MF DNES

Imigranti nacházejí skuliny v děravé evropské hranici

Dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem uzavřela trasu přes řecké ostrovy. Běženci teď proto pronikají do Řecka po pevnině.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Prudký tok řeky Evros vypadá jako zásadní překážka. Řeckou hranici chrání v délce 10 kilometrů i plot z betonu a ostnatých drátů. Uprchlíky to neodradí.

Dvacetitis­ícová Orestiada, poslední řecké město na pevninské hranici s Tureckem, je od dubna přeplněna zástupy imigrantů. Když se zkomplikov­ala trasa přes řecké ostrovy, pohotově si našli jinou – po pevnině.

Řekové nemají šanci hranici uhlídat. Počet nově příchozích strmě roste. Jen za duben jich byly tři tisíce. Tedy víc, než kolik jich připlulo ve stejné době na řecké ostrovy.

Řecké úřady mluví o hrozbě nové imigrační krize, podobné té z roku 2015. Zesílily policejní hlídky a žádají vládu v Aténách o pomoc.

„Ubytovací zařízení jsou zcela přeplněna, situace se téměř vymyká kontrole,“stěžuje si starosta města Dimitris Mavrides. „Vláda nám poslala dalších 120 policistů, to však zdaleka nestačí,“dodává.

Ploty na Balkáně

Cesta na řecké ostrovy se pašerákům lidí zkomplikov­ala před třemi lety, kdy se Evropská unie dohodla s Tureckem na společném řešení imigrační krize. Turecko se zavázalo k aktivní ochraně hranic, z Bruselu mu za to plynou miliardy eur.

Migrační proud do Řecka ustal, ale jen krátce, než běženci našli nové trasy po souši, na které se dohoda s EU nevztahuje. Cesta přes řeku Evros je jednou z nich.

Nápor na řeckou hranici s Tureckem zajímá i další země. Celý Balkán dnes lemují ploty. Maďarského příkladu se chopilo Slovinsko, Chorvatsko, zábrany vystavěla i Makedonie, severní řecký soused. Nechráněná ale zůstala cesta přes Albánii a Černou Horu.

Do Albánie a Černé Hory tak dorazilo jen od ledna do konce května tolik migrantů, jako loni za celý rok.

V celém Řecku je přitom zhruba 60 tisíc neregistro­vaných běženců, kteří nechtějí čekat na azylové řízení a touží se dostat dál do Evropy.

To další státy na balkánské trase znervóznil­o. „V případě příchodu většího množství uprchlíků můžeme postavit na hranici s Albánií plot z ostnatého drátu,“plánuje Vojislav Dragovič, šéf černohorsk­ého úřadu pro ochranu hranic.

Problém vnímá citlivě i Rakousko, které by se spolu s Německem mohlo stát cílovou zemí migrantů. Rakouský ministr vnitra Herbert Kickl tento týden varoval, že jeho země uzavře hranice, pokud by hrozilo opakování uprchlické krize z roku 2015, kdy přišlo jen do Německa přes milion žadatelů o azyl.

Itálie přitvrdila

Tisíce kilometrů od Řecka západním směrem, u španělskýc­h břehů, se odehrává podobný příběh. Také tady si migranti oblíbili dříve méně využívanou trasu.

Španělské pobřežní hlídky zadržely jen o posledním víkendu 500 lidí, kteří mířili na pašeráckýc­h člunech ze severní Afriky. Počet přistěhova­lců, kteří putují přes Středozemn­í moře do Španělska, se za poslední dva roky ztrojnásob­il.

Také zde sehrály roli komplikace na jiné trase: do Itálie. Migranti sice stále proudí na Apeninský poloostrov, ale v mnohem menších počtech než dříve. Dosluhujíc­í italský ministr vnitra Marco Minniti totiž prosadil dohodou s libyjskými úřady, která příliv migrantů ztížila a přibrzdila.

Italové navíc chtějí, aby se žádosti o azyl posuzovaly už v Libyi. „Přicházet by měli lidé prchající z občanských válek, děti, ženy, nemocní. Počítáme s tím, že během roku 2018 takto do Itálie přijde deset tisíc osob. Zatímco třicet tisíc lidí, kteří nemají právo na azyl, bude naopak navráceno do zemí, odkud přišli,“vysvětlil Minniti.

Také rakouský kancléř Sebastian Kurz, jehož země brzy převezme předsednic­tví v EU, chce řešit příčiny migrace v subsaharsk­ých zemích se souhlasem tamních vlád. Chce, aby evropská pohraniční stráž Frontex působila už na africké půdě.

Nechráněná zůstává trasa přes Albánii a Černou Horu. Do května tam dorazilo tolik imigrantů jako loni za celý rok.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia