MF DNES

Pozdě. Disident odškodné nedostane

- — Jakub Kotalík

Městský soud v Praze včera pravomocně zamítl žalobu Petra Hanzlíka, kterého vyštvala v roce 1982 z Českoslove­nska komunistic­ká Státní bezpečnost. Hanzlík požadoval dvanáctimi­lionové odškodnění za prodej domu, který musel tehdy opustit, a rovněž doplacení důchodu ve výši přes 700 tisíc korun. Třiasedmde­sátiletý muž prý nyní pobírá necelé tři a půl tisíce měsíčně, za roky strávené v Rakousku nepobírá nic. Podle soudu je však jeho nárok promlčený.

„Je paradoxní, že teď tady stojím proti své vlasti, které jsem obětoval všechno. A teď se ke mně zachovala macešsky,“zalykal se senior.

Městský soud v Praze však původní verdikt ve prospěch žalovaného ministerst­va vnitra potvrdil. „Napadený rozsudek je věcně správný,“ řekla předsedkyn­ě Ivana Kotrčová. Podle ní měl Hanzlík postupovat jinak. Měl využít speciálníc­h zákonů pamatující­ch na odškodnění obětí komunistic­kého režimu. Hanzlík musel s žalobou čekat na rozsudek nad někdejším šéfem tajné policie Janem Puklickým. Pak podání o několik měsíců promarnil.

Vyhnání z Českoslove­nska

Hanzlík byl koncem 70. let na Prostějovs­ku známou osobou, pořádal diskotéky, kde pouštěl zahraniční hity, které jinde nebyly k sehnání. Poté, co podepsal Chartu 77, tlak StB na něj zesílil. V procesu s estébáky dříve vypověděl, že ho přesvědčov­ali k vystěhován­í z republiky, v opačném případě mu hrozili pobytem ve vězení nebo na psychiatri­i.

Když byl několikrát vyhozen z práce a jeho syna komunisté vyloučili ze školy, raději s rodinou odešel do Rakouska. „Nevím, co jsem spáchal za zločiny, že mě takto vyhodili z republiky, děcka ze školy. Víc jak rok jsem nepracoval, protože mi nedali práci ani v kotelně,“vzpomínal.

Podle svých slov do té doby nouzí netrpěl. „Ale nemohl jsem vidět tady ten komunistic­ký marasmus, tak jsem se proti tomu postavil. Lidi říkali: Co mu scházelo, vždyť vydělával dost. Ale to mi vadí, nemůžu vidět tu lumpárnu,“vysvětlil iDNES.cz, proč se v době normalizac­e vzbouřil proti režimu.

Hanzlík bude nyní zvažovat dovolání k Nejvyššímu soudu. S verdiktem „promlčeno“se podle svého advokáta Michaela Hrnčíře po deseti letech soudního sporu těžko smiřuje.

 ?? Foto: Luděk Peřina, MAFRA ?? Chartista Petr Hanzlík dostává prý důchod tři a půl tisíce korun měsíčně.
Foto: Luděk Peřina, MAFRA Chartista Petr Hanzlík dostává prý důchod tři a půl tisíce korun měsíčně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia