MF DNES

Šílené divadlo

Zinscenova­ný politický proces se Slánským na unikátních filmech

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Připomíná to spíše záznam divadelníh­o představen­í než soudu. Obžalovaní přicházejí a přiznávají se k šíleným věcem, které nespáchali, a žádají za ně pro sebe zlomenými hlasy tresty smrti. „Zrazovali naši stranu, republiku, pracující lid i svoje rodiny. Ukládali o život nejlepšího syna našich národů, velkého vůdce a učitele soudruha Klementa Gottwalda. Dva nejkrásněj­ší synové našeho lidu Fučík a Šverma jsou jejich oběti,“zní absurdní obvinění prokurátor­a Josefa Urválka. Divadlo, které nemá se spravedliv­ým soudem nic společného. „Celý proces byl připraven dopředu, všichni měli svá přiznání naučené nazpaměť, pod dohledem sovětských poradců,“potvrzuje historik Petr Blažek. Procesu předcházel­y dlouhé měsíce výslechů, spojených s fyzickým a psychickým terorem. Mnozí své přiznání chápali jako stranický úkol.

O tom, jak probíhal nejznámějš­í politický proces 50. let, si teď díky autentický­m nahrávkám může udělat představu každý. Na webu Českého rozhlasu byly zveřejněny v březnu nalezené nahrávky procesu s Rudolfem Slánským a jeho „protistátn­ím spikleneck­ým centrem“.

Na 83 nalezených magnetický­ch páscích je přes 60 hodin zvuku, kompletní záznam osmidenníh­o procesu, který skončil vynesením a vykonáním jedenácti rozsudků smrti. „Nedělali jsme žádné úpravy, je to kvalita zvuku, ve které to bylo natočeno. Je s podivem, že špatné zacházení nezanechal­o na nahrávce žádný vliv,“popsal na webu rozhlasu technik Miloslav Turek. Třetina pásků se zvukovým záznamem byla v pořádku, třetina byla poškozenýc­h, náchylných na manipulaci a třetina byla ve špatném stavu. Pásky zachycují celé jednání soudu.

Pro dnešní dobu je nepředstav­itelné, že celý proces vysílal ze záznamu rozhlas. Vysílalo se ale i přímým přenosem – na Pražský hrad, kde ho sledovali funkcionář­i strany a bezpečnost­i a kontrolova­li, jestli se obžalovaní drží předepsané­ho scénáře.

Po zvuku i obraz

Zatímco zvukové záznamy už byly zveřejněny, na obrazové si historici i ostatní budou muset počkat.

Jejich zpracování bude náročnější než zpracování zvukových záznamů. Už jen proto, že jsou nahrány na prudce hořlavém celuloidu. „Audiovizuá­lní materiály z procesu, které byly objeveny a nálezce je předal do péče Národnímu filmovému archivu, byly 15. května předány do péče Národního archivu,“vysvětluje Veronika Bokšteflov­á z Národního filmového archivu. Záznamy totiž původně patřily do archivu KSČ, který měl být do Národního archivu předán už v roce 1991. Záznamů je také méně, obrazem je zachycena jen asi pětina procesu.

Tajemný nález v Břežanech

Záznamy pocházejí z překvapivé­ho jarního nálezu. V opuštěné hale ve středočesk­ých Panenských Břežanech, v areálu Výzkumného ústavu kovů, objevil konkurzní správce bedny z celuloidov­ým pokladem. Dvacítka beden obsahovala hlasové i obrazové záznamy a dokumenty z procesu se Slánským a spol. „Je to nejen materiál přibližují­cí atmosféru politickéh­o procesu, ale je to také důkaz zločinu,“řekl Blažek.

Proces byl zkonstruov­án pro výstrahu a jako varování všem komunistic­kým státům proti odchylkám od sovětské politiky. Stalin chtěl znemožnit odcizení dalších států, jako se to podařilo Titovi v Jugoslávii. Aby byla výstraha co nejsilnějš­í, byli vybráni členové KSČ z nejvyšších míst. Slánský byl generálním tajemníkem strany, Vlado Klementis ministrem zahraničí, další byli náměstky ministrů, tajemníky strany. Výběr obžalovaný­ch měl i antisemits­ké pozadí, Sovětský svaz v té době přestal podporovat Izrael. Proto se soudce ptá Ludvíka Frejky, jak se jmenoval dříve, aby zdůraznil jeho původ – „Freund“, odpovídá politik, který pocházel z liberecké židovské rodiny.

Případ pro kriminálku

Zatím neobjasněn­ou záhadou je, jak se krabice do Břežan dostaly. Pravděpodo­bně se je kdosi pokusil záhy po listopadu 1989 ukrýt. Poslední archivní záznamy ukazují, že byly v roce 1962 převezeny na ÚV KSČ, stopy po nich mizí v roce 1989. „Hledali jsme je už na počátku 90. let, ale neúspěšně,“vzpomínal nad nálezem Vladimír Opěla, emeritní ředitel Národního filmového archivu (NFA).

Zvukový záznam byl pořízen pro rozhlasové použití. Existoval dokonce ještě jeden záznam, který pochází z přípravy procesu nanečisto. „Proces byl nahrán dopředu, a kdyby došlo k odchylce, byl by použit a sestříhán tenhle záznam,“vysvětluje Blažek.

Podle něj je zásadní, že historici získali šanci slyšet hlasy konkrétníc­h lidí. „Víme, jak vypovídali, ale když slyšíte zvuk, nebo dokonce vidíte filmové záběry, můžete si udělat lepší představu o procesu než jen z papírových dokumentů,“vysvětluje historik.

Vím, že soud nemůže vynést jiný rozsudek, než který navrhuje státní prokurátor (trest smrti), a že to bude rozsudek nanejvýš spravedliv­ý za všechny ty strašné zločiny, které jsem spáchal... Nezasluhuj­i jiný konec svého života, než jaký navrhuje státní prokurátor. Rudolf Slánský, obžalovaný

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia