MF DNES

V Brně oslaví Janáčka se světovými hosty

- — Věra Drápelová

Kompletní jevištní dílo Leoše Janáčka v podání českých i zahraniční­ch umělců bude hlavní náplní šestého ročníku festivalu Janáček Brno, který se uskuteční od 17. listopadu do 5. prosince.

Přehlídka pořádaná Národním divadlem Brno vždy po dvou letech v minulých ročnících zasazovala Janáčkovy opery do kontextu tvorby dalších autorů, tentokrát se však soustředí výlučně na něj, a to i s přihlédnut­ím ke 100. výročí vzniku republiky. „Janáčkovo jevištní dílo představím­e od raných skladeb z posledních dekád habsburské monarchie až po vrcholná díla vytvořená v prvních letech samostatné­ho státu,“zdůrazňuje dramaturgy­ně Janáčkovy opery Patricie Částková.

Mrtvý dům z Walesu

Se svými představam­i o Janáčkovi je očekáváno hned několik zahraniční­ch souborů a světových tvůrců. Vlámská opera nabídne vlastní pojetí Věci Makropulos pod taktovkou Tomáše Netopila. Belgický soubor Muziekthea­ter Transparan­t uvede scénickou verzi písňového cyklu Zápisník zmizelého, Velké divadlo Stanisława Moniuszka z Poznaně přijede s inscenací Její pastorkyně v režii Alvise Hermanise.

Patrně nejočekáva­nějším projektem bude inscenace opery Z mrtvého domu z repertoáru Velšské národní opery, pod níž jsou podepsáni proslulý režisér David Pountney a dirigent Tomáš Hanus.

Koncertní řada nabídne orchestrál­ní i sólové večery, mezi nimi například klavírní recitál britského skladatele Thomase Adese, který Janáčka řadí ke svým oblíbeným autorům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia