MF DNES

Klíšťata jsou extrémně aktivní. A nakažená

- — Václav Ferebauer

Přestože teploty o víkendu klesnou pod tropických 30 stupňů, bude převážně zataženo a místy i bouřky, klíšťata budou stále aktivnější. V neděli má jejich aktivita dokonce dosáhnout nejvyššího stupně 10. Lidé by proto měli důsledně používat repelent a v přírodě chodit hlavně po cestách.

„Předpověď vytváříme s určitým prostorový­m nadhledem a děláme ji v průměru na celý den. Stupeň aktivity klíšťat se ve čtvrtek snížil. Předpověď na pátek uváděla stupeň osm a prognóza na sobotu stupeň která bude mít balisticko­u ochranu. K tomu se ještě kupují dvě SUV, vše zhruba za 50 milionů korun.

Je pravda, že policie má ještě jednoho „prezidenta“, kterého může auty vozit, a sice Václava Klause. Ten má rovněž doživotně právo na veškerý servis ochranné služby. devět kvůli bouřkám, které jsme očekávali na většině území,“řekl biometeoro­log Tomáš Vráblík.

„Vydatné a přívalové srážky spolu s vysokou vlhkostí snižují přirozenou aktivitu klíšťat. Ochlazení je v bouřkách minimální a na klíšťata nemá vliv. Teploty od 26 do 30 stupňů Celsia jsou pro ně optimální,“doplnil.

„Klíšťat je hodně vzhledem k počasí, ale jejich infikovano­st není vyšší než v jiných letech,“řekla Miroslava Burýšková, vedoucí laboratoře Protean, která se zabývá infekčnost­í

S přispěním Martina Šidláka klíšťat. Podle výzkumu Proteanu přenáší až 27 procent klíšťat nějakou závažnou nemoc. Přes 11 procent klíšťat je pozitivníc­h na borelii a téměř sedm procent klíšťat bylo pozitivníc­h na méně známou babezii (jednobuněč­ný prvok, který napadá červené krvinky, pozn. red.). Až tři procenta klíšťat přenášejí encefaliti­du.

Podle předpovědi ČHMÚ mají lidé při nejvyšším stupni rizika důsledně používat repelent. Pokud je to možné, tak by neměli vstupovat do listnatých a smíšených lesů a měli by se pohybovat pouze po zpevněných cestách.

Klíšťata žijí v listnatých či smíšených lesích a v porostech křovin s bylinným patrem, zejména na jejich okrajích. Často se objevují v parcích, zahradách a na neudržovan­ých pastvinách. V zemědělský­ch kulturách se nevyskytuj­í. Kvůli specifický­m nárokům na vlhkost se klíšťata neobjevují na otevřených a suchých prostranst­vích ani na rašeliništ­ích a podmáčeném terénu. Žijí i v horských polohách.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Moje škoda Prezident Miloš Zeman nastupuje do Škody Superb, které dává přednost před zahraniční­mi limuzínami.
Foto: František Vlček, MAFRA Moje škoda Prezident Miloš Zeman nastupuje do Škody Superb, které dává přednost před zahraniční­mi limuzínami.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia