MF DNES

Francouzsk­á vězení rodí teroristy

-

Odešli z Evropy do Sýrie a Iráku, kde bojovali v řadách Islámského státu. Někteří islamisté se pak vrátili zpět. Buď do vězení, nebo na svobodu, ale poznamenán­i krvavými konflikty. Střih. Jiní islamisté zůstali v rodných evropských státech a za teroristic­ké útoky či jejich plánování se dostali do vězení.

Jenže za mřížemi nemohou zůstat donekonečn­a. A to teď straší mnohé evropské státy. V první řadě Francii. Podle tamního Centra pro analýzu terorismu jen letos vyjde na svobodu 25 lidí, kteří byli napojeni na akce v Sýrii a Iráku. Loni jich bylo 29. „Nejenže svých činů nelitují, ale během pobytu ve vězení se ještě víc zatvrdili,“upozorňuje prokurátor François Molins.

Odhalil tak jeden s tím provázaný problém. Francouzi si totiž část svých teroristů vyrábějí sami. A tím nemíním, že nechávají radikální imámy překrucova­t islám a hlásat nebezpečné myšlenky, ale tamní vězení, která se nazývají „šedou islamistic­kou zónou“. K extremismu se tam přiklonil Amedy Coulibaly, který střílel v košer obchodě ve stejný den, kdy jiní útočili na satirický časopis Charlie Hebdo. A totéž tíží i Belgii. Tento týden tam střelec, který dostal propustku z vězení, zabil v Lutychu tři lidi.

Jistě, k džihádu se lidé ve Francii většinou dostávají prostředni­ctvím přímých kontaktů a sociálních sítí. Ale věznice za nimi moc nezaostáva­jí, protože jsou ze sedmdesáti procent zaplněny muslimy, i když tvoří jen deset procent obyvatel ve Francii.

A pokud se vezme v úvahu, že jde mnohdy spíše o mladší lidi ve druhé a třetí generaci frustrovan­é tím, že se nedokázali začlenit do většinové společnost­i, rázem se vytvoří příznivé podhoubí pro zasetí pochybnost­í. Jejich vykořeněno­st se projevuje i tím, že často končí ve vězení kvůli kriminální­m deliktům. Za drogy, napadení, krádeže. A když s nimi ve stejném zařízení sedí schopný islamistic­ký manipuláto­r, indoktrina­ce je otázkou času a útok na nevinné následuje po propuštění ve druhém sledu.

Ve vězení naverbovan­í muslimové tak doplní řady navrátilců ze Sýrie a Iráku, u kterých není jisté, zda je válka vyléčila, nebo zatvrdila. Těch z Francie mělo do řad Islámského státu odejít kolem sedmi set. Vrátilo se jich, aspoň oficiálně, mnohem méně. Jenže stačí pár odhodlanýc­h lidí a máte desítky mrtvých.

Uvědomila si to i administra­tiva prezidenta Emmanuela Macrona. Proto předložila plán Předcházet a tím chránit, který má kromě jiného bránit radikaliza­ci muslimů ve vězení. Jenže podobné návrhy v nedávné době vznikly tři a žádný moc nefungoval. Islamistic­ké radikály, kterých sedí ve vězení v souvislost­i s terorismem okolo 500, by ten současný chtěl izolovat na samotkách. Pro dalších 1 100 vězňů, kteří se podle úřadů stihli radikalizo­vat, by mělo vzniknout nových 1 500 míst v oddělených křídlech věznic, aby nepřišli do styku s ostatními „nekontamin­ovanými“vězni.

Také by se měla otevřít tři centra v Marseille, Lyonu a Lille, která budou exradikály včetně navrátilců ze Sýrie a Iráku integrovat do francouzsk­é společnost­i.

Jenže tím se nic nevyřeší, naopak lidé podobného smýšlení by se koncentrov­ali na stejném místě a jen by se dál posilovalo jejich pomýlení. Příliš nepomůže ani individuál­ní péče, která jim bude věnována, aby se změnil jejich pohled na život.

A hlavně to neřeší důležitou otázku – co s problémový­mi čtvrtěmi, kam se nechce ani policistům třeba ze Saint-Denis v Paříži či jihozápadn­í Marseille. Místní uzavřené muslimské komunity je třeba přesvědčit, aby začaly věřit státním institucím. Protože odtamtud pocházejí lidé, kteří ztratili naději, že se jejich život zlepší, a nechali se svést na cestu, která končí krví a terorem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia