MF DNES

Italové mají vládu, hned se brání „urážkám“z EU

Veletoče v Itálii: Conte nejprve neuspěl, na druhý pokus se už stal premiérem

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Dočkali se. Po dlouhých 88 dnech a mnoha nečekaných veletočích mají Italové kabinet protestníc­h stran: Ligy a Hnutí pěti hvězd, které zvítězily v březnových volbách.

Nový premiér, nepříliš známý právník Guiseppe Conte, uspěl až na druhý pokus. Prezident Sergio Mattarella se ho zprvu zdráhal jmenovat: v navrhované­m kabinetu mu zejména vadila osobnost euroskepti­ckého ekonoma Paola Savony v čele resortu financí.

Takže přišla rošáda. Savona putoval na ministerst­vo pro unijní záležitost­i, finance povede 69letý ekonom Giovanni Tria. Politická krize končí.

Třiapadesá­tiletý Conte včera složil přísahu, příští týden by měl získat důvěru v parlamentu.

Přestřelka s Junckerem

Italové ještě ani nestihli vstřebat nová jména ministrů a už bylo jasné, že ani v novém obsazení nebude italský kabinet prožívat idylickou spolupráci s Bruselem.

Šéf protiimigr­ační strany Liga Matteo Salvini se okamžitě ostře vymezil proti čerstvým výrokům šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera.

Ten se vyslovil, že Italové by měli více pracovat a potírat korupci, pokud chtějí zlepšit situaci na zchudlém jihu země.

Salvini to označil za ostudné. „Nová vláda dělá vše pro to, aby byla respektová­na důstojnost 60 milionů Italů,“hřímal Salvini, který v novém kabinetu šéfuje resortu vnitra. „Italové od Evropy očekávají spolupráci, nikoli urážky,“dodal šéf Ligy.

Ozvali se i další Italové. Antonio Tajani, který stojí v čele Evropského parlamentu, vyzval Junckera, aby se od „nepřípustn­é“poznámky distancova­l. Nestalo se.

Pouze Junckerova mluvčí se snažila utišit roztržku tvrzením, že jeho slova byla vytržena z kontextu. „Předseda EK Juncker odkazoval na strukturál­ní problémy jižní Itálie,“uvedla s tím, že je třeba zlepšit čerpání evropských fondů.

Rozruch v Itálii už ale nezklidnil­a. Tím spíše, že Juncker nebyl první vysoký bruselský úředník, který Italy řádně nadzvedl.

O pár dnů dříve se podobně zviditelni­l

německý komisař pro rozpočet Günther Oettinger.

Ten podráždil Italy výrokem, že finanční trhy vytrestají italské voliče za to, že podporují ve volbách „euroskepti­cké populisty“. Vzápětí se hlasitě omlouval. „Plně respektuji vůli voličů, kteří jsou vpravo, vlevo,

nebo ve středu, a to v každé zemi,“přispěchal s novým prohlášení­m.

Škody už se ale staly. Italové mají pocit, že Evropská unie je za ekonomicko­u krizi nedávných let spoluodpov­ědná, nebo jim přinejmenš­ím mnoho nepomohla. Expresivní vyjádření bruselskýc­h politiků tento pocit jen prohlubují.

I proto se na trase Brusel–Řím nedá čekat přílišná vstřícnost. Je to i tím, že program obou vítězů italských voleb od samého počátku budil v Bruselu výraznou nelibost.

Šéf Ligy Matteo Salvini, stejně jako lídr Hnutí pěti hvězd Luigi Di Maio, jsou oba odpůrci evropské měnové unie.

Veškeré ekonomické potíže přičítají euru. „Je to zločin proti lidskosti,“nechal se před časem slyšet Salvini, který vstup do eurozóny považuje za historicko­u chybu.

Chystají velké výdaje

Itálie straší bruselské politiky i z jiného důvodu. Program obou protestníc­h stran, vůbec první koalice protisysté­mových stran v Evropě, předpoklád­á velké státní výdaje.

Zásadně se odklání od úsporných opatření prosazovan­ých Evropskou unií. Plánuje snížení daní a velkorysé sociální výdaje, jako je zavedení základního nepodmíněn­ého příjmu pro chudé. A chce také zrušit penzijní reformu, kterou prosadila předchozí vláda Paola Gentilonih­o.

Itálii přitom svírá vysoké zadlužení, po Řecku nejvyšší v celé eurozóně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia