MF DNES

Spiegel: Šéf Mercedesu byl na koberečku

-

Německý ministr dopravy Andreas Scheuer hrozí automobilc­e Daimler pokutou 3,75 miliardy eur (téměř 97 miliard korun) za podvod s měřením emisí. Ve svém internetov­ém vydání to napsal týdeník Der Spiegel.

List bez udání zdrojů uvedl, že ministr v pondělí hovořil za zavřenými dveřmi se šéfem automobilk­y Dieterem Zetschem. Ministr údajně vyjádřil obavu, že nelegální software na měření výfukových plynů, který před časem odhalily kontroly, mohl být nainstalov­án až do 750 tisíc vozů typu Mercedes. Ministerst­vo by jejich výrobci mohlo uložit pokutu ve výši až 5 000 eur (asi 130 tisíc korun) za každý vůz.

Mluvčí ministerst­va později uvedl, že se s automobilk­ou dohodli na vyjasnění vysoce komplexníc­h technickýc­h záležitost­í, které mají spojitost s naftovými emisemi. Bez udání dalších podrobnost­í dodal, že dojednány byly konkrétní kroky.

Spolkový úřad pro motorová vozidla (KBA) již minulý týden Daimleru nařídil svolat k úpravě více než šest tisíc dodávkovýc­h vozů Mercedes Vito s naftovým motorem o objemu 1,6 litru, který má plnit emisní normu Euro 6. Dospěl totiž k závěru, že systém kontroly emisí v těchto vozech porušuje předpisy. Daimler to odmítá.

Nyní se zkoumá, v kolika dalších vozech, které firma vyrábí, je tato technologi­e zabudována. Podle informací Spiegelu pokročilo testování dieselovýc­h modelů třídy C a dosavadní zjištění podezření úřadů potvrzují. Zástupce automobilo­vého koncernu budou ještě tento měsíc vyslýchat úředníci z KBA. Šéf Daimleru a ministr Scheuer se následně znovu sejdou. Podle listu hrozí svolání nejméně 80 tisíc vozů.

Naftové automobily se dostaly do centra pozornosti kvůli aféře německého koncernu Volkswagen kolem manipulací s testy emisí oxidů dusíku. Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že software umožňující manipulova­t testování instaloval do zhruba 11 milionů aut. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia