímu majiteli agentury New Deal Communicat­ions se ovšem dlouhodobě nedařilo zdůvodnit, kde na svůj nákladný životní styl bere. Odpovídají­cí příjmy totiž oficiálně dohledatel­né nejsou.

„Pracuji už 15 let. Většinu peněz jsem vydělal buď ve své firmě, nebo jako živnostník na IČO,“hájil se v roce 2009 v ojedinělém rozhovoru pro MF DNES.

 ??  ??
 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Developer V Rosicích Dalíkův strýc zařizuje přeměnu areálu bývalého učiliště na stovky bytů.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Developer V Rosicích Dalíkův strýc zařizuje přeměnu areálu bývalého učiliště na stovky bytů.
 ?? Foto: Marie Stránská, MAFRA ?? Bytový komplex Mezírka firma už rozprodala.
Foto: Marie Stránská, MAFRA Bytový komplex Mezírka firma už rozprodala.
 ??  ?? S vlivnými Zdeněk Pánek je i na jednom ze snímků s expremiére­m Topolánkem z toskánské aféry v roce 2009.
S vlivnými Zdeněk Pánek je i na jednom ze snímků s expremiére­m Topolánkem z toskánské aféry v roce 2009.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia