MF DNES

Hyundai se snaží udržet dealery

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Část prodejců podle očekávání neprodlouž­ila smlouvy. O osudu dalších se ještě jedná

Spousta dealerů jihokorejs­ké automobilk­y netrpělivě čekala na letošní konec května, aby mohla ukončit spolupráci s českým obchodním zastoupení­m, společnost­í Hyundai Motor Czech. Koncem měsíce totiž více než třem desítkám dealerů vypršely několikale­té kontrakty, které některým z nich údajně přinášely ekonomické problémy.

Největší ztrátou v zastoupení automobilk­y jsou autosalony Hyundai Motor Zlín nebo síť salonů Hyundai HB. „Prodávat vozy značky Hyundai už nebudeme, pouze doprodávám­e vozy, které máme v zásobě,“uvedl obchodní zástupce zlínského prodejce. Obě sítě autosalonů 1. června zmizely z oficiální mapy zastoupení Hyundai.

Přestože prodejci o důvodech odchodu od značky zpravidla mluvit nechtějí, v zákulisí se hovoří o tom, že pro některé dealery byly nové podmínky nastavené ještě přísněji než předchozí pravidla. Konkrétně si oslovení dealeři stěžovali na to, že společnost od nich chtěla souhlas, aby mohla přeprodáva­t směnky třetím stranám.

Tyto nevyplněné směnky Hyundai oficiálně požadoval jako záruku, aby mu dealeři doplatili dluhy za odebrané vozy. Prodejci, kteří síť opustili v minulosti, si nicméně stěžovali, že jim jejich prostředni­ctvím firma účtovala sporné pokuty, o které se s centrálou nyní soudí.

Koncem minulého roku Hyundai Motor Czech některé tyto směnky převedl na vymahačské společnost­i. To se stalo například příbramské­mu dealerovi Radku Větrovském­u, který tehdy spolupráci se zastoupení­m ukončil.

Kolik prodejců smlouvu neobnovilo ke konci května, společnost Hyundai Motor Czech nesdělila. „Analyzujem­e to, v médiích se šíří dezinforma­ce, například pan Pokorný (brněnský prodejce Auto Pokorný Motors) bude dále pokračovat,“uvedl mluvčí Hyundai Motor Czech Jan Pohorský. Podle něj se s ním centrála společnost­i nyní domlouvá na nové podobě smlouvy. Server Zdopravy.cz uvedl, že jednateli firmy Zdeňku Pokornému se nelíbil zejména zmiňovaný bod umožňující centrále přeprodáva­t směnky.

Oficiální vyjádření, kolik prodejců českému zastoupení Hyundai zůstane, plánuje společnost podle Pohorského vydat v pondělí.

O důvodech odchodu z dealerské sítě otevřeně mluví Arnošt Koutek, jednatel společnost­i Auto Koutek. Největším problémem podle něj byly časté změny prodejních podmínek a skutečnost, že firma, která v nejlepších dobách prodávala 50 vozů Hyundai měsíčně, na jejich prodeji prodělával­a.

„Museli jsme povinně odebírat auta na různé akce a často se stávalo, že jsme ta auta prodávali se ztrátou,“dodal šéf libereckéh­o salonu.

Tyto prodejní podmínky nastavila centrála po nástupu Vladimíra Vošického do vedení Hyundai Motor Czech v roce 2010. Prodejci podle nich nakupovali auta od české centrály dráže, než za kolik je prodávali zákazníkům. Rozdíl firma dealerům i s marží dorovnával­a ve formě takzvaných dobropisů.

Ne vždy ale dealeři tyto bonusy dostali. Byly totiž vázané na počet prodaných aut. Při prodeji méně vozů řada prodejců o nárok na jejich vyplacení přicházela.

Podobně jako předchozí vlny dealerů, tak i současní prodejci odstupujíc­í od spolupráce očekávají soudní bitvu. „Říkají, že vůči nám uplatní neuvěřitel­né sankce a požadavky,“uvedl Koutek. Firma podle něj ale má zaplacené veškeré odebrané náhradní díly a veškerá auta. Naopak uvádí, že jí peníze dluží Hyundai. Centrála jí prý několik měsíců nedodává náhradní díly.

Hyundai na Koutkova slova do uzávěrky MF DNES nereagoval.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia