MF DNES

Škraloupy maršála Koněva

Pomník má vedle osvobození připomínat i invazi v roce 1968. Rusové proti tomu znovu protestují

- RobeRt OppeLt RepoRtéR MF DNES

Všestém pražském obvodu zuří válka o pomník sovětského maršála Koněva. Na jedná straně jsou aktivisté s nálepkou vandalů, kteří sochu maršála barví narůžovo nebo popisují pomník rudými letopočty připomínaj­ícími kontroverz­ní momenty jeho vojenské kariéry – krvavé potlačení maďarského povstání či dohled nad stavbou Berlínské zdi. Na opačné straně je ruské velvyslane­ctví a čeští komunisté. Konflikt se teď snaží vyřešit radnice.

Další kolo sporu odstartova­l dopis zveřejněný na twitterové­m účtu velvyslane­ctví Ruské federace. Rusům se nelíbí text doprovodné tabulky, kterou chce radnice v červnu doplnit sochu sovětského vojevůdce. Útokům na pomník chce Praha 6 předejít tím, že jej osadí bronzovými deskami s vysvětlují­cím nápisem.

Rusům však vadí část textu, že „v létě 1968 I. S. Koněv osobně zaštítil zpravodajs­ký průzkum před vpádem vojsk Varšavské smlouvy do Českoslove­nska“. Podle textu dopisu adresované­mu starostovi městské části Ondřeji Kolářovi (TOP 09) prý totiž ruské archivní materiály účast Koněva na operaci Dunaj a na událostech roku 1968 v Českoslove­nsku vylučují. Rusové také argumentuj­í, že Koněv byl v té době už penzistou. V roce 1963 odstoupil z vedení ozbrojenýc­h sil SSSR a byl zařazen do skupiny generálníc­h inspektorů sovětského ministerst­va obrany.

Radnice si však za tabulkou stojí a na její straně jsou i čeští historici i odborné instituce. „Posudky Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR a Vojenského historické­ho ústavu (VHÚ) potvrzují historicko­u přesnost textu, jenž se objeví na informativ­ních cedulích u pomníku,“říká místostaro­sta Prahy 6 Jan Lacina (STAN). „Navržený text neobsahuje žádné flagrantní historické nepřesnost­i,“trvá na posudku i ředitel VHÚ Aleš Knížek.

MaRšáL KRyL pRůzKum

Historici mají jasno. Ivan Stěpanovič Koněv navštívil Prahu mimořádně v květnu 1968. Účastnil se oslav osvobození, ale poblahopřá­l i kamarádovi z války generálu Ludvíku Svobodovi k čerstvému zvolení prezidente­m.

Jeho návštěva Prahy měla ještě jiný účel – kryla tajnou inspekci sovětské vojenské rozvědky, která prováděla průzkum pro invazi okupačních armád o tři měsíce později. „Koněv o tom věděl. Tehdy nebyl žádný penzista, byl členem ústředního výboru strany a generálním inspektore­m armády,“potvrzuje historik Jan Adamec.

Podle VHÚ současné desky odpovídají době vzniku pomníku z roku 1980. „Jde o doklad devótnosti vůči tehdejší okupační mocnosti. V nápisech je zcela potlačen popis reálného průběhu událostí,“uvádí posudek. Ten doporučuje současné desky přesto neodstraňo­vat a staví se za plán radnice doplnit je novým textem uvedeným v češtině, angličtině a ruštině.

Posudek upozorňuje i na nepřesnost v původních nápisech na pomníku. Tam se uvádí, že Koněv jako velitel vojsk 1. ukrajinské­ho frontu zachránil 9. května 1945 Prahu před zničením. To je podle posudku VHÚ závažná nepřesnost. Německá armáda v Praze kapitulova­la už 8. května. „Praha se svých Němců dokázala zbavit sama a sovětští tankisté přijeli 9. května 1945 do města již svobodného,“říká posudek, který zároveň připomíná zásluhy bojovníků Pražského povstání a vlasovců.

VzKaz RuSům: NecHte to na náS

Pomník patří Praze 6. O umístění nových cedulí rozhodlo už loni v listopadu její zastupitel­stvo. Návrh koalice TOP 09, STAN, ANO a lidovců tehdy podpořila i ODS a Zelení. Aktivně proti hlasovali pouze komunisté. Proti současnému záměru radnice se už koncem loňského roku ohradila pětice velvyslanc­ů z Ruska, Běloruska, Ázerbájdžá­nu, Arménie a Kazachstán­u v otevřeném dopise adresované­m ministru zahraničí Martinu Stropnické­mu (ANO).

„Natolik zásadní otázky státní politiky nemůžou být ponechány orgánům místní samosprávy. Počítáme s porozumění­m a podporou v otázce zachování pomníku I. S. Koněva v původní podobě,“tvrdili diplomaté. Jejich požadavky Stropnický následně odmítl s tím, že jeho resort nemůže zasahovat do záležitost­í městské části.

Jeho návštěva Prahy kryla tajnou inspekci sovětské vojenské rozvědky, která prováděla průzkum pro invazi okupačních armád v srpnu 1968.

 ??  ??
 ??  ?? Oficiální host Koněv s manželi Dubčekovým­i na oslavách výročí konce druhé světové války. Foto: ČTK
Oficiální host Koněv s manželi Dubčekovým­i na oslavách výročí konce druhé světové války. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia