MF DNES

Hrad odmítá nová auta Všechny prezidento­vy vozy

-

Jakub Pokorný reportér MF DNES

olicie vypsala zakázku na nová auta „pro přepravu prezidenta“, které vyhoví jen vůz BMW třídy 7 nebo Mercedes třídy S. Jenže prezident republiky Miloš Zeman zahraniční limuzíny nechce. Dává přednost škodovce. Superb by však požadavkům nevyhověl ani náhodou. Má slabší motor a je na to i malý.

„Pan prezident až do ukončení svého druhého mandátu bude využívat výhradně vozy značky Škoda. Stejně tak trváme na tom, aby autokolonu pana prezidenta tvořily vozy značky Škoda, tak jako nyní. Proto považujeme vypsanou zakázku za zbytečnou,“vyjádřil se včera mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Vlastně se tak opakuje příběh, který už si policie jako zadavatel zakázky prožila zkraje roku s vládou.

Loni, ještě za éry Bohuslava Sobotky, objednala 18 aut BMW, jenže když to zjistil premiér Andrej Babiš, chtěl je nejdřív vrátit. Nakonec vláda auta přijala.

Jak to dopadne s auty pro Zemana, není zatím jasné. Policie v pondělí zveřejnila zakázku na nákup osmi VIP limuzín plus jedné navíc, Kromě toho auty jezdí i zahraniční delegace. Mimochodem, až Zeman dokončí své druhé funkční období v roce 2023 a bude zvolen jeho nástupce, budou už potřeba tři sady aut a časem i víc. Pro srovnání, v USA je naživu pět expreziden­tů.

Pozoruhodn­ý je ještě jeden detail. V zadávací dokumentac­i prezidents­ké zakázky jsou velmi přesná čísla. Dokonce tak přesná, že jde v podstatě o technická data vozu Audi A8. Předepsaný výkon motoru je 320 kW a audi má 320 kW. Předepsaný rozvor je 3 120 milimetrů a Audi A8 má 3 122. Vtip je v tom, že Audi už tento model vyřadilo z nabídky a nově nabízí typ A8 jen s méně výkonnými motory. Takže se zakázky nemůže zúčastnit. Policie tuhle „náhodu“neobjasnil­a, ale vysvětlení může být nevinné. Bodyguardi zadání odhadli podle vozu, který už měli v garáži, protože Audi A8 ochranná služba používá. „Pro transparen­tnost veřejné soutěže bylo ověřeno, že parametrům odpovídá více aut různých značek,“uvedla mluvčí policie Eva Kropáčová.

Trváme na tom, aby autokolonu pana prezidenta tvořily vozy značky Škoda.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia