MF DNES

Rozhledna se postavila na vlastní nohy

-

V parku Čihadla v Praze 14 by se zhruba v půlce června měla otevřít rozhledna Doubravka, kterou momentálně dokončuje Huť architektu­ry Martina Rajniše.

Stavbu tvoří hlavně tři nohy z akátového dřeva, které se Rajnišovu týmu podařilo sestavit už vloni a donedávna ležely přímo na místě budoucí rozhledny. Podle původních plánů se Doubravka měla dostavět už na podzim, ale práce přerušilo

Ministerst­vo financí však jakoukoliv kritiku odmítá. „Jen v loňském roce komise projednala 695 rozkladů a letos zatím 132 rozkladů. Komise pracuje s maximální rychlostí, kterou jí umožňuje správní řád, důvodem délky řízení není její liknavost, ale extrémní úsilí a prostředky vkládané dotčenými provozovat­eli hazardu do využití všech zákonných možností, jak oddálit konečné rozhodnutí komise,“uvádí mluvčí ministerst­va Filip Běhal.

Provozovat­elé heren podle ministerst­va například žádají z různých důvodů o přerušení správního řízení, stěžují si na podjatost členů komise nebo neustále mění zmocněnce pro přijímání pošty.

„Jedna ze společnost­í se sídlem v České republice například ustavila zmocněnce s adresou pro zasílání v Černé Hoře,“dodává Běhal, deštivé počasí. Tesaři se vrátili na místo až v půlce května. V uplynulých týdnech nohy rozhledny vztyčili, sešroubova­li a doprostřed se pověsila schodiště. Ještě ale není hotovo. „Nahoře se dodělává zábradlí a musí se tam natáhnout síť. Dále se v jedné noze vybuduje sklad,“vysvětluje spoluautor rozhledny architekt David Kubík. Vedle stavby se pracuje i na lavicích, stolech a dětském hřišti.

Nohy v zemi drží malé piloty, které

podle něhož nemá ministerst­vo možnost, jak řízení urychlit.

S tím částečně souhlasí Janusz Konieczny z Nadačního fondu proti jsou propojeny železobeto­novou deskou. Ačkoli je Doubravka převážně z trvanlivéh­o akátového dřeva, bude ideálně sloužit patnáct let. Poté se musí podepřít, například ocelovou kozou.

Další části jsou kovové nebo z dubu a modřínu. Vodorovné prvky, které rychle podléhají zkáze, nechali autoři shora oplechovat. Huť architektu­ry bude rozhlednu každý rok natírat, aby stavba vydržela alespoň zmíněných patnáct let.

Z velkých městských částí platí nulová tolerance hazardu v Praze 2, 4, 5, 6, 7, 8 a 12. Ovšem pouze dvanáctá městská část se může v kolonce počtu heren pochlubit nulou. Například v Praze 2, která politiku nulové tolerance hazardu zavedla už v roce 2012, stále funguje pět heren, jejichž odvolání rozkladová komise řeší.

Vedení Prahy 2 však současný stav tak problemati­cky nevidí. „Na Praze 2 probíhá vše podle platné legislativ­y. Nechci hájit ministerst­vo financí, ale výroky pana Mirovského vnímám jako zoufalé hledání témat,“uvedla místostaro­stka Alexandra Udženija (ODS).

Stejně jako druhá městská část schválila nulovou toleranci v roce 2012 také Praha 6. Ta má na svém území dvě herny, které ministerst­vo

Hazardní byznys má velkou finanční sílu a může si dovolit vynakládat velké prostředky na právníky.

Cena Doubravky přesáhne tři a půl milionu korun a z většiny ji zaplatí developer Landia Management, jenž v okolí staví činžovní domy.

Zhruba pět set tisíc by mělo pocházet od drobnějšíc­h dárců, kteří mohou „adoptovat“schod. K mání je ještě polovina z necelé stovky schodů. Na oplátku se na schodu objeví text podle přání dárce. Po dokončení se rozhledna převede do majetku Prahy 14. (han)

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Trojnožka Na vrchol rozhledny Doubravka zatím smějí pouze dělníci, zhruba za dva týdny by se ale měla otevřít veřejnosti. Stavbu tvoří převážně trvanlivé akátové dřevo. Autoři se o ni chtějí pečlivě starat, aby na místě vydržela alespoň patnáct let.
Foto: Petr Topič, MAFRA Trojnožka Na vrchol rozhledny Doubravka zatím smějí pouze dělníci, zhruba za dva týdny by se ale měla otevřít veřejnosti. Stavbu tvoří převážně trvanlivé akátové dřevo. Autoři se o ni chtějí pečlivě starat, aby na místě vydržela alespoň patnáct let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia