MF DNES

Stát chce sledovat lodě jako letadla. A to i přívozy

Ministerst­vo dopravy chce, aby všechny větší lodě byly pod dozorem. Má to zlepšit provoz a bezpečnost na řece. Opatření se zřejmě dotkne i pražských převozníků.

- Ondřej Hanko s přispěním Tomáše Cafourka

Pražské přívozy asi budou muset investovat desítky až stovky tisíc korun do vybavení svých lodí. Podle novely zákona, kterou připravuje ministerst­vo dopravy, by všechny větší motorové lodě měly mít sledovací zařízení zvané AIS (Automatic Identifica­tion System). Týkalo by se to plavidel, jež uvezou alespoň dvanáct lidí nebo která měří více než sedm metrů. Pokud změna projde parlamente­m, mohla by platit od dubna 2019.

Podle předsedy představen­stva Pražské paroplaveb­ní společnost­i (PPS) Jana Hamzy může AIS zlepšit komunikaci lodí na řekách a přirovnává ho ke sledování letadel. „Funguje na bázi GPS. Na AIS zařízení vidíte ostatní lodě, jak a kam plují, jak rychle a jaký mají kurz. Každé plavidlo má svůj kód,“vysvětluje Hamza. Pohyb lodí má díky tomu pod kontrolou i Státní plavební správa.

Dozor funguje například v sousedním Německu, Rakousku i na Slovensku a ve vzdálenějš­ím Nizozemsku. Většina lodí Hamzovy společnost­i už AIS má a podle něj je jím vybaveno asi osmdesát pět procent větších lodí v Česku. Dvěma pražským přívozům jeho firmy však zařízení chybí a Hamza zatím neví, zda je do nich bude muset pořídit. Podle jeho odhadu by jedno zařízení vyšlo zhruba na čtyřicet až osmdesát tisíc korun.

„Proč sledovat, že jezdíme od břehu ke břehu?“

Nejvíce pražských přívozů zajišťují Pražské Benátky. Ředitel společnost­i Zdeněk Bergman zvažovanou povinnost označuje za „diktát Evropské unie“. Ta ale nic takového nenařizuje, ačkoli většina bodů navrhovaný­ch v novele vychází z unijních dokumentů. Povinnost prosazuje české ministerst­vo. Opatření se Bergmanovi nelíbí i z dalších důvodů. „Nevím, proč bychom měli evidovat, že jezdíme mezi levým a pravým břehem,“říká Bergman. Pokud by musel své lodě AIS přesto vybavit, požádal by hlavní město, aby mu posílalo více peněz na provoz přívozů, které jsou součástí pražské MHD.

Povinnost mít sledovací zařízení na přívozech připadá zbytečná i společnost­i Vittus Group, která provozuje přívoz mezi Smíchovem a Veslařským ostrovem. Stejně jako Benátky by i ona požádala Prahu o zvýšení plateb.

Ropid, který ve městě organizuje veřejnou dopravu, s tím problém nemá. „Jsou to ekonomicky oprávněné náklady, na které mají podle smlouvy nárok. Neměl by s tím být žádný větší problém,“říká mluvčí Ropidu Filip Drápal.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Lodě pod dozorem Pražské přívozy se asi budou muset vybavit speciálním lodním sledovacím zařízením. Navrhuje to novela zákona ministerst­va dopravy. Pokud projde, soukromé firmy by musely investovat desítky až stovky tisíc korun. Praha by jim náklady...
Foto: Michal Šula, MAFRA Lodě pod dozorem Pražské přívozy se asi budou muset vybavit speciálním lodním sledovacím zařízením. Navrhuje to novela zákona ministerst­va dopravy. Pokud projde, soukromé firmy by musely investovat desítky až stovky tisíc korun. Praha by jim náklady...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia