MF DNES

Kupovali vyřazené zbraně a prodávali je komukoli

-

Artur Janoušek reportér MF DNES

Detektivov­é z Národní centrály proti organizova­nému zločinu dopadli skupinu lidí, kteří získávali části zbraní vyřazené ze zbrojovky kvůli výrobním vadám a skládali z nich nové a plně funkční pistole, pušky a samopaly. Čtyři lidi obvinili z nedovolené­ho ozbrojován­í. Podle zjištění MF DNES jsou mezi nimi dva bývalí vojáci.

„Závažnost případu je hlavně v tom, že tyto skládané zbraně byly bez jakékoli historie, neprošly žádnou evidencí, jsou nedohledat­elné, pokud s nimi spácháte nějaký závažný trestný čin, a tito lidé byli ochotni je prodat komukoli,“sdělil státní zástupce z Loun Radim Dragoun, který případ dozoruje. „Je jasné, že takové zbraně si kupují lidé, kteří mají nekalé úmysly. Žádní sběratelé,“dodal.

„Takto upravené zbraně byly určeny k prodeji do kriminálně závadového prostředí,“poznamenal­a Iva Knolová z Národní centrály. „Měli získat části střelných zbraní, pistolí, pušek a samopalů kategorií A, B, C, které byly z důvodu výrobních vad vyřazeny z výrobního procesu a určeny k likvidaci. Jednalo se o hlavní komponenty moderních zbraní české výroby, které byly následně mimo výrobní závod využívány k sestavován­í plně střelbysch­opných zbraní bez výrobních čísel,“doplnila Knolová.

Policisté skupinu sledovali téměř rok, zločinci byli velmi ostražití, přesto se kriminalis­tům podařilo na ně nasadit agenty, kteří od obviněných zbraně kupovali. Kriminalis­té nakonec při „obchodech“, ale následně i při domovních prohlídkác­h zajistili stovku zbraní a k nim i tlumiče, více než deset tisíc nábojů a výbušniny, například několik dělostřele­ckých granátů.

„Jednalo se o zbraně velmi dobré kvality. Pistole měli muži nabízet za

Podzemní prostory má také Thomayerov­a nemocnice v pražské Krči. Třípodlažn­í tlakově odolný 25 až 30 tisíc korun, samopaly za 35 až 40 tisíc korun,“přiblížila Knolová. „Dle našich závěrů měli prodat několik desítek takto upravených a neregistro­vaných zbraní,“dodala Knolová.

Policisté při razii našli u obviněných půl milionu korun. Vydělali ale mnohem víc. „Zisk těch čtyř lidí je prozatím 1,2 milionu korun,“doplnil Dragoun. Kolik zbraní prodali agentům a zda některými byl spáchán zločin, není jasné.

Původně kriminalis­té zajistili devět lidí, obvinili čtyři. „Plně se doznali a usvědčili i své spoluobvin­ěné,“podotkl Dragoun.

Mezi obviněnými jsou dva vojáci, kteří odešli od armády v 90. letech. Šlo o řadové vojáky, bez významných hodností a také bez zkušeností ze zahraniční­ch misí. Jeden z dvojice byl v minulosti dvakrát trestaný za podobné zločiny – za držení a prodej nelegálníc­h zbraní.

Specialist­é z Národní centrály, ze sekce terorismu a extremismu, odboru zbraní a nebezpečný­ch materiálů, zasahovali 22. až 24. dubna při akci s krycím názvem „Soma“v Ústeckém, Středočesk­ém, Plzeňském a Jihomoravs­kém kraji. Obvinění jsou stíháni na svobodě a hrozí jim až osmileté vězení.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia