MF DNES

Nafingovan­ou vraždou Ukrajina naštvala svět

Fingovaná vražda ruského opozičního novináře Babčenka, která měla ukrajinské rozvědce SBU posloužit k rozkrytí proruské sítě atentátník­ů, se obrátila proti Kyjevu.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

KYJEV Účel světí prostředky, řekli si v Kyjevě. Tajná služba SBU fingovanou vraždou ruského opozičního novináře Arkadije Babčenka údajně dopadla objednavat­ele jeho vraždy a rozkryla teroristic­kou síť napojenou na Moskvu. „Jsem naprosto přesvědčen, že jinak to nešlo udělat,“bránil postup úřadů prezident Petro Porošenko.

Jenže podle mnoha názorů zašel Kyjev, který v úterý zveřejnil i záběry „mrtvoly“novináře, veřejně vraždu oznámil a nechal západní politiky vyslovovat soustrast, příliš daleko. A to i kdyby se všechna odhalení oznámená SBU potvrdila.

„Nemůžu se rozhodnout, jestli je to nejgeniáln­ější, nebo velkolepě hloupá zpráva, o níž jsem kdy slyšel. Myslím, že obojí,“vyjádřil jako mnoho jiných rozpaky moskevský zpravodaj Financial Times Max Seddon. Belgická vláda pak varovala, že v době, kdy se Západ snaží bojovat se lživými informacem­i, je Kyjev cíleně šíří. — Luboš Palata

Ruský novinář Arkadij Babčenko žije. To je jedna z mála zpráv, které jsou po totálním obratu v případu jeho údajné vraždy v Kyjevě jistotou. Nad vším ostatním, tedy i nad tím, zda to byla úspěšná operace, při níž se podařilo zatknout objednavat­ele vraždy, jak to ukrajinská tajná služba SBU líčí, visí otazníky.

A to proto, že z většiny reakcí vyplývá, že to ukrajinská tajná služba SBU s fingovanou vraždou ruského opozičního novináře Arkadije Babčenka přehnala natolik, že vlastně vše zpochybnil­a: věrohodnos­t akce, údajných pachatelů i důkazů svědčících o jejich napojení na Rusko.

Babčenko, který byl v úterý prohlášen za zavražděné­ho a ve středu se pak objevil živý, souhlasil s tím, že poslouží jako návnada pro zatčení objednavat­ele své vraždy. Toho Ukrajinci dopadli v momentě, kdy předával nájemnému „vrahovi“zbytek peněz. Navíc se prý podařilo zabavit seznam desítek dalších plánovanýc­h obětí a množství zbraní a výbušnin. „Gratuluji Službě bezpečnost­i Ukrajiny k bleskové operaci, díky níž zachránila život ruskému novináři Arkadiji Babčenkovi,“pochválil SBU ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Jenže to byla jedna z mála pochval, které se tajné službě dostalo. Způsob, jaký SBU zvolila, odsoudili i mnozí novináři a politici, kteří nestraní Putinovu režimu. Kritizují zásadní přešlapy. Prvním je fingovaná vražda, potvrzená nejvyššími místy, dělání hlupáků ze západních politiků, kteří odsuzovali „vraždu“i brutální dezinforma­ce v době, kdy Západ bojuje s falešnými zprávami.

„Ve své podstatě měla tato operace ve značné míře mnoho společného s tím, jak vypadají akce ruské, nebo dokonce jak vypadaly ty sovětské,“ píše Anne Applebaumo­vá, manželka polského exministra zahraničí Radoslawa Sikorského, v listu The Washington Post. „Cíl byl správný – chytit vraha. Ale prostředky – fingovaná smrt, zinscenova­ná veřejná prohlášení – ještě více sníží už tak malou důvěru, jakou mají Ukrajinci ve svoji vládu,“soudí Applebaumo­vá. „Nikdo nepomyslel na vedlejší škody. Nikdo se nezamyslel, zda v budoucnu kdokoliv uvěří tajným službám, až příště oznámí novinářovu smrt,“uvádí novinářka.

Například vláda Belgie se už ohradila proti ukrajinské­mu (dez)informován­í, které prý podrývá snahu bojovat proti falešným zprávám šířeným ruskou propagando­u. „Nemůžeme bojovat proti fakenews výrobou jiných fakenews,“napsalo belgické ministerst­vo zahraničí.

Důkazy proti Rusku jsou slabé

Problém je i s výsledkem celé akce. Důkazy, které svědčí podle SBU o přímém napojení objednavat­ele vraždy na Moskvu, nejsou zatím přesvědčiv­é. Rusko pak využilo „překombino­vání“ukrajinské operace k tomu, aby ji naprosto zpochybnil­o. „To, že byl v této historce podstrčený propagandi­stický účinek, je očividné,“tvrdí mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovov­á.

 ?? Foto: Reuters ?? Jsem naživu! Snímek ze středeční tiskové konference, na níž šéf ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Hrycak (vlevo) a generální prokurátor Jurij Lucenko (uprostřed) s úsměvem řekli, že ruský novinář Arkadij Babčenko (vpravo) žije. Ten v tu chvíli...
Foto: Reuters Jsem naživu! Snímek ze středeční tiskové konference, na níž šéf ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Hrycak (vlevo) a generální prokurátor Jurij Lucenko (uprostřed) s úsměvem řekli, že ruský novinář Arkadij Babčenko (vpravo) žije. Ten v tu chvíli...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia