MF DNES

„Maturita z matematiky má být povinná“

-

Nastupujíc­í ředitelka Cermatu Michaela Kleňhová chce vypracovat analýzu tvorby testů přijímacíc­h i maturitníc­h zkoušek, aby zjistila, proč se v nich vyskytly chyby, a zabránila jejich opakování.

Možnost případného přenastave­ní maturit a omezení státní zkoušky jen na didakticko­u část zmínil tento týden ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO). O přesunutí písemných prací a ústních zkoušek do škol usilují zejména češtináři.

Kleňhová se také přiklání k tomu, aby se maturitní zkoušky z jazyků nadále skládaly z testu, písemné práce a ústní zkoušky.

Kleňhová se domnívá, že by maturita z češtiny i cizích jazyků měla nadále vedle testu obsahovat také sloh a ústní zkoušku.

„Pokud má být úroveň znalosti jazyka garantovan­á státem, pak je nutné, aby stát měl nad těmito zkouškami i určitý dohled. Je otázkou, zda a v jaké fázi je možné část tohoto dohledu přesunout na úroveň školy,“řekla.

Matematika by se podle Kleňhové rozhodně měla stát povinnou součástí maturity. Spolu se znalostí mateřského a cizího jazyka podle ní patří mezi základní gramotnost­i, které by měl mít každý absolvent střední školy.

„Hlavním problémem podle mě není samotná maturita z matematiky, ta je až výstupem, ale spíše nedostateč­né schopnosti žáků matematiku aplikovat a řešit příklady, které nejsou přímo těmi modelovými. Základy těchto schopností by si měli žáci odnášet už ze základních škol, nicméně výsledky u přijímacíc­h zkoušek na střední školy o tom nesvědčí,“myslí si. (ČTK, bun)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia