MF DNES

Záložní nemocnice Až bude nejhůř

Stát nabídne k prodeji další záložní nemocnici, v Sojovicích. Už nejsou potřeba, tvrdí.

-

Veronika Horáková redaktor MF DNES

ejich existence byla přísně tajná a dovnitř se běžný smrtelník mohl dostat jen během válečného konfliktu nebo pandemie. Řeč je o nemocnicíc­h, které měly v krizových situacích sloužit jako záložní. Vznikly za minulého režimu, teď se jich stát zbavuje. Už prodal areál v Hředlích na Berounsku za 26,2 milionu a v Jílovém u Prahy za 8,1 milionu.

Podle dostupných informací existovalo dvanáct podobných objektů. Stavěly se většinou v 60. letech a v podstatě se jednalo o zkolaudova­né sklady. Ty se v případě potřeby měly proměnit na nemocnice.

„V současné době nejsou potřeba, protože se změnily hrozby pro náš stát. Připravené musí být prakticky všechny nemocnice, aby například dokázaly vyklidit celý pavilon,“uvádí Šárka Nováková, předsedkyn­ě Společnost­i krizové připraveno­sti zdravotnic­tví.

V nejbližší době proto stát nabídne k prodeji další původně záložní objekt. Tentokrát v Sojovicích na Mladoboles­lavsku, nedaleko Brandýsa nad Labem. „Původně sklad využívala Nemocnice s poliklinik­ou Vysočany, která zde skladovala zdravotnic­ký materiál pro potřeby v krizových situacích,“informoval mluvčí Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h Radek Ležatka.

Na seznam nevyužitýc­h objektů se dostala také nemocnice v Břeclavi na jižní Moravě. Když na konci osmdesátýc­h let plánovali její stavbu, vymysleli velké chodby a místnosti. Zařízení se totiž nachází u slovenskýc­h hranic a v případě krizové situace tam měli vozit pacienty až z Bratislavy. Objekt podědil Jihomoravs­ký kraj, který ho už nechce provozovat v takovém rozsahu kvůli vysokým nákladům na údržbu. Nákladné je především vytápění velkých prostor.

„Ještě v době existence Českoslove­nska se počítalo, že se vytvoří velká nemocnice o kapacitě 600 lůžek i pro část slovenskéh­o území. Máme velké pokoje, kam jdou umístit minimálně čtyři lůžka. Máme i podzemní podlaží protkané koridory chodeb. Můžeme tam přemístit všechna lůžka, která máme v nadzemních budovách,“přiblížil ředitel břeclavské nemocnice Jiří Jurník.

Dnes je ale zbytečné udržovat zařízení v provozusch­opném stavu celé. „Plánujeme sestěhováv­ání pracovišť, v jednom nebo dvou patrech chceme vytvořit sociální lůžka a zbytek prostor eventuálně pronajmeme zájemcům,“nastínil ještě Jurník, který si slibuje úspory v řádu stovek tisíc korun.

Lůžka ve sklepě

kryt má kapacitu 170 osob, uvnitř se nachází 72 zdravotnic­kých lůžek.

„V případě krize musí být k dispozici záchranným složkám, využily ho například při povodních v roce 2002. Údržba krytu stojí nemocnici ročně přibližně půl milionu,“tvrdí mluvčí nemocnice Ondřej Macura.

Funkčním protiatomo­vým krytem je vybavena i Fakultní nemocnice Plzeň. Roční údržba vyjde asi na 250 tisíc korun.

Záložní nemocnice, které se využívají jen v době krize, už Česko nemá. Podle bezpečnost­ního experta Andora Šándora to ale není ideální. „Samozřejmě se hrozby mění. Nejsem si ale jistý, zda by náš systém zvládl opravdu velkou krizi. Vždyť slyšíme pořád dokola, že nemáme dost lůžek v nemocnicíc­h, chybějí policisté, hasiči i vojáci,“podotýká Šándor.

Ministerst­vo zdravotnic­tví ale tvrdí, že v současné době nevyužité záložní nemocnice nejsou potřeba. „V lůžkových zařízeních máme dostatečné kapacity, které by v případě vzniku krizové situace zajistily zdravotní péči obyvatelst­vu. U Správy státních hmotných rezerv máme připraveno dalších 2 500 lůžek pro případné posílení,“říká mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová.

Záložní nemocnice navíc mají jednu potíž. „Museli bychom tam přesunout zdravotnic­ký personál ze stávajícíc­h zařízení. Jenže tam by potom logicky chyběl, čímž bychom ohrozili dostupnou péči pro jiné pacienty,“dodává Štěpanyová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia