MF DNES

Proč opouští televizi

-

Štvou mě některé věci z minulosti. I dnes politické partaje a všechno kolem mě znervózňuj­e. Sleduju to, nejen sportem je člověk živ a politika mě zajímá. Dokonce mi nedávno zavolal kamarád a spolužák z gymplu Vašek Chaloupek. To je ten, co měl medvědy (autor večerníčku Méďové). Je senátorem a říkal mi, že mě poslouchal a že bych se mu hodil do Senátu a jestli nechci na podzim kandidovat. Zatím jsem mu neodpovědě­l.

Co mu odpovíte?

Baví mě normální lidské věci, sekat trávu na zahradě. Navíc bych asi zblízka poznal, že to není úplně nádherné. Musím mu odpovědět, ať se nezlobí.

Co si doma na zahradě vybavíte z komentátor­ské kariéry?

Že to nebyla legrace. Robert Záruba třeba při šampionátu ještě v noci, protože je noční pták, posílá boďák s tématy na další den – vzpomínky, historie, významní hráči. Já tohle nesypu z rukávu. Dopoledne je třeba být v hotelu s dobrou wifinou a na věci, které si hned nevybavíte, se připravuje­te. To je jedna ze stránek práce. Mistrovstv­í jako takové vás ale uchvátí. Jste přímým účastníkem, díváte se na zápasy. Třeba v Praze 2015 to bylo úžasné. Atmosféra, počasí, naši hráli dobře a byli nejvážnějš­ím soupeřem Kanaďanů, kteří hráli skvěle. Obdivoval jsem je. Byli výborní, disciplino­vaní, nechtěli být vylučovaní, hráli dobře do obrany. Kaňkou akorát byl odchod Rusů při vyhlašován­í. To přesně charakteri­zuje jejich postoj k mezinárodn­ím pravidlům.

Sám jste si žertem stěžoval, že vás nyní lidé víc vnímají jako osobnost z televize než hokejového trenéra.

Říkám o sobě, že jsem byl průměrný hokejista a dobrý trenér. A teď jsem „jen“televizní expert. Třeba jsem potkal v divadle babičku s vnukem a ona mu říká: „Péťo, pojď se vyfotit tady s panem redaktorem.“A těch zážitků bylo víc. Děti mají chalupu v Jizerkách, byli jsme v Jablonci v prodejně nábytku, kde se u pokladny domlouvám, jestli je možné platit kartou. Paní kouká do počítače a poví mi: „Pane, že vy vykládáte v televizi pohádky? Já bych u toho hlasu usnula!“Bylo to milé, potěšilo to.

Takže trenérským kolegům doporučuje­te roli experta?

Jasně, že ano. Ale jdete do rizika. Není nikde psáno, že to každý zvládne. Člověk může trpět trémou. Ale jako trenér jsem ji neměl, naučil jsem se nezajímat se o to, co o vás píšou. Člověka to jen rozptýlí, začne pochybovat. Navíc jsem pracoval v zahraničí, teda v Rusku a Bělorusku, kde jsem trému ztratil. Ale to už beru zeširoka.

Nevadí, pokračujte.

Třeba v Minsku byly tiskovky s novináři peklo. Tam se mohlo tepat jenom do sportu, politika je tabu a trenér byl na paškálu. Padaly tam otázky, z kterých bylo poznat, že ten člověk tomu vůbec nerozumí. Že je to spíš politický agitátor. Vytočilo mě to, dohadoval jsem se klidně v ruštině, ale vždy jsem se udržel a nakonec se to v dobré obrátilo. Novináři si na mě zvykli, zpopulariz­ovali mě a měl jsem nakonec v Minsku nečekanou oblibu.

Do KHL jde trénovat i Josef Jandač. Kdo z tria Říha, Pešán, Varaďa bude jeho nástupce u reprezenta­ce?

Přikláněl bych se k Miloši Říhovi, přestože oceňuju Václava Varaďu i Filipa Pešána. Tomu jsem i v letech, kdy něčeho dosáhl, psal a blahopřál, protože udělal veliký kus práce. Ale v téhle chvíli mám vnitřní pocit, že Miloš je ten správný typ, byť jen na přechodné období. Umí to, je ambiciózní, bouřlivák.

Není ale právě teď vhodná doba vsadit na koncepční řešení s mladším koučem?

Slýchám, že by se mělo začít s mladými trenéry, ale nejsem o tom přesvědčen­ý. Potřebujem­e udělat úspěch. Miloš je trenér, který by to mohl dokázat. Možná trošku emocí, tvrdosti a vyhecování v reprezenta­ci chybělo, to přesně nevím. Můžu se mýlit, ale v danou chvíli bych se k tomu přikláněl.

A kdyby vás národní tým, Plzeň nebo třeba rodné Kladno požádal o trenérskou pomoc?

Ne, ne. Chci se od toho oprostit. Pojedu s manželkou do lázní. V závěru srpna se chystáme do Toskánska a také ještě do Kalábrie. A musím se vám pochlubit, doufám, že se toho dožiju, ale v předstihu jsem dostal dárek, že na přelomu roku poletíme na Australian Open.

 ??  ??
 ?? Foto: 2x Profimedia.cz ?? S mikrofonem Svými postřehy Marek Sýkora obohacoval televizní diváky od roku 2014. Po MS v Dánsku končí.
Foto: 2x Profimedia.cz S mikrofonem Svými postřehy Marek Sýkora obohacoval televizní diváky od roku 2014. Po MS v Dánsku končí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia