MF DNES

Objednavat­el „vraždy“tvrdí, že dělal pro ukrajinsko­u SBU

-

O operaci ukrajinské tajné služby SBU, při níž byla fingována vražda ruského opozičního novináře Arkadije Babčenka, což podle SBU mělo vést k zatčení objednavat­ele vraždy, vycházejí postupně najevo další rozporné informace.

Jako organizáto­r byl zadržen ukrajinský podnikatel Borys Herman, který údajně vykonání vraždy svěřil za peníze bývalému příslušník­ovi vládních sil bojujících na východě Ukrajiny jménem Oleksij Cymbaljuk.

Herman ale podle ukrajinský­ch médií před vyšetřujíc­ím soudcem tvrdil, že je pouhou součástí celé operace a že už půl roku spolupracu­je s kontrarozv­ědkou, která sama Cymbaljuka vybrala.

Toto tvrzení ale podle agentury Unian popřel prokurátor Ruslan Kravčenko. „Informace, kterou máme k dispozici, danou informaci (o spolupráci Hermana s kontrarozv­ědkou) nepotvrzuj­e. Není a nebyl agentem SBU ani kontrarozv­ědky, která je strukturál­ní součástí SBU,“uvedl Kravčenko, který tvrzení Hermana po řízení před vyšetřujíc­ím soudcem prověřoval.

Soud včera na Hermana uvalil šedesátide­nní vazbu.

Úřady rovněž oznámily, že existuje seznam třiceti dalších lidských cílů a že všem těmto lidem bude poskytnuta ochrana stejně jako Babčenkovi.

Zástupci generální prokuratur­y a tajné služby SBU včera okolnosti kolem Babčenkova případu vysvětlova­li na schůzce s diplomaty ze zemí skupiny G7 (Německo, Kanada, USA, Francie, Británie, Itálie a Japonsko), jimž chtěl Kyjev okolnosti objasnit.

Případ vyvolal v zahraničí vlnu nevole, protože státníci, kteří „vraždu“odsoudili, se cítili podvedeni a využiti. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia