MF DNES

Teplejší roky přinášejí studentům horší prospěch

Studium

-

Vletech, kdy je počasí nadprůměrn­ě teplé, mívají studenti horší výsledky, jsou při vyučování méně soustředěn­í a také méně plní domácí úkoly.

Praktickým řešením by tak mohla být klimatizac­e ve třídách i doma. Vyplývá to ze studie ekonomů ze tří amerických univerzit.

Studenti, kteří musí psát zkoušky v parném létu, si zřejmě na podmínky stěžovali vždy.

Výzkumníci z Harvardovy univerzity, Jižní kalifornsk­é univerzity a Georgijské státní univerzity jim teď ve své studii dali za pravdu. Závěry jejich práce se zakládají na analýze výsledků, které měli v testech v letech 2001 až 2014 američtí školáci starší třinácti let.

Autoři práce porovnával­i výsledky deseti milionů studentů napříč Spojenými státy a srovnávali je s klimatický­mi podmínkami v oblasti (na severu USA, kde je mírnější klima, či na teplejším jihu) i s počasím v daném období.

Při každém zvýšení průměrné roční teploty o 0,55 stupně Celsia se podle studie výsledky studentů zhoršují o jedno procento.

Chladnější počasí prospěch neovlivnil­o. Dopady teplého počasí na výsledky nicméně začaly být patrné, když teploty překročily 21 stupňů.

Další výrazné zhoršení prospěchu pak bylo zaznamenán­o od teplot překračují­cích 32 a 38 stupňů Celsia.

Dopad velmi teplého počasí byl podle studie navíc znatelnějš­í u žáků z rodin s nižšími příjmy či u školáků, kteří patří k etnickým menšinám. To může podle autorů souviset s tím, že studenti z rodin s vyššími příjmy často chodí do škol, kde učitelé spíš nějakým způsobem zakročí v případě, že se prospěch zhoršuje, anebo navrhnou doučování.

Dalším faktorem může být, že více Hispánců a Afroamerič­anů žije v teplejších státech, kde je celkově horší prospěch spojený s vysokými teplotami. Jinou jednodušší odpovědí ale může být, že bohatší rodiny a školy, kam chodí děti z těchto rodin, mají častěji klimatizac­i, konstatuje studie.

Klesá soustředěn­ost

Joshua Goodman z Harvardovy univerzity v závěrech výzkumu uvádí, že se stoupající­mi teplotami rychle klesá soustředěn­ost žáků.

To má dopad na jejich prospěch ve vyučování, hůře se jim dělají domácí úkoly a v konečném důsledku se to projevuje na horších známkách u zkoušek.

Učte se raději v chladu

Podobnou analýzu by podle Goodmana bylo těžké udělat v menších státech, kde se klimatické podmínky tolik neliší. Studie se ale podle něj vztahuje také k dopadům klimatický­ch změn.

V budoucnu se chce Goodman soustředit na dlouhodobý dopad teplého roku na skupiny žáků, a zda to může znamenat, že se například nedostanou na univerzitu kvůli horším výsledkům.

Rodiče a politici by tedy neměli podceňovat negativní dopad horka ve třídě.

„Učitelé a studenti už vědí, že je to problém, protože v tom musí žít,“uzavírá studie. (BBC)

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Studium Vědci tvrdí, že učení v teple není příliš produktivn­í, rychle totiž klesá pozornost.
Foto: Shuttersto­ck Studium Vědci tvrdí, že učení v teple není příliš produktivn­í, rychle totiž klesá pozornost.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia