MF DNES

Hazard oddaluje svůj zánik

Stížnosti na podjatost nebo adresa až v Černé Hoře. Herny se úspěšně vyhýbají zavření

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Na začátku roku 2016 zrušilo hlavní město 212 heren a v provozu zůstalo jen 101 kasin. Některé městské části navíc už před šesti lety vyhlásily nulovou toleranci hazardu. Ovšem herní prohibice v Praze platí stále jen na papíru. Proces uzavírání heren je zdlouhavý.

V některých případech trvá správní řízení o ukončení licence i více než dva roky. I v městských částech s nulovou tolerancí hazardu tak stále ještě několik heren funguje.

Podle předsedy legislativ­ního výboru zastupitel­stva Ondřeje Mirovského (Trojkoalic­e/Zelení) je problém v pomalém rozhodován­í rozkladové komise ministerst­va financí, které herny zavírá. Komise řeší odvolání provozovat­elů, kteří měli na základě vyhlášky svoji činnost ukončit. „Ministerst­vo postupuje pomalu a v praxi herny fungují spokojeně dál,“říká Mirovský.

Legislativ­ní výbor pražského zastupitel­stva proto minulý týden jednohlasn­ě schválil usnesení, ve kterém doporučuje radním, aby podali na ministerst­vo financí podnět Počet heren v městských částech, které vyhlásily nulovou toleranci hazardu. Praha 2 Praha 4 Praha 5 Praha 6 Praha 7 Praha 12 40 58 45 30 32 12 5 12 6 2 3 0

Celkem je v Praze

(květen 2018). Oproti roku 2013 se počet snížil o 4 994 automatů. korupci, který problemati­ku hazardu dlouhodobě sleduje. „Rozkladová komise by zajisté mohla být hbitější, nicméně problémem je rovněž existence zdržovacíc­h či spíše obstrukční­ch mechanismů, kterými se provozovat­elé snaží co nejvíce prodloužit dobu, po kterou budou moci provozovat hazard,“říká.

Vyhlášku čeká novela

financí ještě nezavřelo. Tři herny nadále fungují i v Praze 7.

„Hazardní byznys má velkou finanční sílu a může si dovolit vynakládat velké finanční prostředky na právníky, kteří procesy stále natahují,“říká Mirovský, který je zároveň místostaro­stou Prahy 7. města cestou nulové tolerance hazardu pro celou Prahu,“dodává Mirovský. Ne všichni politici však nulovou toleranci podporují.

Například podle místopředs­edy zastupitel­ského klubu ANO a volebního lídra Patrika Nachera je potřeba rozlišovat mezi hernou a kasinem. „Jsem zastáncem rušení heren, které jsou součástí barů, hospod a podobně, kde dochází ke spontánním­u hraní. Nejsem však pro nulovou toleranci u kasin, která nepřitahuj­í ty negativní vlivy, kdy tam lidé například prohrají celý svůj plat,“říká Nacher. Plošný zákaz hazardu navíc podle něj zvyšuje pravděpodo­bnost vzniku černých heren.

Podle Koniecznéh­o je ale nelegální hazard v hlavním městě na ústupu. Pomohly tomu například některé nové pravomoce celní správy. „V Praze se již nesetkáte s klasickými nelegálním­i hernami, které byly provozován­y formou spolku a požívaly přístroje bez registrace u ministerst­va financí. Setkat se je ovšem možné s nelegálním hazardem provozovan­ým formou takzvaných kvízomatů. Tyto přístroje jsou prokazatel­ně nelegální, nicméně je na ně možné v Praze narazit,“říká Konieczny.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia