MF DNES

Fiasko pravice, obstrukce levice. Schůze k novičoku: 39 poslanců

- — Josef Kopecký

Fiaskem pravicové opozice skončil včera pokus o mimořádnou schůzi Sněmovny kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana ke kauze novičok. Když měla začít, bylo v jednacím sále jen 39 poslanců a Sněmovna nebyla usnášenísc­hopná. Výrazně k tomu přispělo i to, že ANO, SPD, KSČM a ČSSD o novičoku vůbec nechtěly mluvit a jednání o tomto bodu i později blokovaly.

Mimořádná schůze tak skončila, než vůbec začala. Předseda Sněmovny Radek Vondráček ji přerušil na neurčito.

„Poslanci ANO, SPD, KSČM a ČSSD nasadili nový a bezprecede­ntní chvat – nepřihlási­li svou přítomnost, tudíž nebyla Sněmovna usnášenísc­hopná a schůze byla přerušena na neurčito, to jest navždy. Hrůza z pravdy zjevně probouzí mimořádnou kreativitu,“komentoval to šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, který mimořádnou schůzi kvůli slovům Zemana o novičoku inicioval. „Vidím to jako formu obstrukce,“řekl šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Jednání Sněmovny pak na chvíli sklouzlo na ráz frašky. Při pokračován­í schůze řádné totiž jako první bod jednání navrhl Bělobrádek znovu kauzu novičok. „Přece nemohli myslet, že nám tím zabrání se vyjádřit,“komentoval to Bělobrádek. Jeho návrh podpořili i Kalousek a první místopředs­eda hnutí STAN Vít Rakušan. A debata o novičoku se stejně rozběhla.

Ani následný opětovný pokus – tentokrát piráta Jakuba Michálka – svolat schůzi, na které by se hlasovalo o usnesení, že se v České republice nevyráběl ani neskladova­l novičok, se nepovedl. S poslanci ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a STAN pro ni byl z hnutí ANO jediný Vondráček. Nikdo z KSČM, SPD a z ČSSD.

„Prezident se nepomlouvá“

A ani na pořad řádné schůze se pak lidoveckým poslancům nepodařilo bod zařadit. Nepřáli si to poslanci ANO, ČSSD, KSČM ani SPD.

Zcela jinak než opozice vidí spor o mimořádnou schůzi předseda komunistů Vojtěch Filip. „Nemyslím, že téma, které zvolili, má sloužit k pomluvám prezidenta republiky,“řekl Filip.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia