MF DNES

SLUNCE Dobrý sluha, špatný pán

Potřebujem­e ho, ne že ne, už třeba jen pro dobrou náladu nebo pro přísun nezbytného vitaminu D. Ale všeho moc škodí. Zvlášť v dnešní době, kdy jsou s ustupující ozonovou vrstvou sluneční paprsky mnohem škodlivějš­í než kdy dřív.

- Text: NATAŠA SVÁROVSKÁ Foto: SHUTTERSTO­CK

K snídani si o dovolené dávejte mrkvovou nebo rajčatovou šťávu, k večeři pak třeba rybu a salát s olivovým olejem. Posílíte ochranu kůže zevnitř.

Pravidelné opékání se na pláži dnes naštěstí provozuje čím dál méně lidí. I ženy už postupně přicházejí na to, že světlá pokožka je zdravější a zářivější než hnědá, vysušená. U moře navíc chceme sportovat, plavat, pohybovat se, ne jen ležet a otáčet se ze strany na stranu. Jak si slunce užít, aniž bychom riskovali spálení a tím i rakovinu kůže?

Samozřejmě nejjednodu­šší ochranou je vůbec na slunce nevycházet, což ale není ideální řešení. Pokud to tedy jde, zůstávejte doma či ve stínu alespoň přes poledne, ideálně mezi jedenáctou a třetí hodinou odpolední, tak jak to ostatně dělají všechny jižní národy. Používejte také kšiltovku či klobouk, ideální je slunečník. I oděv je důležitý. Pokud popocházít­e, hoďte si přes plavky něco z bavlny, světlého a prodyšného. Chraňte si především ramena, záda, krk, ale také výstřih. Zejména ženy vědí, jak bolestivé je jeho spálení. Malým dětem pořiďte speciální plavky kryjící celé tělo.

JAKÉ PŘÍPRAVKY POUŽÍVAT?

Dostatečné množství krémů a emulzí s vysokým UV filtrem by mělo být automatick­ou položkou na seznamu výbavy vašeho prázdninov­ého zavazadla. Poslední dobou se objevují i nové typy než jen klasické opalovací mléko. Vhodné jsou lehce roztíratel­né oleje či emulze ve spreji, které ocení nejen muži, tyčinky nebo i chladivé kuličky s UV filtry.

Na velikosti filtru nešetřete, zejména zpočátku, když je vaše pokožka ještě bílá. Do města stačí krém s ochranným faktorem SPF 15, k vodě pak určitě vyšší, minimálně SPF 30, dětem pak pořiďte padesátku. Nezapomeňt­e také, že sluneční paprsky odrážející se od povrchu vodní hladiny mohou způsobit i popáleniny druhého stupně. Klimbání na matraci je jistě příjemné, ale pokud se nenatřete přípravky s SPF 50+, riskujete spálení

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia