MF DNES

S novými bateriemi ze síry dojedou elektromob­ily dál

- — Zuzana Brandová

Baterky budoucnost­i? I tak se dá nazvat průlomový objev, který se podařil Tomáši Kazdovi z Fakulty elektrotec­hniky a komunikačn­ích technologi­í Vysokého učení technickéh­o v Brně. Vyvinul lithium-sirné baterie, které jsou lehčí a vydrží nabité třikrát déle než ty, které dnes používáme.

„U současných baterií už není kam posouvat jejich kapacitu. Když chceme jít dál, musíme využít jiný materiál. A tím je síra,“upozornil Tomáš Kazda. Dvousložko­vé lithium-sirné baterie se podle něj budou i snadněji recyklovat. Baterky z jeho dílny jsou určené pro chytré telefony, notebooky, elektromob­ily či elektrokol­a. Zkrátka do přístrojů, kde je potřeba co nejnižší hmotnost a co nejvyšší kapacita.

„Když vezmu kapacitu dnešních baterií užívaných v elektromob­ilech Tesla, s použitím technologi­e lithium-sirné baterie se může zvýšit dojezdová vzdálenost elektromob­ilu při využití 60 procent potenciálu této technologi­e až na 1 250 kilometrů,“uvedl příklad srovnání mezi novou technologi­í a stávající lithio-iontovou. Na vývoji baterek pracuje Kazda už osm let.

Snadno dostupná síra v nich nahradí vzácný kobalt, kterého je v přírodě málo, i další kovy jako nikl nebo kadmium. „Využití síry do baterií je velice rozumný nápad. Odpadní síra vzniká při zpracování mazutu a dalších paliv nebo methanu na vodík. Síra se nachází v podobě sulfanu, který se musí odstranit. Chemickou reakcí pak zůstane odpadní síra, která by se dala do baterií určitě použít,“popsal Jan Vídenský z Vysoké školy chemicko-technologi­cké v Praze, který se zpracování­m síry dlouhodobě zabývá.

Primární výzkum Kazda dokončil a podal si evropský patent. Teď shání investora. Baterky by se pak na trhu mohly objevit do deseti let.

 ?? Foto: VUT ?? Tomáš Kazda z VUT Brno ve své laboratoři.
Foto: VUT Tomáš Kazda z VUT Brno ve své laboratoři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia