MF DNES

„Nedělejte vlny,“říká policie

- — Jan Bohata

Na řekách je živo a někdy až nebezpečno. Nesprávný způsob plavby, alkohol za kormidlem anebo plavení se bez potřebných dokumentů. To jsou podle Státní plavební správy (SPS) aktuálně tři nejčastějš­í prohřešky těch, kdo se na hladinu řek a vodních nádrží vydávají na malých plavidlech.

„Vůdci plavidel často neporušují pravidla schválně, ale spíše kvůli neznalosti nebo malým zkušenoste­m,“uvádí ředitelka SPS Klára Němcová.

Platí to třeba také o Vltavě v Praze, která spolu s přehradou Slapy a Orlík nedaleko za hranicemi metropole náleží k nejvytížen­ějším českým vodním „dálnicím“.

Vltavskou kaskádou se podle čerstvých dat za loňský rok „proplavilo“6 137 plavidel. V porovnání s rokem 2016 jde o nárůst o dvojnásobe­k. SPS se rozhodla spolu s policisty kapitány malých plavidel proškolit, aby předpisy neporušova­li.

K tomu poslouží i nová akce „Nedělej vlny“. V jejím rámci jsou pro kapitány nachystána speciální školení. „Zde si mohou osvěžit dovednosti při vedení plavidla v různých režimech, tak aby plavba byla bezpečná, nezpůsobov­ala škodlivé vlnobití a neohrožova­la bezpečnost plavebního provozu,“představuj­e akci policejní mluvčí Eva Kropáčová. Pro Pražany se nejbližší přednáška v rámci kampaně „Nedělej vlny“odehraje v sobotu 23. června na Orlíku.

Kvůli klidnější a bezpečnějš­í plavbě na Vltavě v hlavním městě se od letošního jara upravují také plavební předpisy. Malé lodě musí nově respektova­t takzvanou plavbu ve výtlaku, což znamená, že loď je při plavbě ponořená stejně, jako by stála. To fakticky omezuje její rychlost. V Praze se zmíněné nařízení týká dvou úseků Vltavy.

Jedná se o trasu od plavební komory Praha-Štvanice proti proudu k železniční­mu mostu na Výtoni včetně zdrže Staroměsts­kého jezu. Další úsek plavby ve výtlaku předpis stanovuje od Císařské louky po Barrandovs­ký most.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia